На скільки мільйонів доларів з часу проголошення незалежності в прикордонному місті Могилів-Подільський криміналітет вивіз корисних копалин?

Чому зловмисників не садять до в’язниці?

На ці запитання точних відповідей немає.

Натомість є розуміння того, що за таких “слуг народу”, як Геннадій Вацак, у України немає світлого майбутнього.

“Камелот” + ”Ланцелот” = Геннадій Вацак 

Наївно було вважати, що директор ТОВ “Виробничий комплекс “Камелот” Володимир Поляк (де засновником та бенефіціаром є нардеп Геннадій Вацак) отримає реальний термін за розкрадання піску із Немійсько-Юрковецького родовища в селі Грабарівка.

Правильніше було б припустити, що, будучи спійманим на місці злочину, перебуваючи під судовим слідством, він спільно з директором ТОВ «Дробильно-сортувальний комплекс «Ланселот» Олегом Годзом (пов’язана з «Камелотом» бізнес-структура) продовжить потрошити це родовище.

Адже саме ТОВ “Ланселот” 17 січня цього року здобуло перемогу в аукціоні (серед всього двох (!) учасників) та отримало право на розробку та видобуток тут піску на 20 років.

Деталі аукціону можна знайти за цим посиланням:

https://auction.prozorro.sale/SUE001-UA-20231228-50456

Підприємство зі статутним капіталом в 1 тисячу гривень у третьому раунді за 1 мільйон 570 тисяч гривень вимутило у держави ліцензію.

ТОВ «Ланселот» — фігурант кримінального провадження  №62022000000000861 від 25.10.2022, за яким його керівництво підозрювалося у перевищенні видобутку пісковика від розміру, зазначеного у програмі робіт, та несплаті податків (“Озаринці-2”).

Інформаційно-аналітична система Youcontrol фіксує тісні зв’язки цього підприємства з фінансово-промисловою групою родини Вацак загалом та ТОВ “Камелот” зокрема.

Олег Годз не приховує своєї дружби з чинним нардепом Геннадієм Вацаком у соціальних мережах.

Журналісти також звернули увагу на той факт, що, м’яко кажучи, не бідний Годз у 2020 році як ФОП-боржник ганебно проходив за адміністративним позовом від обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів на загальну суму майже 25 тисяч гривень.

Вацачні варвари з “Камелоту”  

Повернімося до старшого «двійника» «Ланселота» — «Камелоту», який, як було зафіксовано досудовим слідством, незаконно вивіз з двох земельних ділянок Немійсько-Юрковецького родовища 8230 м3 пісковика на суму майже 9 мільйонів 300 тисяч гривень.

В результаті чого директор Володимир Поляк відбувся лише штрафом у… 17 тисяч (!) гривень і трьома роками “умовно”.

Вацак, ні краплі не соромлячись того, що по суті кришує незаконний видобуток корисних копалин в районі, відкрито на своїй сторінці у ФБ вітає з Днем народження директора ТОВ “Камелот”.

Кримінальне провадження №42022022220000022 було розпочато районним відділом поліції м. Могилів-Подільський 13 травня 2022 року за ч. 1 ст. 254 (безгосподарне використання земель) та ч.2 ст. 240 (незаконний видобуток корисних копалин) Кримінального Кодексу України.

У 2021 та 2022 роках власник земельних ділянок Микита Кочетков здав їх у найм бізнес-партнеру Геннадія Вацака, директору ТОВ “Камелот” Володимиру Поляку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Поляк видав розпорядження своїм підлеглим з допомогою техніки зняти та перевезти ґрунтовий шар землі. Потім, не маючи ліцензії, вивезти пісок на територію підприємства “Камелот” для виробництва будівельних матеріалів. Зазначений вкрадений вище обсяг 8230 м3, за даними слідства, не дав можливості для відтворення природних властивостей землі.

Підозра Володимиру Поляку не вручалася понад півроку. Хоча слідством було отримано вичерпні докази його протиправної діяльності.

На пов’язаних із нардепом фірмах було вилучено документи, заарештовано спецтехніку, проведено експертизи.

Тоді Вацак гасив переполох у ЗМІ з приводу обшуків, що пройшли у нього, заявою своєї помічниці й колег-політиків — мовляв, нічого не було, а звинувачення в розкраданні його оточенням (під його керівництвом?) народного багатства — це справа рук ворогів… 

Ще деякий час справа була знерухомлена під сукном у Вінницькій обласній прокуратурі, на яку, напевно, чинив тиск одіозний нардеп.

Потім відбувся договорняк, і 14 лютого 2024 року Могилів-Подільський міжрайонний суд виніс Поляку до непристойності м’який вирок. 

За 254 статтею ККУ – штраф в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (це 17 тисяч гривень!) без позбавлення (!) права обіймати керівні посади.

