Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 10449 про мобілізацію та військовий облік. Як закон він  набуває чинності через місяць з дня, наступного за днем опублікування. Документ ухвалено 283 голосами, левову частку яких забезпечили “Слуги народу”. Жодного голосу не було від “Європейської солідарності” і тільки 2 – від “Батьківщини”.

Про нові правила і основні зміни — у матеріалі Коротко про.

1. Військово-облікові документи

Коли закон набуде чинності, всі чоловіки від 18 до 60 років зобов’язані будуть носити разом з документом, що посвідчує особистість, військово-обліковий документ. Це посвідчення про приписку до призовної дільниці, військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного. Право перевіряти такі документи надається працівникам ТЦК та СП, поліцейським, прикордонникам. У разі відсутності документа особа може бути піддана адміністративному затриманню для уточнення облікових даних.

Через три місяці після набуття законом чинності має запрацювати фото- і відеофіксація процесу перевірки документів.

2. Уточнення персональних даних

Протягом двох місяців з дня набуття законом чинності всі громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані уточнити адресу проживання, номери телефонів, адреси електронної пошти у ТЦК та СП або через ЦНАП.

Ті, хто перебуває за кордоном, повинні надіслати свої персональні дані на електронну пошту ТЦК та СП або повідомити телефоном.

Недотримання вимоги може розцінюватися як порушення законодавства про мобілізацію і загрожувати штрафом згідно зі ст. 210-1 КУпАП. Зараз на розгляді парламенту знаходяться урядові пропозиції щодо підвищення суми стягнень.

3. Військовий облік за кордоном

Чоловіки військовозобов’язаного віку, які перебувають за межами України, також мають пройти перевірку військово-облікових документів у дипустановах. Ті, хто був знятий з військового обліку у зв’язку з тривалим виїздом за кордон, зобов’язані на ньому поновитися. Механізм перевірки та постановки на облік протягом трьох місяців розробить Кабмін.

Без військово-облікового документу в закордонних установах не можна буде оновити, отримати паспорт громадянина України та паспорт для виїзду за кордон. Щодо чоловіка, який не перебуває на обліку або не пройшов перевірку документів, консульські дії будуть вчинятися одночасно з постановкою на облік або оновленням персональних даних.

4. Вручення вимоги ТЦК та СП

Ухвалений депутатами документ ускладнює маневри ухилянтів від виклику до терцентрів комплектації. Навіть коли людина фізично не отримає вимогу з’явитися до ТЦК, вона може вважатися врученою. Терцентр надсилає на адресу реєстрації поштове повідомлення. Якщо воно не отримане адресатом, ставиться відмітка про неможливість вручення. З цієї дати військком має право звертатися до поліції щодо адміністративного затримання громадянина і доставки його до ТЦК, а також порушувати питання про застосування заходів впливу.

5. Заходи впливу

Депутати не погодилися з пропозицією уряду блокувати банківські рахунки ухилянтів від виклику до ТЦК та СП. У проголосованому документі залишена одна норма – право ТЦК та СП ініціювати тимчасове обмеження на керування автомобілем, якщо громадянин не з’явився на виклик, не прийшов у призначений час на медкомісію чи скоїв інше порушення правил військового обліку та мобілізації.

Однак таке право настає не одразу. Спершу від поліції має надійти письмова відповідь про неможливість затримати та доставити порушника до терцентру. Протягом 5 днів його керівник має направити громадянинові поштове повідомлення про необхідність виконати обов’язок. Коли в поштовому відділенні буде проставлена відмітка про відмову або неможливість доставити листа, дається ще 10 днів, щоб порушник “одумався”. Коли цей термін спливе, ТЦК та СП може звертатися до суду з клопотанням про застосування тимчасового (до виконання вимоги) обмеження.

6. Переогляд інвалідності

Чоловіки віком від 20 до 50 років, яким за період 24.02.2022 до набрання законом чинності встановили ІІ чи ІІІ групу інвалідності, мають пройти медичний переогляд. Як це буде відбуватися, визначить Кабінет міністрів.

Виключення — для осіб з інвалідністю внаслідок ампутації, онкохвороби, часткового паралічу, поранення або хвороби, отриманих під час захисту Вітчизни.

7. Мобілізація автотранспорту

Закон про правовий режим воєнного стану допускає тимчасове вилучення транспорту для військових потреб. Проголосований депутатами документ вносить до цього порядку уточнення: мобілізації підлягає один з автомобілів, якщо на власника зареєстровано два.

Власники одного транспортного засобу під вилучення транспорту не підпадають.

8. Електронний кабінет

Депутати не пристали на пропозицію уряду зробити електронний кабінет у системі “Оберіг” обов’язковим для призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Проголосований варіант узаконює добровільне створення та користування таким кабінетом. Положення про е-кабінет має розробити Кабмін, але вже відомо, що однією з переваг буде можливість уточнювати через нього свої облікові дані. Тобто відпаде необхідність візиту до ТЦК та СП.

Добровільність означає, що електронних повісток, викликів і повідомлень не буде.

9. Засуджені до умовного терміну

Таких осіб законопроєкт дозволяє призивати до війська, за виключенням статей про злочини проти національної безпеки. Втім, і за старими правилами умовно засуджені не знімалися з військового обліку, отже, підлягали мобілізації. У новому документі ця норма конкретизована.

10. Військовий облік жінок

Законопроєкт закріплює вже діючу норму про військовий облік жінок, які здобули медичну чи фармацевтичну освіту та придатні до служби. Затим в документі йдеться, що мобілізація жінок відбувається тільки на добровільних засадах.

