В Україні спалахнув черговий скандал, пов’язаний з мобілізацією. Цього разу йдеться про призов до війська 22-річного чоловіка на Закарпатті, який раніше не проходив строкової армійської служби. Як з’ясувалося, людина вже направлена для проходження підготовки в навчальний центр. «Апостроф» звернувся до юристів за роз’ясненнями.

Як відомо, згідно з українським законодавством, на час дії воєнного стану у зв’язку із російським вторгненням оголошено загальну мобілізацію. Призвати до армії та інших військових підрозділів можуть чоловіків віком від 18 до 59 років включно, окрім тих, хто не є придатними до військової служби в особливий період, чи тих, що мають передбачені законодавством підстави для отримання відстрочки.

Крім того, відомо, що мобілізації не підлягають чоловіки, яким не виповнилось 25 років, якщо вони не проходили раніше строкову військову службу, або якщо вони самі не виявили бажання долучитися до війська.

Втім, у Закарпатському територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) стверджують, що мобілізувавши 22-річного чоловіка, його представники діяли в межах чинного законодавства.

За даними служби зв’язків з громадськістю Закарпатського обласного ТЦК та СП, цей чоловік у 2019 році за рішенням призовної комісії (вочевидь йдеться про розгляд питання про його призов на строкову службу) за станом здоров’я був визнаний непридатним до військової служби в мирний час та обмежено придатним у воєнний час та переданий з обліку призовників на військовий облік військовозобов’язаних.

«… особи, яким не виповнилося 25 років та які є військовозобов’язаними, після уточнення військово-облікових даних і проходження медичного огляду підлягають призову та можуть бути призваними на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період. Громадянин належав до категорії військовозобов’язаних, тож підлягав призову на військову службу під час мобілізації на особливий період», — йдеться у повідомлені Закарпатського ТЦК у Facebook.

Що кажуть юристи

Важливо зазначити, що чоловік, про якого йдеться, у 2019 році проходив медичну комісію у Києві, і таким чином можна цілком припустити, що він і зараз постійно мешкає у столиці, а на Закарпатті опинився тимчасово – по справах або, що вірогідніше, на відпочинку.

Також найвірогідніше, він не ховався від представників ТЦК, вважаючи, скоріш за все, що мобілізувати його не можуть, оскільки в армії він не служив і 25-річного віку ще не досягнув. Хоча, знову таки, це все припущення.

Проте найголовніше питання – чи справді представники ТЦК діяли в рамках закону, як вони це стверджують?

За словами юристів, з якими вдалося поспілкуватися «Апострофу», в даному випадку йдеться про трактування закону з боку співробітників ТЦК.

При цьому подібні трактування виникають через неврегульованість законодавства, впевнений старший партнер адвокатського об’єднання «Кравець і Партнери» Ростислав Кравець.

«На сьогоднішній день така проблема дійсно існує. В законі обмежено придатних фактично вже признають військовозобов’язаними, і нібито їх можуть мобілізувати, — сказав правник у коментарі «Апострофу». — Але якщо беремо здоровий глузд, то цього бути не повинно. І будь-який представник ТЦК має розуміти, що до 25 років особу неможна мобілізувати».

Адвокатка юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко вважає, що у наведеному випадку закон однозначно був порушений.

«Це чисте трактування Закарпатського ТЦК. На жаль, це не поодинокі випадки, — заявили вона виданню. — Немає вищої нормативної юридичної сили, ніж укази президента та закони України, а трактування працівниками ТЦК законів не є юридичною силою, яка б давала їм право на мобілізацію. Якщо ми говоримо про мобілізацію осіб, які не досягли 25-річного віку, то вона може бути лише за її згодою. А я дуже сумніваюся, що цей хлопець писав згоду».

За словами Аніщенко, чоловік має звертатися до суду і оскаржувати наказ про його мобілізацію. І він може це зробити навіть попри те, що вже знаходиться в тренувальному центрі: «Місяць в нього, скоріше за все, ще є. Це треба робити дуже швидко».

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяПравила ВЛК змінилися: як і кому її проходити
Следующая статьяЗа генератори можуть оштрафувати: скільки доведеться заплатити й чому