Володимир Путін здобув чергову «перемогу» на псевдовиборах президента Росії, пише kp.ua. Вірнопіддані слуги « намалювали » йому майже 88 відсотків підтримки. «Новообраний» вже змалював свої наміри на найближче майбутнє. Що ж зміниться у світовій геополітиці та у російсько-українській війні з «новим» Путіним?

Вже лякає Третьою світовою війною

Російський диктатор уже заявив, що не має наміру відмовлятися від своїх апетитів в Україні та світі. Заходу він погрожував Третьою світовою війною. За його словами, вона може виникнути у разі конфлікту Росії із НАТО. Хоча тут варто згадати, що саме Росія має наміри найближчим часом напасти на членів Альянсу – країни Балтії чи Фінляндію. «Я думаю, що все можливо в сучасному світі. Зрозуміло для всіх, що це буде за один крок від повномасштабної Третьої світової війни», — сказав він.

Щодо війни в Україні, то Путін має намір продовжувати. Він пообіцяв і надалі «вирішувати завдання спецоперації, зміцнювати обороноздатність та збройні сили». А також заявив, що Росія може у якийсь момент створити санітарну зону на теренах України. Глибина її нібито буде такою, щоби складно було подолати «засобам поразки, насамперед іноземного виробництва».

Європа має усвідомлювати, що небезпека дуже близька

Зрозуміло, Путін нікого не здивував у світі своїми заявами. Європейські політики також готуються до погіршення ситуації після чергового обрання Путіна.

Міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен вважає, що російський диктатор Володимир Путін після виборів зміцнив позицію. «Я думаю, що ми загалом продовжуємо недооцінювати Путіна і його силу. Ми повинні розуміти, що ситуація може стати набагато гіршою», — заявила Валтонен, коментуючи загрозу, що походить від Росії.

Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес заявила, що російський диктатор Володимир Путін є «величезною загрозою для сусідніх країн». «Сьогодні балістична ракета з Росії цілком може досягти Іспанії. Іноді у мене виникає відчуття, що ми не усвідомлюємо небезпеки, що існує зараз. Все, що вам потрібно зробити, це послухати останні заяви Путіна, в яких він говорить про можливість ядерної агресії. Європа повинна усвідомлювати, що небезпека дуже близька, це не гіпотеза, а реальна ситуація. Країни, які межують з Росією, це дуже добре розуміють», — сказала Роблес.

За словами Роблес, Іспанія продовжуватиме робити все, що в її силах, щоб допомогти Україні. «Підтримка України означає не лише захист її територіальної цілісності, а й щось значно важливіше, а саме мир та цінності, що характеризують демократичне співіснування в Європі та яким явно загрожує Путін», — додала вона.

Війна в Україні – питання політичного виживання

Британське видання The Sunday Time пише, що після «перемоги» на президентських виборах Путін, озброєний найбільшим у світі запасом ядерної зброї та оточений підлабузниками-чиновниками, здатний змінити життя кожної людини в Європі, якщо не в усьому світі.

Для російського диктатора війна в Україні залишається питанням його політичного виживання. Якщо він виведе війська без переконливої ​​перемоги, то ризикує зіткнутися із серйозною реакцією у країні чи навіть із збройним повстанням прибічників війни. (Хоча пропагандисти намалюють для народу будь-яку «ура-переможну» картинку, чого тут переживати. — Ред.)

Також закінчення війни серйозно вдарило б по його надіях запам’ятатися одним із найуспішніших російських військових лідерів. А через серйозну затримку допомоги Україні від США та проблеми з постачанням артилерійських снарядів від Євросоюзу Путін знову повірив у перемогу своїх загарбницьких військ.

Вогнищем напруженості в найближчі шість років може стати Придністров’я. А у разі перемоги в Україні Путін може перейти на Естонію, Латвію та Литву. CNN вважає, що перемога дасть Володимиру Путіну нову печать легітимності і, ймовірно, надішле чіткий сигнал: війна з Україною користується повною підтримкою росіян.

У Росії оголосять нову мобілізацію

Передбачається, що Путіну та його генералам доведеться розпочати новий раунд мобілізації, щоб «годувати війська у м’ясорубці». Спостерігачі вважають, що незабаром Путін буде змушений зробити потенційно непопулярний крок — ще один великий призов.

Експерт зі Східної Європи професор Ганс-Хеннінг Шредер вважає, що путінський режим стабілізувався. «Останніми тижнями та місяцями відбулася мобілізація режиму в Росії, Путін та його система управління вийшли з кризи, пов’язаної спочатку з бунтом, а потім з крахом Євгена Пригожина». Відповіддю Кремля стала публічна активність Путіна — він їздить країною, виступає на різних форумах, дає інтерв’ю — він на видноті і створює враження, що контролює ситуацію, принаймні він стабілізував самопрезентацію режиму», — цитує його слова Deutsche Welle.

Наукова співробітниця Гамбурзького інституту досліджень політики миру та безпеки Регіна Хеллер вважає, що Путін не пом’якшує військову риторику. «Підтримка України з боку Заходу не така сильна, як, можливо, мала б бути. Це сприятливе вікно можливостей, з погляду Москви, для нової спроби змінити баланс сил за допомогою нової мобілізації», — не виключила вона.

Думка експерта

Іван Ступак, військово-політичний експерт Українського інституту майбутнього:

— Ще до виборів президента Росії було поставлено «план» — забезпечити 75% явку і 73% — підтримки. Путін отримав майже 88% і, звичайно, окрилений таким успіхом, він і надалі підвищуватиме градус конфліктності в Україні та світі. Путін стає все більше схожим на авторитарні режими та диктаторів Азії та Африки. Тому у війні з Україною це стимулюватиме його вигадувати нам нові капості.

Щодо можливого конфлікту з НАТО, то в день виборів у Росії значно посилилася робота засобів радіоелектронної боротьби на кордоні з країнами Балтії. І це може бути перший етап агресії. Спочатку пригнічуються захисні системи цих країн, а потім може бути наземна висадка. На повну окупацію цих країн Путіну не вистачить сил, але якусь територію він може «відкусити».

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяКурс на війну: що чекати на фронті після виборів Путіна
Следующая статьяФальсифікація чи «всенародна любов»: президенти яких країн задекларували понад 80% підтримки на виборах