Також жінки, які мають професію, споріднену з військово-обліковою спеціальністю, можуть стати на військовий облік за власним бажанням.

11. Студенти і аспіранти

Законопроєкт зберігає відстрочку за студентами денної форми навчання, які здобувають освіту рівнем вищою за попередню. Так само відстрочку залишено за всіма аспірантами, докторантами та інтернами.

Право на відстрочку втрачають студенти вишів, які вже мають диплом бакалавра чи магістра за однією спеціальністю і здобувають другу вищу освіту за іншим фахом.

12. Не підлягають призову

Перелік таких осіб в законопроєкті доволі широкий, проте у порівнянні з нині чинними правилами він усе ж таки менший. Наприклад, зазначено, що ІІІ група інвалідності у дружини звільняє від мобілізації тільки в тому разі, якщо вона пов’язана з ампутаціями, онкозахворюваннями, психічними розладами або паралітичними синдромами. Чоловіки, які самостійно виховують неповнолітню дитину, матимуть підтвердити, що її мати померла або має статус зниклої безвісти. Право на відстрочку втрачають батьки, які заборгували своїм дітям по аліментах.

Відстрочку від мобілізації мають:

  • особи, визнані непридатними з виключенням з військового обліку або до повторного огляду на ВЛК через 6-12 місяців,
  • батьки, на утриманні яких троє і більше дітей,
  • жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину віком до 18 років,
  • батьки, опікуни, батьки-вихователі, прийомні батьки, які утримують неповнолітню дитину або виховують дитину з інвалідністю,
  • батьки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина з інвалідністю I чи II групи,
  • військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за хворими дружиною (чоловіком), батьками, батьками дружини, якщо про них більше немає кому піклуватися,
  • опікуни особи, визнаної судом недієздатною,
  • громадяни, які утримують одного зі своїх батьків або батьків дружини з інвалідністю І чи ІІ групи.
  • чоловіки, які виховують неповнолітню дитину та мають дружину, яка проходить військову службу,
  • громадяни військовозобов’язаного віку, близькі родичі яких загинули або зникли безвісти під час війни, в АТО, ООС, Революції Гідності.

13. Бронювання

Новий порядок бронювання та критерії визначення критично важливих підприємств має скласти Кабмін. Проте в законі названі посади і професії, які мають безумовну відстрочку: Це:

  • міністри і їх заступники, керівники всіх державних органів та органів держуправління, дипломати,
  • уповноважений з прав людини, голова та члени Рахункової палати, народні депутати. Кожному з депутатів надано право забронювати собі двох помічників,
  • всі судді, члени і дисциплінарні інспектори Вищої ради правосуддя, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів,
  • працівники всіх органів військового управління, розвідки, правоохоронних органів, держслужбовці, які забезпечують діяльність президента, парламенту та уряду,
  • держслужбовці категорії «А», голови обласних і районних рад, сільські, селищні, міські голови;
  • держслужбовці категорії «Б» і «В», працівники органів місцевого самоврядування – до 50% серед усіх військовозобов’язаних, які працюють в установі.

14. Соцзахист військових і мотивація

Закон зберігає можливість звільнення з військової служби за сімейними обставина та за станом здоров’я.

Із новацій – право на звільнення отримали військовослужбовці, які повернулися з полону. Якщо вони захочуть продовжити службу, то матимуть додаткову оплачувану відпустку на 90 днів.

Мотивації до служби такі:

  • за знищену або захоплену техніку ворога винагорода від 12 000 до 908 000 гривень плюс додаткова відпустка раз на рік у 15 днів,
  • військовослужбовців, їх дружин або чоловіків звільняють від штрафних санкцій, пені, відсотків за користування кредитом. За винятком договорів іпотеки або купівлі автомобіля,
  • військовослужбовці мають право на компенсацію 50% від першого внеску по іпотеці, а також додатково по 100 000 гривень після першого і другого років служби,
  • укладаючи перший контракт, військові впродовж трьох місяців зможуть скористатися правом на сертифікат на купівлю автомобіля. Це 150 000 гривень,
  • мінімальний строк відпустки за сімейними обставинами має складати не менше як 15 днів (нині до 10 днів, з яких на весілля чи на народження дитини можуть дати одну – дві доби).

15. Замість строкової служби

Закон скасовує строкову службу. Замість неї вводиться базова військова служба та базова військова підготовка.

Базову військову службу проходитимуть громадяни віком від 18 до 25 років, які визнані придатними до війська. У воєнний час підготовка триватиме 3 місяці, у мирний – 5 місяців.

Без базової військової підготовки не братимуть на державну службу та в органи прокуратури, але ця норма буде введена в дію після війни і не поширюватиметься на тих, хто за рішенням ВЛК визнаний непридатним до військової служби.

Із 1 вересня 2025 року в закладах передвищої та вищої освіти, військових вишах впроваджується базова загальновійськова підготовка – щось на зразок військових кафедр. Юнаки зобовʼязані будуть проходити підготовку, дівчата – за бажанням. Ті, хто не навчаються, зможуть зголоситися на підготовку у навчальних центрах ЗСУ.

Тим часом

Головним недоліком законопроєкту вважають вилучення з нього норми про демобілізацію через 36 місяців безперевної служби в умовах воєнного стану. Депутати відтермінували вирішення цього питання на 8 місяців після звернення головнокомандувача Олександра Сирського, очільника Міноборони Рустема Умєрова і премʼєр-міністра Дениса Шмигаля.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяНа українців чекають темні часи: головні наслідки удару по Трипільській ТЕС
Следующая статьяПриплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні