Журналісти Bihus.Info знайшли зв’язок між співвласницею компанії, яка влітку отримала величезний підряд на відновлення постраждалого внаслідок російських обстрілів житлового комплексу “Ірпінські липки”, та так званим “смотрящим за Києвом” Денисом Комарницьким. Про це йдеться у розслідуванні Наталії Лазарович для Bihus.Info.

Тендер на відновлення “Ірпінських липок” влітку проводила Київська обласна держадміністрація. На нього прийшли всього дві компанії: київська “Нідком”, яка пропонувала виконати роботи за понад 400 мільйонів гривень, та харківська “Навітехсервіс”, яка запропонувала суттєво вищу вартість у понад 600 мільйонів гривень.

Попри те, що на торгах зазвичай перемагає той, хто пропонує меншу вартість, в цьому випадку через формальності перемогу здобув “Навітехсервіс”. Журналісти сайту “Наші гроші” в її кошторисі знайшли завищені ціни на окремих позиціях, а також відсутність детальної інформації по більшості інших позицій. Так, наприклад, в документах сказано, що компанія збирається купувати “віконні блоки”, але інформація про те які саме і якого виробника – відсутня, тож відсутня і можливість порівняти вказані ціни з ринковими. За словами редактора “Наших грошей” Юрія Ніколова, це схоже на певний “корупційний люфт”.

Сама “Навітехсервіс” не надто відома, як і її керівниця та основна співвласниця – Марина Ткаченко. Відтак, журналістам стало цікаво встановити хто ж саме володіє фірмою, яка отримала настільки велике державне замовлення.

Виявилося, що для Ткаченко цей бізнес не є профільним. Жінка давно займається організацією івентів, продовжуючи приймати замовлення і зараз. Так, Ткаченко в телефонній розмові погодилася на пропозицію журналістів влаштувати дитяче свято для маленького іменинника. Цей факт натякає на те, що Ткаченко може бути підставною особою в компанії, представляючи там не свій власний інтерес.

Подальше дослідження зв’язків Ткаченко показало, що її сестра Поліна є дружиною колишнього заступника Віталія Кличка і ексочільника Держаудитслужби Геннадія Пліса. Матір же Ткаченко керує агропідприємством, співвласником якого є тесть так званого “смотрящого за Києвом від Офісу президента” Дениса Комарницького.

Денис Комарницький – ексдепутат Київради і соратник Леоніда Черновецького. Він мав давні інтереси в будівельному і комунальному ринках Києва. У 2020-му журналісти Bihus.Info отримали архів з документами, у яких детально описана схема роботи десятків компаній і людей, пов’язаних з Комарницьким. Київські комунальники віддавали їм мільярди гривень на ремонтні і будівельні роботи, які вказані компанії найчастіше самі не виконували, граючи ролі звичайних “прокладок” і “акумулюючи” кошти. Найвідомішим об’єктом, пов’язаним з Комарницьким, є Подільсько-Воскресенський міст – довгобуд, який вже “витягнув” з київського бюджету мільярди гривень, але досі так і не відкритий.

Після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах вплив Комарницького в Києві суттєво виріс. Bihus.Info раніше вже розповідали про зв’язки Комарницького і народного депутата Миколи Тищенка, які у 2020-му призвели до того, що в список “Слуги народу” на місцевих виборах в Києві потрапили близькі до Комарницького люди. Це спричинило конфлікт в самій політсилі, Комарницького ж почали називати “смотрящим за містом від Офісу президента”.

Цікаво, що згаданий вище Пліс також має з Комарницьким певну спільну історію. Вони разом потрапляли в поле зору медіа у 2020-му, коли провели доволі дивну зустріч в центрі міста та нібито разом відвідали будівлю Служби безпеки. Ця зустріч припала саме на період “розквіту” активності Комарницького.

Ткаченко коментувати свою діяльність в будівельній компанії відмовилася. Сама ж фірма у серпні цього року вже розпочала відновлення будинку, там нині триває демонтаж пошкоджених конструкцій.Нагадаємо, що раніше Bihus.Info вже розповідали про проблеми з відбудовою пошкоджених будинків Київщини. Так, журналісти знайшли в цьому процесі і підставних осіб, і вигаданих співробітників, і суттєво завищену вартість робіт, і зв’язки компаній-переможців тендерів з владою – як місцевою, так і центральною.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяЧи підвищуватимуть ціни на електроенергію в Україні з 1 січня: відповідь НКРЕКП
Следующая статьяМінімалка та страховий стаж: які зміни чекають на українців з 1 січня 2024 року