Через вкрай обережну політику Вашингтона щодо кремлівської агресії проти України почалося формування чергової «осі зла» в особі Ірану, Росії та КНДР, за якими маячить постать Китаю, який має намір кинути виклик сучасній американо-центричній системі міжнародних відносин. У ніч на 14 квітня Ізраїль у співпраці з союзниками успішно перехопив майже всі із запущених Іраном 300 ракет і безпілотників, діючи за межами свого повітряного простору. Інцидент підтверджує високу ефективність спільної протиракетної оборони Ізраїлю та США, але ракетний удар став частиною загальної стратегії країн новоявленої «осі» щодо підриву американського впливу у світі. Чому за атакою Ірану можуть стояти російські та китайські інтереси, а також як все це може позначитися на допомозі США Україні, читайте у матеріалі «Апострофа«.

Вдалося відбитися, але…

За інформацією CNN, в операції брали участь військово-морські сили США, які, використовуючи систему Aegis з борту двох есмінців у східній частині Середземного моря, збили щонайменше три балістичні ракети. На додаток до морських сил, у перехопленні брали участь також американські військові літаки, проте точні місця їхньої дислокації не розкриваються, оскільки можливі як дії з авіаносців, так і з наземних баз.

CNN також зазначає, що Ізраїль активно розвиває свої системи протиракетного захисту, застосовуючи їх для захисту від різноманітних загроз, включаючи балістичні та крилаті ракети. За даними Ізраїльської організації протиракетної оборони (IMDO), система «Залізний купол» є одним із ключових елементів цього захисту. Вона включає радари для виявлення ракет і автоматизовану систему управління для оцінки загрози, яка визначає, чи представляє снаряд реальну небезпеку. У разі загрози «Залізний купол» випускає ракети для перехоплення мети в повітрі.

Система «Праща Давида» (David’s Sling), розроблена ізраїльською компанією Rafael Advanced Defense Systems та американським оборонним концерном Raytheon, захищає від ракет середньої та малої дальності, використовуючи кінетичні перехоплювачі Stunner та SkyCeptor для знищення цілей на відстані до 300 метрів. Ізраїль також має у своєму розпорядженні системи Arrow 2 і Arrow 3, співпрацюючи зі США. Arrow 2, покращена версія американської системи Patriot, перехоплює ракети на висоту до 51,5 кілометра і дальність до 90 кілометрів, використовуючи уламкові боєголовки. Arrow 3 застосовує технологію «потрапляння на ураження» для знищення балістичних ракет у космосі, запобігаючи їх входу в атмосферу.

CNN також згадує, що в арсеналі Ізраїлю знаходяться передові винищувачі, включаючи F-35I, які вже використовувалися для знищення безпілотних літальних апаратів та крилатих ракет.

Основне питання, яке виникло на тлі такої масованої атаки Ірану на Ізраїль, звучало просто і страшно одночасно: Третя світова війна вже почалася чи поки що ні?

«Поки не йдеться про Третю світову війну, але тенденція однозначно тривожна на тлі поглиблення контактів між Іраном, Росією, Китаєм та КНДР. Позиція Пекіна, як бачимо останні тижні, стає жорсткішою. Тегеран та Пекін зробили висновки з агресії Кремля проти України. Вони побачили, якою була реакція США. І якщо зараз американці не покажуть жорсткість, то Китай у найближчому майбутньому почне «промацувати» оборону Тайваню, а от у такій ситуації вже можна буде говорити про початок глобального конфлікту», — говорить в коментарі «Апострофу» капітан 1 рангу, заступник начальника штабу ВМС України у 2004-2020 роках Андрій Риженко.

Куди заведе нерішучість Штатів

У позиції США, на жаль, зберігається вже знайома українцям двоїстість. Білий дім готовий допомогти відбити атаку, але не хоче «подальшої ескалації», тим більше у форматі, коли американські війська будуть змушені брати участь у бойових діях.

У своєму повідомленні CNN також зазначив, що президент США Джо Байден у розмові з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху підтвердив, що Сполучені Штати не братимуть участі у наступальних операціях проти Ірану. Ця телефонна розмова між двома лідерами відбулася після атаки Ірану на Ізраїль.

Під час розмови, як зазначає CNN, Байден оцінив результат атаки як перемогу Ізраїлю, вважаючи дії Ірану переважно невдалими. За інформацією високопоставленого представника адміністрації, понад 100 балістичних ракет, запущених Іраном, були успішно перехоплені. У результаті жодна крилата ракета не досягла своєї мети, і значних об’єктів не постраждали.

У нещодавній статті The New York Times, посилаючись на інформацію від ізраїльського чиновника, йдеться про те, що Ізраїль має намір координувати свої дії із союзниками у відповідь на агресію Ірану.

