Вихід національної збірної України на чемпіонат Європи-2024 у Німеччині увінчав досить успішний рік для українського футболу.

«Апостроф» розповідає про здобутки українських збірних у 2024 році.

НАЦІОНАЛЬНА ЗБІРНА

Команді Сергія Реброва не вдалося завоювати путівку на ЄВРО через відбірний турнір. У групі з Англією та Італією «синьо-жовті» посіли третє місце. Але у нас з’явився другий шанс — здобути путівку на Євро-2024 через кваліфікаційний міні-турнір.

І ним «синьо-жовті» скористалися. Наша збірна на папері була фаворитом у кваліфікації В, але шлях виявився тернистим. У півфіналі з Боснією і Герцеговиною доля України висіла на волосині. Нашим футболістам вдалося переломити хід гри на останніх хвилинах.

А у фіналі «синьо-жовті» також у валідольному матчі здолали Ісландію. І знову переможний гол забили наприкінці гри.

Тепер наша національна збірна зіграє на Єврофорумі у Німеччині (турнір пройде з 14 червня по 14 липня). Суперники по групі Е — Румунія, Словаччина і Бельгія. Починаємо 17 червня з нашим південним сусідом.

ОЛІМПІЙСЬКА ЗБІРНА

Вперше в історії у нас з’являється олімпійська збірна. Минулого року наша молодіжка на Євро-2023 завоювала путівку на Олімпійські ігри-2024 в Парижі. Очолює команду Руслан Ротань.

У груповому раунді наша олімпійська збірна потрапила до групи В. Наші суперники — Марокко, Аргентина і третя команда Азії (там відбір ще не завершено).

Починаємо олімпійський турнір 24 липня проти азіатів. Далі гра з Марокко (27 липня). А у третьому турі, 30 липня, граємо з Аргентиною.

Цікаво, що за олімпійськими правилами, чоловічі збірні представляються гравцями до 23 років (народилися після 1 січня 2001 року). В заявку збірної може бути включено три гравці без вікових обмежень. До слова, за Аргентину може зіграти Лео Мессі.

МОЛОДІЖНА ЗБІРНА U-21

Триває відбір на Євро-2025. І наша збірна очолює групу F. Підопічні іспанського фахівця Унаї Мельгоси здобули шість перемог в шести матчах, зокрема в драматичній грі перемогли англійців (3:2).

Попереду у «синьо-жовтих» чотири вирішальні матчі восени, три з яких на виїзді. 6 вересня умовно домашня гра з Сербією. А далі виїзди у Північну Ірландію (10 вересня), Англія (11 жовтня) і Сербію (15 жовтня).

Нашій збірній, звісно ж, бажано втримати першу сходинку у групі. Також у фінальну частину проходять три найкращі команди серед других місць. Решта других місць гратимуть стикові матчі.

ЮНАЦЬКА ЗБІРНА U-19

Наші юніори під керівництвом Дмитра Михайленка здобули право зіграти на чемпіонаті Європи-2024 у Північній Ірландії (турнір пройде з 15 по 28 липня).

В еліт-раунді українці виграли групу з Швейцарією, Латвією і Північною Македонією. У трьох матчах «синьо-жовті» забили вісім голів і не пропустили жодного. У вирішальній грі Україна розгромила Швейцарію з рахунком 3:0.

На ЄВРО вийшли всього вісім збірних. Крім господарів і України це команди Данії, Іспанії, Італії, Норвегії, Туреччини і Франції. Жеребкування пройде 17 квітня.

ЮНАЦЬКА ЗБІРНА U-19

Юнаки до 17 років також завоювали путівку на чемпіонат Європи-2024. Змагання пройдуть з 20 травня по 5 червня на Кіпрі.

У відбірковому етапі команда Володимира Єзерського зі скрипом посіла третє місце у групі з Німеччиною, Фінляндією і Ліхтенштейном. Але цього вистачило для виходу в Еліт-раунд. А вже в елітному раунді Україна впевнено виграла групу зі Словаччиною, Швейцарією і Грецією. Три перемоги з різницею м’ячів 8:0. Щоправда в Еліт-раунді збірною керував вже Юрій Мороз, а Володимир Єзерський пішов у клубний футбол.

Крім України та Кіпру на ЄВРО вийшли Австрія, Англія, Данія, Іспанія, Італія, Польща, Португалія, Сербія, Словаччина, Вельс, Франція, Хорватія, Чехія та Швеція. Своїх суперників по групі Україна дізнається 3 квітня.

ЧЕКАЄМО НА ТРОФЕЙ

На національному рівні найкращим досягненням «синьо-жовтих» були чвертьфінал ЧС-2006 і чвертьфінал Євро-2020.

А от на юніорському та молодіжному рівнях збірна України вже має трофеї.

У 2009 році юнацька збірна U-19, яку очолював Юрій Калитвинцев, сенсаційно здобула перемогу на домашньому ЄВРО. У фіналі «синьо-жовті» перемогли Англію з рахунком 1:0.

Ще більшого успіху домоглася юнацька збірна U-20 на чемпіонаті світу у 2019 році. Українці виграли юнацький Мундіаль, здолавши у фіналі Південну Корею з рахунком 3:1.

Будемо сподіватися, що 2024 рік також стане переможним для українського футболу. Правда, я би всі трофеї світу віддав заради перемоги у війні з Росією. Але це вже інша історія.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяRolls-Royce, Ferrari, Lamborghini – не розкіш: що не так з цьогорічним транспортним податком
Следующая статьяУкраїна винна світу понад 100 мільярдів — як українцям не влізти у ще більші борги