Комунальні тарифи для населення – найстабільніше, мабуть, що зараз є в Україні. Вони тримаються, хоча, зважаючи на все, з останніх сил. А ось мобілізаційні процеси підуть тепер по-новому. Про головні зміни з 1 травня розповідає «Апостроф«.

Кожному – за віком

Період підвищення пенсій, пов’язаний із збільшенням мінімальної заробітної плати та плановими перерахунками, завершився. І у травні українські пенсіонери можуть розраховувати на надбавки лише в індивідуальному порядку – після досягнення певного віку:

— особам віком 70-75 років – до 300 грн;

— особам віком 75-80 років – до 456 грн;

— особам віком понад 80 років – до 570 грн.

Виплати нараховуються автоматично щомісяця після досягнення пенсіонером відповідного віку. При цьому якщо у людини пенсія вища за 10340 гривень 35 копійок, то вікова надбавка не встановлюється.

У травні відбуватиметься перерахунок виплат для працюючих пенсіонерів. Але через особливості подання звітності дана категорія українців надбавку отримає «заднім числом» у червні. Виплати перерахують після отримання ПФУ інформації про сплату єдиного внеску за І квартал 2024 року до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, звіти ухвалюються до 10 травня.

Пенсіонерам – від ООН

У травні деякі пенсіонери матимуть змогу отримати додаткову грошову допомогу від гуманітарної організації «Всесвітня продовольча програма ООН». Цю ініціативу у квітні 2024 року продовжили ще на три місяці.

Право на додаткову грошову допомогу в рамках реалізації проекту мають пенсіонери, які підпадають під такі умови:

— мають пенсію у розмірі менше 3,25 тисячі гривень;

— мешкають на територіях активних/можливих бойових дій;

— не отримували додаткових виплат від інших міжнародних організацій із 1 березня 2023 року.

Субсидії продовжено на рік

Опалювальний сезон в Україні завершився, але ті українці, які отримували субсидії, автоматично продовжуватимуть отримувати фінансову підтримку до 30 квітня 2025 року. Втім, є кілька ситуацій, через які необхідно буде подати заяву та декларацію про доходи для отримання субсидії:

— якщо заявник орендує житло;

— якщо у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;

— якщо кількість фактичних мешканців у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих;

— якщо домогосподарство претендує на призначення житлової субсидії на придбання зрідженого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Документи можна подати особисто до установ ПФУ, також можна надіслати заяву та декларацію поштою на адресу пенсійного фонду або онлайн (на сайті або через додаток на порталі «Дiя»). У разі подання заяви протягом двох місяців з початку неопалювального сезону — субсидія буде призначена з початку цього періоду.

Тарифи все ще тримаються

У травні ціни на газ, опалення та гарячу воду для простих громадян залишаться без змін.

Термін дії газового тарифу «Фіксований» спливав 30 квітня, але головний постачальник газу для побутових споживачів «Нафтогаз України» продовжив його ще на один рік, керуючись мораторієм. Таким чином, фіксована ціна газу для населення залишатиметься на рівні 7,96 гривні за кубометр до 30 квітня 2025 року включно.

На тлі складної ситуації в енергетиці через російські обстріли почала поширюватися інформація про можливе підвищення тарифів на світ для населення.

«Рішення про підвищення тарифів сьогодні немає, але ми не можемо виключати цього, тому що ситуація справді складна», — заявила заступник голови Міненерго Світлана Гринчук.

Нагадаємо, що діючу ціну на електроенергію для побутових споживачів, 2,64 грн/кВт-годину, продовжено до 31 травня (раніше встановлений термін спливав 30 квітня).

Незважаючи на неодноразові спроби НКРЕКП затвердити нові ціни, вартість води залишається на довоєнному рівні. При цьому тарифи для кожного водоканалу різняться залежно від низки факторів. Зокрема – від доступу до водних ресурсів та вартості електроенергії.

Митниці дають добро

З 1 травня частково відновлюються митні перевірки. Йдеться про своєчасність, достовірність, повноту нарахування та сплату митних платежів, які були призупинені з 24 лютого 2022 року. До квартальних планів-графіків документальних планових виїзних перевірок митного органу можуть бути включені такі категорії::

— підприємства, що здійснюють ввезення на митну територію України підакцизних товарів;

— підприємства, що здійснюють вивіз із митної території товарів, на які законом встановлено вивізне мито;

— підприємства, що оформили митні декларації зі звільненням від сплати митних платежів, використанням пільг, розстроченням сплати митних платежів.

Уточнюється, що норма не поширюється на документальні та зустрічні звіряння, на які передбачено мораторій. Це стосується тих, хто ввозить у період дії воєнного стану товари, зокрема ті, що визнані гуманітарною допомогою.

Придатний – не придатний

З 4 травня набуває чинності оновлений закон України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист, який скасовує статус «обмежено придатний до військової служби». Наразі чоловіки, які раніше були визнані обмежено придатними, мають протягом 9 місяців повторно пройти військово-лікарську комісію. Яка, у свою чергу, має дати однозначну відповідь – придатний чи непридатний.

Мобілізація: перезавантаження

Термін дії військового стану в Україні, а отже, і мобілізація (з початку повномасштабної війни вони регулярно продовжуються на 90 діб), закінчується 13 травня. І до цього моменту мобілізаційні процеси проходитимуть за раніше затвердженими планами.

Але 18 травня набуває чинності новий закон про мобілізацію (на той час вона однозначно буде вчергове продовжена), і процеси підуть за жорсткими правилами.

Мобілізації тепер можуть підлягати військовозобов’язані віком від 25 до 60 років. Чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані постійно носити з собою військово-обліковий документ, і пред’являти його на першу вимогу представника ТЦК або поліцейського. Крім того, протягом 60 днів військовозобов’язані мають уточнити свою актуальну адресу проживання, контактну інформацію та інші військово-облікові дані. Зробити це вони можуть у ТЦК, Центрі надання адміністративних послуг або через електронний кабінет.

Водій, увімкни світло

В Україні змінюється важливе правило для всіх автомобілістів. Набрав чинності оновлений набір ПДР. З 1 травня необхідно використовувати денні ходові вогні або ближнє світло фар поза населеними пунктами протягом усього року.

Раніше без фар можна було пересуватись між населеними пунктами з 1 травня по 1 жовтня. Тепер не можна. Зміни стосуються всіх категорій транспортних засобів.

Штраф за не включене ближнє світло в Україні становить від 425 до 510 гривень.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяВодопостачання: як зміняться тарифи для населення у травні
Следующая статьяЗаробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон