В Україні на ринку пального спостерігається пожвавлення ціни на бензин та дизель. Попит на таку ситуацію не впливає, пише Інформатор. У травні чекати потрясінь щодо вартості на ринку пального не варто. Відповідну думку висловив експерт Сергій Куюн.

Зі слів Куюна стає зрозуміло, що попит впливає лише, коли є нестача постачань пального. Втім, за останні півтора року в Україні профіцит, тобто пального доволі багато. Така гіперконкуренція на ринку призводить до того, що бувають періоди, коли пальне навіть продають нижче собівартості. Тому фактор попиту, у нашому випадку коли він низький, тільки посилює оцю конкуренцію. І відповідно ціни ще більше падають.

Фактори, які впливають на ріст вартості пального в Україні:

  • світові ціни,
  • курс долара.

«Якщо на початку року нафта коштувала 77 доларів за барель, то сьогодні – це майже 90 доларів. І були періоди у квітні, коли ціна сягала навіть 92 доларів. Кожна гривня в курсі долара – це 80 копійок додатково у ціні пального. От був там долар 38 гривень, сьогодні він вже в середньому 39,5 гривні. Тобто півтори гривні додав, а це відповідно 1,2 гривні до ціни пального виключно внаслідок курсу», — пояснив Куюн.

Куюн прогнозує, що у травні чекати потрясінь щодо вартості на ринку пального не варто. Стрибки цін можуть трапитися тільки в одному випадку – якщо буде змінюватись ціна у світі.

«Як поводитиме себе світовий ринок, поки ніхто не може сказати. Бачимо, що усі били на сполох щодо ситуації з Ізраїлем та Іраном, ціна на нафту по 150 доларів за барель. А в результаті ціна пішла донизу. Чи, наприклад, не бийте по російських заводах, бо ціна буде дорожча. Але ціна впала», — зауважив Куюн.

Середня ціна пального в Україні, інфографіка "24 каналу"
Середня ціна пального в Україні, інфографіка «24 каналу»

Ціни на пальне станом на 3 травня в Україні

За даними Мінфіну, станом на 27 лютого вартість бензину А-95+ становить 59,09 гривні за літр. Популярний А-95 коштує 55,73 гривні за літр. Бензин А-92 на АЗС реалізують по 51,81 гривні за літр. Середня вартість дизельного пального – 53,89 гривні за літр. Автогаз коштує 27,47 гривні за літр. Середні ціни на пальне в Україні:

  • Бензин A-95+ — 59,09 гривні за літр;
  • Бензин A-95 — 55,73 гривні за літр;
  • Бензин A-92 — 51,81 гривні за літр;
  • Дизельне пальне — 53,89 гривні за літр;
  • Автогаз — 27,47 гривні за літр.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяСправа Сольського, Горвата та інші: шість фактів розкрадання землі, які розслідує НАБУ
Следующая статьяЗакон про скасування статусу «обмежено придатний» набрав чинності: все про нові правила ВЛК