Закон про нові правила мобілізації та військового обліку набуває чинності з 18 травня, а реакція на нього уже є. В той час як за кордоном для чоловіків військовозобов’язаного віку МЗС обмежило консульські послуги та припинило видачу паспортів, всередині країні українці самі проявили ініціативу: почали штурмувати терцентри комплектації та соціальної підтримки.

Що відбувається зараз — в огляді Коротко про.

З надією на відстрочку

Черги, що вишикуються біля ТЦК та СП, нагадали перші дні великої війни. Тільки мотивація дещо різна. У лютому – березні 2022-го добровольці рвалися на фронт, в квітні 2024-го більшість намагається цю долю обійти або принаймні відтермінувати.

— Читав новину, що ті, хто самі прийдуть оновити дані, отримають відстрочку від мобілізації на два місяці, — ділиться киянин Ігор. – Візьму на роботі відгул – прийду з документами.

Втім, у Генеральному штабі ЗСУ таку пільгу не підтвердили.

— Принаймні офіційно подібного розпорядження не було. Люди приходять оновлювати свої дані чи ставати на облік, бо новий закон зобов’язує чоловіків військовозобов’язаного віку носити при собі облікові документи. З 18 травня їх мають право перевіряти як поліція, так і працівники ТЦК, — сказали в пресслужбі.

Водночас юристи нагадують, що на оновлення даних відводиться два місяці після набуття законом чинності.

— До 18 липня чоловіки, які не оновили дані або не стали на військовий облік, не повинні вважатися порушниками, — каже юрист Ігор Зорін. – В той же час вони на рівні з тими, хто дані оновив, можуть отримувати повістки. Тобто власне мобілізація не припиняється як до 18 травня, так і після цієї дати.

Одною з перших на проблему черг до ТЦК звернула увагу волонтерка Юлія Бартле. Її син тричі не міг потрапити на прийом. Фото: ФБ Yuliia BartleОдною з перших на проблему черг до ТЦК звернула увагу волонтерка Юлія Бартле. Її син тричі не міг потрапити на прийом. Фото: ФБ Yuliia Bartle

Потрапив з третього разу

Добряче повеселило публіку повідомлення про те, що ТЦК та СП працюють 24/7. Численні коментарі, що посипалися на сторінку Сухопутних військ ЗСУ, спростовують це твердження.

“Щоби стати на облік, три рази стояв в чергах. З третього разу тільки попав у приміщення. З 8 ранку до 12.30 простояв…”

“До 16 годин приймають, а юрист лише в п’ятницю приймає, в понеділок простояв 4,5 години. Навіть охоронник, який впускає, після запитання «Ты только вышел?” почав розмовляти матюками. А от тих, кого забрали на вулиці і привезли до ТЦК, пропускають без черги”.

“Оце стою зараз в черзі в Дарницький ТЦК. Другий день не можу потрапити на прийом. Мабуть, ТЦК не в курсі про 24/7. У них робота в будні дні з 9 до 13 і з 14 до 17. З 50 чоловік, які стоять в черзі, потрапляють за день максимум 15”.

Але найбільше цікавило питання, як приходити до ТЦК вночі, щоб не порушити комендантську годину.

— Не треба все розуміти буквально, — сказав на правах конфіденційності співробітник Генштабу. – Звісно, вночі ніхто не приходить, вночі до ТЦК можуть тільки порушників комендантської години привезти, якщо це чоловік, підходящий за віком. Але якщо людина дуже зайнята вдень, можно подзвонити в терцентр і попросити, щоб її прийняли о десятій або дев’ятій вечора. Якщо відмовлять, можна скаржитися на “гарячу лінію” Міноборони (0-800-500-442).

Втім, черги до ТЦК пояснюються не тільки великою кількістю бажаючих завчасно оновити дані. Дехто розраховує встигнути оформити відстрочку від мобілізації за старими правилами. Наприклад, зараз підставою є наявність у дружини будь-якої групи інвалідності, а з 18 травня діятиме норма, за якою ІІІ група дасть відстрочку тільки при психо-, онкозахворюваннях або відсутності кінцівки.

З цього приводу видання «18 000» розповсюдило інформацію, що Черкаський ТЦК тимчасово не братиме документи на відстрочку. Журналіст посилався на слова речниці терцентру Аліни Кривошеї, але в пресслужбі Сухопутних військ назвали таку інформацію неправдивою.

Ще чекаємо роз’яснень

Від 3 травня вступає в дію закон, який зобов’язує всіх чоловіків, які були визнані обмежено придатними, заново пройти ВЛК, бо цього статусу більше не існуватиме. Тільки придатні і непридатні. На процедуру відводиться дев’ять місяців, однак як саме вона проходитиме, поки невідомо.

— Ми чекаємо роз’яснень від Кабміну, — кажуть у пресслужбі Генштабу.

В той же час військово-лікарської експертизи, як виявилося, не уникнути всім, хто прийшов оновити дані. В законі це не прописано, але:

— Оновлення військово-облікових даних автоматично включає в себе огляд на ВЛК, — пояснили Коротко про в пресслужбі Генштабу. — Тобто треба буде здати всі аналізи, пройти лікарів, розповісти про свої хвороби, якщо такі є.

У відомстві запевняють, що всіх, хто зараз уточнює інформацію, також направляють на ВЛК, однак десь воно так, а десь не так.

— У своєму районнному ТЦК та СП я оновив дані майже без черги, а за направленням на ВЛК сказали прийти після 18 травня, бо невідомо, як визначати придатних та непридатних, — розповів киянин Ігор.

Нагадаємо, що після проходження ВЛК за умови придатності наступний виклик до ТЦК – це мобілізаційне розпорядження. Його ігнорування тягне кримінальну відповідальність – від 3 до 5 років позбавлення волі.

Новий закон дозволить з 18.05.2024 оновлювати дані через ЦНАПи чи електронний кабінет призовника (коли запрацює). Як при цьому будуть узгоджуватися виклики на ВЛК, поки не зрозуміло.

Після уточнення цих чоловіків почали відправляти на ВЛК. Фото: Facebook/ЖОТЦКПісля уточнення цих чоловіків почали відправляти на ВЛК. Фото: Facebook/ЖОТЦК

Переоформляють і дарують

— За останні два тижні два чоловіки оформили у мене генеральну довіреність на автомобіль на ім’я дружини. А один написав дачу на батька, — розповіла приватний нотаріус Ольга Коломийська.

Ходять чутки, що побільшало клієнтів і в сервісних центрах МВС – щодо переоформлення авто. В головному центрі це не підтвердили, але й не спростували – запросили інформаційний запит. Втім, навіть після запитань, які з квітня посипалися у адвокатські чати, можна зробити висновок, що послуга затребувана. Тим паче, що сьогодні переоформити легковик з фізособи на фізособу можна навіть онлайн — через “Дію”.

З трьох видів санкцій для ухилянтів, які пропонував Кабмін, депутати залишили лише одну – тимчасове обмеження в праві керувати автомобілем. Новий закон також передбачє можливість так званої мобілізації одного автомобіля, якщо у власника їх два. Схоже, народ намагається убезпечитися.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяПочинаємо з Великодня: головні свята травня в Україні
Следующая статьяПовернення «блудних синів»: чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном