В Україні знову діють графіки відключення електроенергії. Щоб залишатися зі світлом, громадяни купують генератори. Деякі встановлюють обладнання прямо на балконах, що може призвести до штрафу. Про це повідомляє OBOZ.ua, пишуть Гроші.

Згідно з правилами пожежної безпеки встановлювати паливні генератори можна лише на відкритому повітрі. Вони повинні стояти на відстані не менше 6 метрів від вікон, дверей та гаражів, що неможливо, встановлюючи його в багатоповерхівці.

Якщо вирішили встановити такий генератор на балконі, важливо стежити, щоб на пристрій не потрапила вода. В іншому випадку він може перегрітися, спалахнути або вдарити струмом. Щоб не отруїтися, на балконі необхідно встановити детектор газу.

Під час роботи генератор видає високий рівень шуму. Санітарні норми України припускають такий допустимий рівень шуму на прилеглих до житлових будинків територіях:

  • у денний час — 55-70 дБ;
  • у нічний час — 45-60 дБ.

За законом «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», шумове забруднення є приводом для штрафу. Кодекс адміністративних правопорушень передбачає такі заходи для порушників:

  • усне попередження;
  • штраф у розмірі 5-15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для фізичних осіб (85-255 грн) та з 15 до 30 для юридичних осіб (255-510 грн).

Якщо порушення буде вчинено повторно, штраф для громадян зросте до 15-30 неоподатковуваних мінімумів доходів (255-510 грн), а для юридичних компаній — до 50-150 мінімумів (850-2550 грн) з конфіскацією джерела шуму.

Варто зазначити, що штраф призначається після звернення до поліції сусідів, які скаржаться на шум. Виміряти рівень забруднення — обов’язок санепідемстанції. Поліція має прийняти заяву, скласти протокол, взяти свідчення у свідків та направити справу до суду, який може ухвалити рішення про виплату штрафу.

Раніше ми писали, що росіяни продовжують обстрілювати енергетичну інфраструктуру України, тож повернулися графіки відключення світла. У МОЗ нагадали, як краще зберігати продукти в нинішніх умовах, щоб вони залишалися свіжими та безпечними для здоров’я.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяМобілізація до 25 років: чи можливо це в Україні
Следующая статьяВторинка, ціна та стан: як змінилися пріоритети та бюджети на ринку нерухомості