За статтею 240 — позбавлення волі строком на 3 роки.

А на підставі ч.2 ст. 75 ККУ звільнив його від відбування покарання з випробувальним терміном на один рік.

Адвокатська контора «Реут» Ігоря Винокура в деталях описала сам договорняк, а також схеми багаторічної злочинної діяльності підконтрольних Вацаку фірм з промислового видобутку копалин у кількох кар’єрах.

Що ще цікаво – суд скасував арешт понад п’яти одиниць спецтехніки (замість її передачі, наприклад, на потреби ЗСУ!), за допомогою якої Вацаківський “Камелот” потрошив родовище.

У фінансовій звітності цього підприємства бачимо лише збитки. 

Натомість верховний потрошитель нещодавно став першим в Європі власником електричного Роллс-Ройсу.

Держслужба геології та надр України в темі та в долі?

Агентству розслідувань відомо, що держслужба геології та надр України мала в своєму розпорядженні інформацію про слідство, що проводилося проти “Камелота”, і тим не менше дала “добро” на аукціон, у якому перемогу здобула пов’язана фірма “Ланселот”.

Так і хочеться запитати: «Істоти, коли ви вже нажеретесь?!». 

 

Чим більше шафа, тим гучніше падає 

Колишній офіціант Геннадій Вацак любить козиряти у соцмережах фотографіями з функціонерами від влади, що більше схоже на дешевий аферистичний трюк.

Перевертень явно гіперболізує свій внесок у розвиток громади на тлі власних космічних статків та особливо купленого в розпал війни Rolls-Royce.   

Те, що Вацак може впливати на слідство та підгодовувати місцевих та обласних силовиків із суддями, не викликає жодних сумнівів.

Але не можна виключити і настання такого моменту, коли “мачо” на крутих тачках не допоможуть і зв’язки його політичного “даху”, яким є мільярдер Юрій Косюк.

Саме Юрію Косюку приписують утримання на Вінниччині громадського об’єднання “Ми – вінничани!”, яке бореться за владу зі “стратегами” Володимира Гройсмана та представниками “євросолідарності” Петра Порошенка.

Контрольований наркотрафік, контрабанду, нелегальну міграцію в цьому регіоні переділять, а Вацака обілетять та відправлять за кордон.

До дітей, які туди втекли, скориставшись статусом волонтера

Лицарі круглого столу? Цей верх цинізму на голову не налазить!

У легендах про короля Артура Ланселот — найзнаменитіший з лицарів Круглого столу.

А Камелот – це легендарний лицарський замок короля Артура, в якому знаходився його Круглий стіл.

От цікаво, хто надоумив бодібілдера дати такі назви підконтрольним фірмам? Щоб потім так феєрично все спахабити!

Кривавий диктатор лівою рукою обдаровує, а правою грабує

Автор розслідування неодноразово виїжджав на кар’єри Могилів-Подільського. Місцеві жителі розповідають, що всі чудово знають, хто вивозить народне добро машинами та вагонами, тобто хто тут “господар”. І нічого проти такої брили вчинити не можуть.

Пригадують історію останнього кривавого диктатора італійської республіки Луція Корнелія Сулли, про якого в книзі Рафаелло Джованьолі “Спартак” написано так:

“Луцій Корнелій Сулла… ще за кілька тижнів наказав повідомити, що три дні поспіль він пригощатиме та розважатиме видовищами римський народ… Щедрість Сулли була така, що для цих свят та ігор, влаштованих на честь Геркулеса, він пожертвував десяту частину своїх багатств. Так Сулла лівою рукою дарував римлянам частину багатств, які він награбував правою, і громадяни Риму, що в глибині душі смертельно ненавиділи Луція Корнелія Суллу, приймали від нього з удаваним веселим видом видовища та частування”.

Мстивий покидьок 

Вацак — ще й мстивий покидьок. 

Не прийшовши до спільного знаменника з місцевими підприємцями Москалюками, він та його братики влаштували терор цій родині. 

Агентство розслідувань розбирало перипетії цього конфлікту в кількох матеріалах.

Спочатку у Москалюків явно бандитськими методами віджали приміщення річкового вокзалу, який вони орендували.

А згодом поширили інформацію про те, що теплохід (колись візитна картка туристичного Могилів-Подільського), який доставили до міста Москалюки, нібито залив Дністер мазутом.

Пізніше підприємці домоглися відкриття кримінального провадження за фабрикацію — галас з приводу екологічної катастрофи, що нібито накрила місто, був зрежисований за допомогою місцевих співробітників поліції та прокуратури.

Москалюки прямо вказали на замовника – народного депутата Вацака.

Артем Фляжніков 

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяРФ здійснила наймасштабнішу атаку на енергетику України за останній час, — міністр Галущенко
Следующая статьяБити чи не бити: що робити Україні з російськими НПЗ