Ураховуючи все ще стримані показники інфляції, триваюче поліпшення інфляційних очікувань та баланс ризиків для подальшої інфляційної динаміки НБУ продовжує цикл пом’якшення процентної політики, щоб підтримати відновлення економіки. Отже Національний банк України знизив облікову ставку до 13%. Про це повідомили 13 червня на сайті регулятора, пише Інформатор.

Чому НБУ прийняв таке рішення?

Ураховуючи баланс ризиків, усе ще стримані показники інфляції та триваюче поліпшення інфляційних очікувань, Правління НБУ вирішило знизити облікову ставку на 0,5 в. п. до 13,0%

«Упродовж останніх місяців гривневі інструменти для заощаджень залишалися затребуваними, попри поступове зниження номінальних ставок. Дохідність ОВДП і гривневих депозитів і надалі забезпечує захист заощаджень від інфляційного знецінення, тож попит на них зберігається. Приріст гривневих коштів населення на банківських депозитах строком від 3 місяців є стабільним і надалі перевищує приріст як коротких гривневих, так і строкових валютних вкладів. Триває й зростання вкладень громадян у гривневі ОВДП. Це дало змогу НБУ продовжити зниження облікової ставки відповідно до квітневого макропрогнозу. Такий крок узгоджується зі збереженням захисту гривневих заощаджень від інфляції та водночас сприятиме подальшому пожвавленню кредитування, що важливо для відновлення економіки», йдеться в повідомленні банку.

Як рішення Нацбанку позначаться на клієнтах банків

Депозити:

За збереження Нацбанком облікової ставки на рівні 13,5% річних банки не знижуватимуть далі ставки за вкладами. Адже на тлі збільшення інфляції це загрожує для банків втратою клієнтів або переходом цих вкладників у «щедріші» банки.

При зниженні облікової ставки ще на 0,5% річних (до 13%) дохідність за новими вкладами громадян і депозитами компаній у гривні просяде в межах на 0,25−0,5% річних залежно від термінів розміщення нових депозитів. Тоді прибутковість за депозитами у гривні залежно від процентної політики банку буде:

  • на 3 місяці — у межах від 7,5% до 13,5% річних;
  • на 6 місяців — від 8,5% до 13,25% річних;
  • на 9 місяців — від 9,5% до 13% річних;
  • на рік і більше — від 10% до 14% річних.

Для залучення вкладників банки (особливо невеликі) знову проводитимуть акції з додатковими бонусами. За вкладами, що ще діють, ніхто з банків ставку змінювати до кінця терміну дії договору не стане.

Кредити:

За комерційними та споживчими кредитами банків за збереження НБУ облікової ставки на тому ж рівні змін ставок не буде. При її зниженні на 0,5% річних (до 13%) позичальники можуть писати листа до свого банку про аналогічне зниження ставки на ті ж 0,5% річних. На більше зниження  розраховувати не варто , оскільки всі ризики подібних кредитів для фінансистів зберігаються.

А ось за ставками держпрограм формату «5−7−9» або «Е-Оселя» змін не відбудеться незалежно від того, яке рішення щодо ставки ухвалить НБУ. Ці програми не прив’язані до облікової ставки Нацбанку, а залежать від обсягів коштів, виділених державою для компенсацій різниці банкам ринкової ставки та ставки за такими договорами.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяМобілізація чи контракт – що обрати? 9 запитань про особливості двох видів служби
Следующая статьяВлітку комарі в Україні стануть ще злішими: ентомологи попередили про навалу