«Зараз можливі два варіанти: США зроблять те саме, що вони зробили після атак ХАМАС на Ізраїль, прикривши союзників авіаносцями та підтримкою з повітря, щоб закрити небо від ракет та дронів. Менш вигідний для Штатів варіант, коли вони, побоюючись «подальшої ескалації», взагалі нічого не робитимуть. Зважаючи на схильність Джейка Саллівана до «обережності», такий варіант також не варто виключати«, — каже «Апострофу» експерт-американіст Олександр Краєв.

Загалом, показово, що після довгих роздумів уряд Ізраїлю відмовився від удару у відповідь. Що свідчить про те, що там зрозуміли, що Штати точно не підтримають їхні удари по Ірану.

Шанси у пакета?

Наступне питання полягає в тому, наскільки ситуація з ударом по Ізраїлю підштовхне Конгрес нарешті ухвалити «багатостраждальний» пакет допомоги Україні. Певна ясність у цьому питанні вже виникла. Як стверджує ультраправий член Палати представників та активна трампістка Марджорі Тейлор Грін, у відповідь на атаку Ірану США можуть прийняти пакет військової допомоги для України та Ізраїлю. Вона відома своєю затятою антиукраїнською позицією, за що Тейлор Грін дуже люблять цитувати кремлівські пропагандистські смітники на кшталт «РІА Новини».

Марджорі Тейлор Грін повідомила, що Іран попереджав про швидкі атаки на Ізраїль. Спікер Палати представників Майк Джонсон планує винести на голосування пакет допомоги, що стосується обох країн, але вона критикує такий підхід, пропонуючи розділити допомогу на окремі законопроекти, щоб уникнути політичних маніпуляцій у Конгресі.

Політик також стверджує, що Джонсон може використати підтримку Ізраїлю для фінансування України, аналогічно до попередніх випадків зв’язання різних політичних питань в одному законопроекті. Загалом затяті трампісти постійно проти будь-яких ініціатив, у яких республіканці та демократи голосують спільно, розглядаючи все це як передвиборчу гру, вигідну виключно Джо Байдену.

«Атака на Іран може підштовхнути Палату представників проголосувати за пакет по Україні, тому що з’явився простір для компромісу. Адже раніше в Палаті були конгресмени, які бажали голосувати за пакет по Україні, але сумнівалися щодо пакету для Ізраїлю і, навпаки, були готові голосувати для допомоги Ізраїлю, але вони при цьому все ще думали про допомогу Україні. Наразі такого бар’єру практично немає«, — зазначив Олександр Краєв.

Стриманий оптимізм викликає те, що під час телефонної розмови між президентом Джо Байденом та лідерами Конгресу було домовлено, що останні мають надати військову допомогу як Ізраїлю, так і Україні. Як повідомив лідер більшості в Сенаті Чак Шумер, з цього питання було досягнуто консенсусу.

Як працює нова «Вісь»

Згідно з Американським інститутом вивчення війни (ISW), методи атаки Ірану нагадують російські операції в Україні, спрямовані на виявлення вразливостей західних систем ППО та протиракетної оборони.

Іран, використовуючи комбінації ракет та дронів, адаптує техніки росіян та хуситів для розробки більш ефективних атак проти Ізраїлю та США. Ці дії включають дезорієнтацію та порушення роботи ізраїльських оборонних систем.

ISW також зазначає, що Іран поглиблює технічну співпрацю з Росією, Північною Кореєю та Китаєм, обмінюючись технологіями та досвідом, що покращує їхню здатність протистояти західним оборонним системам. Відзначається зростаюча взаємодія між цими країнами, що посилює їхню здатність до проведення скоординованих дій проти західних держав.

Наразі Кремль послідовно просуває концепцію «багатополярного світового порядку». У рамках недавнього візиту кремлівського «ріббентропа» Сергія Лаврова до Пекіна обговорювалися питання спільної протидії нібито «подвійному стримуванню» Заходу. Росія та Китай активізували контакти та зміцнили стратегічне партнерство, що викликає побоювання Заходу, включаючи санкції проти обох країн. Незважаючи на повідомлення про зростаючу готовність Китаю підтримати Росію в Україні, Китай зберігає перевагу у відносинах і не прагне необмеженого партнерства, що непокоїть Кремль.

«Не виключено, що Лавров у Китаї обговорював майбутній удар Ірану по Ізраїлю. І Пекін, якому важливо побачити, як поведеться Захід, швидше за все, був не проти атаки. Якщо зараз Штати і союзники не продемонструють жорсткість, обмежившись напівзаходами, то світ стане ще на крок ближче до глобального конфлікту«, – резюмував Андрій Риженко.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяМарш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту
Следующая статьяГектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань