В Україні стрімко зростає курс долара. На міжбанківському валютному ринку долар продають за 39,6 гривень, але готівковий курс вже впритул наблизився до 40 гривень. «Апостроф» з’ясовував, із чим пов’язане подорожчання американської валюти, на якому рівні зупиниться курс, і чи зростуть слідом за доларом ціни.

У березні на валютному ринку спостерігалися курсові гойдалки, і американська валюта на міжбанку долала позначку 39 гривень. Після незначного відкату з другої декади поточного місяця долар знову почав рости, причому досить суттєво.

Минулого тижня торги на міжбанку закрилися на рівні 39,45 гривень/долар, а поточний почався вже з курсу 39,6 гривень/долар.

Готівковий долар також росте в ціні, і у вівторок, 16 квітня, його можна було купити у банках за 39,7-39,9 гривень. Таким чином валютний курс дедалі ближче підбирається до 40 гривень за долар.

Війна тисне на курс

У чому ж причина такого стрімкого подорожчання долара?

Засновник інвестиційної групи «Універ» Тарас Козак у розмові з «Апострофом» звернув увагу на те, що валютний курс дивно зростає, незважаючи на те, що Україна нещодавно отримала значну закордонну фінансову допомогу – близько 9 мільярдів доларів за один місяць. І завдяки цьому золотовалютні резерви країни вийшли на максимальний рівень за історію незалежності (43,8 мільярда доларів). Відповідно, економічних підстав для девальвації гривні на сьогодні немає.

«Це говорить про те, що, мабуть, є інші причини, які викликають тривогу за національну валюту, а економічні агенти – компанії та фізичні особи – купують валюту», — сказав експерт, зазначивши, що, насамперед, йдеться про несприятливе інформаційне тло, яке пов’язане з тривожними новинами з фронту.

Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин наголосив, що на валютний курс впливають ворожі ракетні обстріли, які призводять до руйнування об’єктів енергетичної інфраструктури.

«Коли почалися обстріли, щоразу ми бачили нове просування курсу вгору (зокрема, у березні та квітні цього року)», — сказав Шевчишин «Апострофу».

Є ще низка моментів, які можуть впливати на поточну ситуацію з курсом. Так, за словами Тараса Козака, не виключено, що зараз його піднімають через те, що Міністерству фінансів вигідніше продавати долари, які він отримує у вигляді закордонної допомоги, якомога дорожче.

«Крім того, можливо, це невпевненість в американській підтримці, можливо, це відсутність розуміння фінансування бюджету на 2025 рік, — додає експерт. — Все це поєднується тим, що є невпевненість у середньостроковому та довгостроковому майбутньому, оскільки короткостроково все виглядає непогано».

Курс на 40+

Але чи досягне курс долара психологічної позначки 40 гривень? І якщо так, то коли це може статися?

«Теоретично, це можливо, але, на мою думку, Нацбанк мав би активно цьому перешкоджати», — сказав «Апострофу» директор аналітичного відділу інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій.

Експерт зазначив, що зараз, незважаючи на певну девальвацію гривні, НБУ не поспішає її рятувати і продає досить мало валюти на ринку, хоч і має значні резерви.

«Дуже складно сказати, які мотиви у Нацбанку. Він створює «конструктивну невизначеність», тобто робить все, щоб усіх нас заплутати і щоб ми не могли вгадати його подальших дій», — каже експерт.

Андрій Шевчишин також вважає, що невдовзі регулятор може почати продавати більше валюти, щоб уповільнити девальвацію гривні.

«Де Нацбанк почне обмежувати тенденцію, там ми і зупинимося. Я вважаю, що безперечно це буде на підході до 40. Якщо ж курс сильно зростатиме, то Нацбанк на 40 посилить свої дії зі стримування девальвації», — наголосив експерт.

Експерт прогнозує, що ближче до кінця квітня курс стабілізується у коридорі 39-40 гривень/долар.

«НБУ продовжує політику «керованої гнучкості», — резюмував Шевчишин.

Ціни в очікуванні зростання

Традиційно в Україні зростання курсу долара супроводжується прискоренням інфляції, що, зрештою, може призвести до зростання цін. Але однозначної відповіді на це питання експерти не мають.

«На сьогодні ми бачимо, що інфляція в Україні нижча, ніж у Сполучених Штатах Америки (у березні в Україні річна інфляція склала 3,2%, у США — 3,5%? — «Апостроф»). Курс долара зріс з 36,6 гривень/долар до 39, тобто десь на 2,5 гривні, а це – майже 7%, тоді як інфляція – менше 4%. Тобто інфляція та курс долара не такі вже й пов’язані, — розповідає Тарас Козак. – Низька інфляція у нас через те, що падають ціни на товари, вироблені в Україні. Це і продукти харчування, наприклад, борщовий набір, яйця, м’ясо тощо, які мало прив’язані до курсу».

Втім, за його словами, якщо долар подолає рубіж 40 гривень, у ціни на імпортні товари закладатиметься ще більша маржа в очікуванні ще більшого зростання. При цьому ціни на товари українського виробництва зростатимуть повільніше.

Олександр Паращій також зазначає, що останні місяці інфляція в Україні сповільнювалася. Але у квітні вона цілком може прискоритися, але не лише через зростання курсу долара.

«Насамперед тому, що суттєво зросла мінімальна зарплата (з 7100 гривень до 8000 гривень з 1 квітня, — «Апостроф»), через що витрати бізнесу дещо збільшилися, і вони їх закладатимуть у ціни, — каже експерт. — Чи вплине подорожчання долара на ціни? Очевидно, що так, але поки що складно сказати, на скільки, оскільки воно більшою мірою впливає через очікування – якщо бізнес чекатиме, що долар і надалі зростатиме, то це зростання він закладатиме у свої ціни”.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяГектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань
Следующая статьяСкасування статусу «обмежено придатний»: кому і коли потрібно повторно пройти ВЛК