Азіатський тигровий комар, відомий своєю здатністю передавати різні інфекційні захворювання людині, схоже, цього разу залетить у гості всерйоз. Влітку минулого року поодинокі екземпляри  були помічені у Одесі. Тепер, судячи з карти навали, що поширюється, вони вже у Криму, далі — Херсонська та Одеська області, пише Інформатор.

Погода у нас найгостинніша для кровососів — спека впереміш з дощами, практично рідні тропіки. Дякувати за все, зокрема і за азіатських комарів треба глобальному потеплінню та зміні клімату. Це вони створили всі умови для комах, що стали головним болем Європи, якій довелося познайомитися з екзотичними вірусами, повідомляє ВВС.

Судячи з прокладеного маршруту, ми скоро зустрінемося.
Судячи з прокладеного маршруту, вони вже тут.

Що можна зробити:

  1. Оскільки найактивніші вони в ранній ранковий і пізній денний час, намагайтеся уникати перебування на відкритому повітрі в ці періоди.
  2. Використовуйте репеленти, наносячи їх на відкриту шкіру та одяг.
  3. Носіть світлий одяг, який максимально закриває тіло.
  4. Захистіть вікна та двері захисними сітками.
  5. У приватному будинку регулярно оглядайте околиці на наявність стоячої води, де комарі можуть розмножуватися. Виливайте, чистіть або накривайте будь-які ємності з водою — горщики для квітів, відра, бочки, дитячі басейни, старі шини. Все це — улюблені місця проживання тигрових комарів.
  6. Регулярно змінюйте воду в напувалках для домашніх тварин, якщо вони знаходяться на вулиці.

Однією порцією крові не наїдається

Азіатський прибулець вважається найінвазивнішим видом комарів у світі. Це означає, що, потрапивши в нове місце існування, він активно поширюється і розмножується, витісняє конкурентів, швидко починаючи загрожувати місцевій екосистемі, а заразом і здоров’ю людей.

Саме тому, з’явившись в Азії, тигровий комар поширився по всьому світу і добре почувається в Америці, Африці, Австралії, а тепер знущається з маленької Європи.

Як і будь-який нормальний комар, він живиться кров’ю ссавців, зкрема й людською. Активний та агресивний протягом усього світлового дня, вкусити, причому досить болісно, ​​може кілька разів за один «обід».

Азіатські гості, які захопили Європу, агресивні та ненаситні.
Азіатські гості, які захопили Європу, агресивні та ненажерливі.

Виглядає ошатно і відповідно до назви: чорно-білі смуги на ногах, біла смуга вздовж чорної спини, вусики на голові. Але це, мабуть, єдиний плюс цієї комахи, яка може переносити та передавати різні патогени, зокрема вірус Денге, вірус Чікунгуньї, вірус Зіка. Всі ці екзотичні назви ще зовсім недавно були характерні тільки для деяких частин Азії, Африки та Америки, а тепер стали загрозою, що неухильно зростає, для Європи.

Зараз найнебезпечнішим виглядає поширення вірусу Денге, який називають костоломною лихоманкою. За інформацією Європейського центру з профілактики та контролю захворювань (ECDC), у 2023 році вісім випадків множинних інфекцій було зареєстровано у Франції, чотири в Італії та два в Іспанії.

Більшість випадків захворювань є завізними, і торік таких було близько п’яти тисяч, але кількість місцевих інфекцій також зростає: у 2022 був 71 такий пацієнт, у 2023 – 130.

Лікування від вірусу Денге не існує

Денге передається людині при укусах інфікованих комарів, більшість людей переносить її безсимптомно. Ознаками хвороби є висока температура, головний біль, ломота в тілі, нудота та висипання. У важких випадках можливий летальний кінець, а специфічного лікування немає — пацієнтам просто дають знеболювальні.

За даними ВООЗ, найбільше нових випадків Денге було зареєстровано саме 2023 року у більш ніж 80 країнах, і навіть встановлений історичний рекорд на рівні 6,5 мільйонів випадків та понад 7300 смертей. Причини — зміна ареалу проживання комарів, зміни клімату зі збільшенням температури, опадів та вологості, інтенсивне переміщення населення та гуманітарні кризи.

Тож захищатися від тигрових кровососів доведеться самотужки, а вони, до речі, дуже люблять людське суспільство, незважаючи на те, що вийшли з тропічних лісів.

До речі, вірус Західного Нілу, який також передається комарами, завжди був рідкістю для європейських регіонів, але зараз і він почувається там як удома.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяНаціональний банк України знизив облікову ставку до 13%: що буде з депозитами та кредитами
Следующая статья​Прорив Ле Пен у Франції та гра Макрона: чи варто боятися Україні