Журналісти Bihus.Info з’ясували, що офіційно колишня дружина директора КП “Київський метрополітен” Віктора Брагінського, не маючи співмірних доходів, стала власницею активів вартістю в мільйон доларів, а сам Брагінський декларує дивні грошові подарунки від рідні. Про це йдеться в сюжеті Bihus.Info.

Брагінський був призначений керівником КП “Київський метрополітен” влітку 2014 року – це було одне з перших призначень Віталія Кличка на посаді голови КМДА. Від мерської ж партії «Удар» Брагінський пізніше обрався ще й депутатом до Київської міської ради, де увійшов до постійної комісії з питань бюджету.

Декларації Брагінського, на перший погляд, не викликають підозр: квартири – однокімнатні, автівка – не нова, дача – в звичайному селі Лютарі далеко від Києва. Разом з тим, витання викликають рідні та близькі люди Брагінського.

Його мати, Ірина Брагінська, колись давно займалася пошиттям форменного одягу для різних професій, але вже давно вийшла на пенсію. Уже на пенсії вона оформила ФОП. Заробивши 2,4 млн грн – всю суму за винятком податків подарувала сину. Після чого він перестав її декларувати. За дивним збігом обставин, далі пенсіонерка стала власницею одразу двох двокімнатних квартир в новобудові – ЖК White Lines. Квадрат тут – по 3 тис дол, тобто дві двокімнатні, як у матері Брагінського мають ринкову вартість близько 440 тис дол. У витязі з майнового реєстру зазначено, що квартири були придбані по договору купівлі-продажу буквально нещодавно, в січні 2024 року. Сама пенсіонерка запевняє, що вклалася в будівництво давніше, тож обійшлося воно дешевше. Суму називати відмовляється, але запевняє, що син до покупки стосунку не має.

Кілька років тому директор підземки задекларував дохід від того, що продав сестрі земельну ділянку у Глібівці. Продав 15 соток приблизно за 70 тис дол, тобто з розрахунку 4,5 тис дол/сотка. Глібівка – це село на північ від Києва, розташоване на березі Київського моря. Конкретно на березі, тобто з виходом до води, земля тут дійсно коштує від 3 до 5 тис дол за сотку. Але ділянка Брагінського розташована в глибині села, де земля вартує в 10 разів дешевше. До слова, ділянка стоїть пусткою, на ній так ніхто нічого й не збудував.

Але найцікавіша – та рідня, яку очільник Метрополітену в деклараціях взагалі не вказував. Багато років поспіль він не зазначав ані дружини, ані дітей. Аж ось, у декларації за 2020, Брагінський раптом згадав що у нього є два сини і донька. Журналістам вдалося відшукати їхню матір. Її звати Ольга Брагінська і вся її біографія та активи дуже тісно пов’язані з родиною Брагінських. Вона виявилася власницею:

  • квартири у ЖК Richmond на Печерську, це сусідня квартира з “однушкою” самого Брагінського і придбана з ним в один день (орієнтовна вартість 120 тис дол)
  • двох паркомісць у цьому ж ЖК (вартість невідома)
  • автівки LEXUS RX 300 (купувалася новою, орієнтовна вартість – 50 тис дол)
  • двох ділянок загальною площею 0,5 гектара на дамбі в Козині, придбані 2021 році, нині там будується заміський будинок (ринкова вартість може сягати 760 тис дол)

Джерела фінансування цих покупок – незрозумілі. До 2019 року Ольга Брагінська отримувала копійчану зарплатню в ТОВ “Спецодяг України” (це родинна компанія Брагінських, колись заснована матір’ю директора підземки, пізніше переписана на його сестру). Пізніше вона оформила ФОП, але це сталося вже після придбання квартири й авто – і буквально за місяць до купівлі землі в Козині.

Ольга Брагінська стверджує, що розлучилася з Віктором Брагінським понад 10 років тому і на питання про оформлені на неї активи відповідати відмовилася. У письмовій відповіді “Київського метрополітену” також зазначено, що Брагінський розлучився в 2013 році. Разом з тим, виходячи зі свідчень співробітника самого “Київського метрополітену”, Брагінські досі живуть разом.

В реєстраційних даних ФОП Ольги Брагінської була вказана електронна пошта головного юриста “Київського метрополітену” Володимира Бабенка. У телефонній розмові з Bihus.Info Бабенко підтвердив, що це він реєстрував ФОП для Ольги і що вона досі є співмешканкою Віктора Брагінського: “Мені просто відомо, що вони разом проживають. Ну на сьогоднішній день, ви ж знаєте, що спільне проживання, а одружені люди чи не одружені – я не знаю”.

Увечері після публікації розслідування Віталій Кличко заявив, що Брагінський має бути відсторонений від виконання обовʼязків директора столичного метро, а фактами, оприлюдненими в розслідуванні, мають займатися відповідні правоохоронні органи.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяСкільки платять за гарячу ванну мешканці різних міст України
Следующая статьяБитва за мобілізацію: чому депутати не поспішають з новим законом