Масовані російські атаки на українські об’єкти енергетичної інфраструктури несуть велику загрозу нашій країні. Зруйнована Росією Трипільська теплова електростанція (ТЕС) відігравала критичну роль, забезпечуючи електроенергією майже 3 млн людей. А вона стала лише частиною пошкоджених електростанцій. Як у світі відреагували на такі дії Росії і чи варто Україні розраховувати на допомогу Заходу, розбирався журналіст Коротко про.

Без ППО лагодити енергооб’єкти немає сенсу

Міністерство енергетики Литви запропонувало розібрати свої закриті ТЕС на запчастини та передати обладнання для потреб української енергосистеми. «Мав розмову з міністром енергетики Литви. Вони взагалі запропонували використовувати їхні теплові станції, які закриті. Використовувати їх як донорів, тобто є можливість розібрати та отримати ті запчастини, які нам потрібні», — заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

Але проблема у тому, що зараз недоцільно відновлювати знищені енергооб’єкти. Голова наглядової ради ПАТ «Центренерго» Андрій Гота вважає, що з огляду на постійну небезпеку російських атак відновлення Трипільської ТЕС без надання Україні систем ППО – це «марна справа».

«Відновити ми можемо все. Звичайно, без міжнародних партнерів це зробити майже неможливо, тому ми вже маємо певні обіцянки надати нам трансформатори, турбіни, інше обладнання з європейських країн, але знову ж таки без достатньої кількості ракет для протиповітряної оборони — це, м’яко кажучи, марна справа», — сказав він.

Білий дім тисне на «трампістів»

І тут усе спирається на наявність в Україні систем протиракетної оборони, які б могли захистити енергетичні об’єкти нашої країни. І схоже, що американська влада розуміє це. Прессекретар Білого дому Карін Жан-П’єр на брифінгу сказала, що Україні потрібно більше засобів протиповітряної оборони для захисту від російських ракет. Для цього потрібно, щоб речник Конгресу США Майк Джонсон виніс проєкт закону про пакет допомоги для України на розгляд.

«Росія завдала ударів по найбільшій електростанції Київської області, а також об’єктам енергетики у ще п’яти областях України. Як заявляв президент Зеленський останніми днями, Україні потрібно більше засобів протиповітряної оборони та засобів перехоплення, щоб захистити своїх людей та критичну інфраструктуру від російських ракет та безпілотників, які постачає Іран», — сказала вона.

Тому і потрібно, щоб спікер Джонсон виніс цей проєкт на розгляд, тому що ми знаємо, що ми, очевидно, отримаємо переважну підтримку від республіканців та демократів. «Нам потрібно побачити на голосуванні законопроєкт, який уже ухвалили переважною більшістю в Сенаті. Атаки по Україні за останню добу — це ще одне жахливе нагадування про те, що потреба України є критичною», — сказав представник Білого дому.

Через блекаут може збільшитися кількість біженців

До цього закликають американців і європейські політики та дипломати. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський дорікнув Конгресу США за тривале зволікання з рішенням про допомогу Україні, зазначив, що Україні вже не вистачає ракет до ППО, тому гуманітарна ситуація погіршуватиметься.

Сікорський заявив, що такі удари по цивільній інфраструктурі є військовим злочином, і зазначив, що Київ давно просить про розблокування допомоги США. «Зараз ми можемо бачити, до чого призводить її відсутність. Українські ТЕС руйнують одна за одною. Незабаром українські міста можуть залишитися без світла. І я очікую, що це може означати велику хвилю біженців», — сказав він.

І закликав спікера Джонсона ухвалити рішення. «Питання потрібно винести на голосування, щоб кошти та необхідна зброя могли поставлятись Україні. Якщо цього не буде, Росія завдаватиме нових руйнувань, а довіра до США буде під питанням», − наголосив глава польського МЗС.

А от в ООН взагалі заговорили про «екзистенційну загрозу для народу України». Заступник генсека ООН Мирослав Єнча заявив 11 квітня, що ескалація війни в Україні є «прямою загрозою регіональній стабільності та міжнародній безпеці» і озвучив «екзистенційну загрозу для народу України».

Російські напади на українські міста в останній місяць, за його словами, стали «щоденною руйнівною моделлю», включаючи інтенсивне та систематичне націлення на українську енергетичну інфраструктуру.

Європа поставила питання руба

Але більш ефективно відреагував на обстріл Європарламент. Він відмовився голосувати за бюджетні питання Ради ЄС, допоки Україні не нададуть сім додаткових систем протиповітряної оборони Patriot. Про це повідомив колишній прем’єр-міністр Бельгії, депутат Європарламенту Гі Вергофстадт у мережі X. Його виступ інші євродепутати зустріли оплесками.

«Як ви всі бачили, останні 20 днів відбувалися численні атаки з боку росіян на звичайні міста України, лікарні, енергетичні станції, багатоквартирні будинки. Але я вважаю скандальним, що Європа відчиняє двері для України, а Європейська Рада навіть нездатна терміново ухвалити рішення про відправлення кількох протиракетних систем в Україну», — наголосив Вергофстадт.

Він нагадав слова віцепрезидента Європейської комісії, високого представника Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозепа Борреля, який повідомив, що в Європі знаходиться 100 систем Patriot.

На тему

Найуразливіше становище з початку війни

Оцінюючи масштаби руйнувань інфраструктури України, агентство Bloomberg робить висновок, що через інтенсивні атаки Росії та нестачу військової підтримки з боку союзників наша країна зараз перебуває в найвразливішому становищі за більш ніж два роки війни.

«Руйнування Трипільської ТЕС за 45 кілометрів на південь від Києва — найбільшого виробника електроенергії в регіоні — ще раз підтвердило вразливість країни перед ракетними ударами», — зазначає агентство.

Думка експерта

Володимир Фесенко, голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента»:

— Минулої зими саме російські удари по українській інфраструктурі розблокували постачання нашій країні протиракетних комплексів. Так і цього разу мають бути зрушення у цьому питанні. Через фінансові та політичні причини ми не отримаємо в повному обсязі те, що нам потрібно, але додаткові поставки систем Patriot будуть. І інші системи, які дозволять захищати від ворожої балістики такі малі об’єкти, як електростанції. Це зараз головний пріоритет нашої дипломатії, і на всіх рівнях триває така робота. Скільки ми отримаємо таких систем, зараз сказати важко. Тому що тут є фінансові обмеження – одна пускова установка коштує 1 мільярд доларів, а весь комплекс – 9.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяПриплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні
Следующая статьяКабмін затвердив підвищення зарплати військовим “на нулі” на 70 тисяч