Дві вчительки ліцею у Медмежому Вушку, що в 10 кілометрах від Вінниці, стали об’єктом тиску, цькування колег та директора.

“Покиньте приміщення навчального закладу! Ви не можете тут знаходитись!”, — накинувся на журналіста Агентства розслідувань директор ліцею Сергій Ірга, у якого цей журналіст абсолютно невимушено кількома днями раніше брав інтерв’ю в його службовому кабінеті, де останній розповідав, який він правильний та бездоганний менеджер.    

Хам та самодур отримав відповідь: 

“Я домовлюся про чергове інтерв’ю, а потім поїду! Викликайте поліцію! Ви перешкоджаєте законній професійній журналістській діяльності!”. 

І так, як від Ірги, як від Змія Горинича, сунув щільний шлейф перегару після, очевидно, вчорашньої пізньої пиятики, журналіст поцікавився:

АУДИО:

“Ви вчора щось вживали?”

“Ні…”

“Ану дихніть!”.

Оторопілий від такого несподіваного повороту, він поспішив ретируватися.

Цієї ж миті пролунав дзвінок на перерву, і з класу з незворушним, кам’яним обличчям буквально викинулася в коридор “зачинщиця” головного скандалу Світлана П’яскорська – вчителька математики.

І також чимдуж почала тікати від журналіста та його запитань.  

“Світлано В’ячеславівно, я хочу домовитися з вами про інтерв’ю з приводу вашого конфлікту із завучем Іриною Гаврилюк! Призначте час!”. 

“Я не знаю, про який конфлікт ви кажете!..”. 

“Гаврилюк звинуватила вас у мобінгу!”…

 

Трохи довідкової інформації. 

Мобінг — систематичні (повторювані) тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих працівників або групи працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділової репутації, у тому числі з метою набуття, зміни або припинення ним трудових прав та обов’язків, що проявляються у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери… 

Ця драма повчальна для всіх педагогів

А ось з чого власне розгорталася ця драма, яка може стати повчальною для педагогічних (особливо керівних) працівників і, можливо, увійде до підручників з психології.

На пошту Агентства розслідувань надійшов лист від завуча Ірини Гаврилюк, в якому вона повідомила про мобінг по відношенню до себе з боку Світлани П’яскорської та нового керівника закладу Сергія Ірги.

Як стверджує Гаврилюк, причиною систематичних нападок на неї, приниження перед учнями, використання ненормативної лексики у присутності дітей послужило її звернення до директора на початку навчального року, в якому Гаврилюк порушила проблему необ’єктивного розподілу учбових годин між вчителями, відповідно до чого йде нарахування оплати.

Повністю з його змістом можна ознайомитись за посиланням на гугл-диску: https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1bLTf466uFUrv00g9dkh8UnP5BzXwOqWE. 

Додамо, що Сергій Ірга – вчитель фізики та інформатики.

Світлана П’яскорська – вчитель математики та початкових класів, веде інформатику. 

Ірина Гаврилюк – завуч (на півставки), а також вчитель праці та інформатики. 

“Закономірним було моє питання про несправедливий розподіл навантаження, — розповіла в інтерв’ю Агентству вчитель праці та інформатики. — Мабуть, переговоривши з новим директором, мені зателефонувала П’яскорська та почала кричати в трубку, що не віддасть нікому свої години. А вранці в школі відмовилася врегулювати конфлікт, пославшись на те, що має дуже добрі стосунки із начальником відділу освіти Агрономічної ОТГ Ліною Бровченко. Потім на мою адресу при дітях й при свідку, ще одній вчительці, полилася нецензурна лайка. …П’яскорська не давала мені ключів, щоб вести уроки в кабінеті інформатики, і я з дітьми, як бідна родичка, чекала під дверима, коли вона зробить ласку їх відкрити. А відкривши – відключала інтернет. Було достатньо й інших пакостей. Але найбільша  підлість чекала мене попереду…”.

Спроби у спілкуванні з директором вирішити проблеми не призводили ні до чого, і 18 вересня 2023 року Ірина Гаврилюк відправила Сергію Ірзі на електронну пошту заяву з проханням захистити свої права та інтереси, порушені внаслідок мобінгу з боку колеги Світлани П’яскорської.

Ірга нахабно бреше 

Письмової відповіді своєї підлеглій не послідувало. 

Проте у відповіді на інформаційний запит Агентства Сергій Ірга… просто збрехав, що йому нічого не відомо про цей конфлікт. 

Дослівно (із збереженням пунктуації) приводимо його слова: 

“Усі перелічені у вашому запиті факти не є доведені і мені прикро що ви у такий маніпулятивний спосіб доводите мені про їх місце у закладі. До мене, як до директора та на офіційну електронну чи поштову адресу, скарг не надходило. Якщо певні незначні непорозуміння мали б місце, то вони обов’язково  вирішувалися з офіційними поясненнями усіх причетних сторін”.

