Президент Франції Еммануель Макрон, який перший заговорив про можливість введення сухопутних військ в Україну, продовжує відстоювати свою позицію: на його думку, Захід надто довго виявляв нерішучість та малював «червоні лінії». Умовами для введення військ, за словами Макрона, може стати можливий прорив фронту та прохання України. У союзників, як і раніше, немає єдиної позиції з цього питання, але країни на східному фланзі НАТО менш категоричні. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

На сьогодні відправку військ в Україну не виключили в Естонії, Латвії, Литві, Нідерландах, Польщі, Норвегії, Чехії, Фінляндії та Канаді. Здебільшого йдеться про відправлення солдатів у рамках тренувальної місії.

Так, голова Міноборони Естонії заявив, що хоча європейські солдати не воюватимуть в Україні, вони можуть бути відправлені для навчання ЗСУ. Таку саму позицію озвучив президент Чехії Петро Павел та міністр оборони Канади Білл Блер.

Прем’єрка Литви Інгріда Шимоніте заявила про готовність відправити в Україну солдатів із тренувальною місією. Констатувавши, що це може не сподобатися росії, вона сказала: «Якби ми просто думали про відповідь росії, то не змогли б нічого надіслати. Кожного другого тижня ви чуєте, що хтось зазнає ядерного бомбардування».

Латвія та Нідерланди готові надіслати війська, якщо буде відповідне колективне рішення НАТО. Естонія та Фінляндія не виключають відправлення військ у «довгостроковій перспективі».

У Польщі слова Макрона про відправку військ назвали «правильними». «Ми не розкриватимемо наші карти. Нехай диктатор путін думає про те, що ми робитимемо», – зазначив при цьому глава МЗС Радослав Сікорський.

Категорично виключили відправлення військ в Україну США, Британія, Бельгія, Іспанія, Болгарія, Німеччина, Італія, Словаччина, Угорщина, Румунія, Швеція та Хорватія.

Президент США Джо Байден одразу говорив, що не посилатиме своїх солдатів воювати до України. Про його позицію після заяв Макрона нагадали у Білому домі та Держдепартаменті.

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан вважає, що Захід взагалі «за крок від введення військ» і, на його думку, «Брюссель грається з вогнем». Його категоричну позицію поділяє колега зі Словаччини Роберт Фіцо: «Україна не є членом НАТО. Словаччина не має жодного відношення до війни в Україні. Я надсилаю чітке повідомлення всій Словаччині: нога словацького солдата не перетне словацько-український кордон».

Велика Британія проти відправки військ на територію України навіть для навчання: глава МЗС Девід Кемерон пояснив це тим, що війська стануть ціллю для росії.

Німеччина не лише виключила можливість розміщення своїх військ в Україні, а й узагалі закликала припинити цю дискусію. «Ніхто справді не хоче, щоб сухопутні війська були в Україні. Зараз про це йде дискусія, тому ми маємо припинити це», – сказала голова Міноборони Борис Пісторіус.

Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто вважає, що заяви Макрона про війська «лише підвищують напруженість».

Нагадаємо, заступник голови російської Ради безпеки Дмитро Медведєв погрожує «світовою катастрофою» у разі відправлення західних військ в Україну.

Президент Володимир Зеленський у той же час заявив, що не готовий закликати іноземних військових воювати в Україні.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяЯкі види грошової винагороди, окрім «бойових», передбачені військовим
Следующая статьяРада ухвалила законопроєкт про мобілізацію засуджених