Безумовно, зворушила кінцівка цього документа, що стосується головного редактора Агентства Артема Фляжнікова (тут також зберігаємо розділові знаки):

“Маю сподівання що ваш академічний бекґраунд виражений в педагогічній освіті допоможе у розв’язанні усіх справ з дотриманням загальних принципів етики журналіста”.

Думка автора

Хамити не треба! І брехати не треба! А головне — при вирішенні суперечок у ввіреному вам, Сергію Юрійовичу, педколективі — керуватися принципами відкритості, чесності, справедливості, коректності, а не підлості та помсти! 

Займаній посаді — не відповідає

Так ось. Помста та продовження мобінгу, як вважає Ірина Аркадіївна, послідували 26 березня 2024 року, коли Ірина Гаврилюк, як заступник з виховної роботи, проходила атестацію на відповідність займаній посаді.

І… не пройшла її!

Причина прозаїчна, як Божий день. Головою атестаційної комісії є директор Сергій Ірга, а до її складу входить Світлана П’яскорська. Загалом комісія налічує п’ять членів, які призначаються керівником.

“Доходило до того, що якось Ірга залетів у клас під час уроку і заборонив мені його проводити, доки я не напишу йому чергову пояснювальну. Це натуральне самодурство! Потім він мені погрожував братом, який нібито працює у ДБР. А якось взагалі сказав, що його знайомі хакери відстежують мій ноутбук, який на балансі ліцею, і що хтось нібито ним, крім мене, користується…”, — доповнює картину форменого божевілля Ірина Аркадіївна.  

Завуч опротестувала результати цієї атестації у комісії II рівня (Агрономічна сільська рада, голова комісії – згадана вище Ліна Бровченко).

Анітрохи не вагаючись, рішення попередньої інстанції тут залишили в силі.

А між тим, одразу після закінчення Вінницького педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського Ірина Аркадіївна пропрацювала у цьому ліцеї 13 років учителем та дев’ять – завучем.

Кожні 5 років проходила атестації. 

За поточну п’ятирічку у неї (серед решти вчителів) найбільше сертифікатів про проходження різноманітних курсів підвищення кваліфікації – тридцять!

І ось – на тобі! Невідповідність!

“Коли у присутності Ліни Бровченко я запитала у членів комісії І рівня, чим аргументовано цю невідповідність, мені нічого не відповіли. Сказали, що рішення… колегіальне. І все! — журиться Ірина Аркадіївна. — До речі, в сучасному протоколі відсутня мотиваційна частина, а раніше до нього додавався опис діяльності педагога, його досягнення та недоліки…”.

Розтоптана, знищена як особистість, як педагог, який понад десять років “серце віддає дітям”, завуч звернулася зі скаргою до атестаційної комісії III рівня, до департаменту гуманітарної політики Вінницької обласної державної адміністрації.

23 квітня 2024 року відбулося засідання, за результатами якого було прийнято рішення про відповідність Гаврилюк займаній посаді та про скасування рішення атестаційної комісії попереднього рівня.

Крім того, на гачкотворство містечкових “педагогів” відреагувало Управління державної служби якості освіти у Вінницькій області, яке провело позапланову перевірку. 

29 квітня керівництву ліцею було направлено розпорядження «Про усунення порушень…».

Відповідальність за мобінг

Наразі на порядку денному також питання про залучення винних до цькування, створення психологічного тиску, за що в українському законодавстві з недавнього часу передбачено адміністративну відповідальність.

Мова про статтю 173-5 КУпАП (мобінг), яка передбачає штраф у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи строком на 20-30 годин.

У разі скоєння мобінгу групою осіб – штраф та громадські роботи вдвічі більше.

Вчитель хімії попросила дати їй допрацювати…

Ще одна вчителька, з якою не порозумівся Ірга, — донька військового, Юлія Михальова.

“Вранці прокидаюся і не знаю, що на мене чекає на роботі, — поділилася емоціями з журналістом Агентства вчителька хімії та природознавства. — Колектив не злагоджений, роз’єднаний, через непрофесійне управління атмосфера абсолютно несприятлива. Багато хто сидить у своїх кабінетах. Хоча раніше в учительській ми всі могли поговорити на будь-які теми, були дружні та доброзичливі”.

Юлія розповіла про те, що директор не цікавиться психологічним кліматом, хоча має працювати з кожним.

Навела безліч прикладів, які навіть не хочеться переповідати, оскільки це розслідування читатимуть вихованці. І якщо в педагогічному колективі під керівництвом такого менеджера коїться чортзна-що, то що на виході дітям може дати такий “храм науки”?

…Як і Гаврилюк, Михальова не пройшла атестацію…

“Зрештою я зайшла до нього на прийом і попросила дати мені можливість спокійно, без створення нестерпних умов, допрацювати до кінця навчального року, — завершила розповідь Юлія. — А взагалі, я думаю, що це Ірга має написати заяву і кудись піти!”. 

Артем Фляжніков 

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статья«Можливо бронювання»: як комірникам та прибиральникам пропонують уникнути мобілізації
Следующая статьяПотрібно готуватися до довгих годин без світла — радник прем’єр-міністра