Сотні мільйонів гривень на відбудову школи та сільської ради в двох населених пунктах Херсонщини віддали компанії, що пов’язана з нещодавно призначеним заступником голови місцевої ОВА, який і відповідає за відбудову в області. Також журналісти знайшли зв’язки цієї фірми з “Великим будівництвом” та скандальним ексзаступником голови Нацполу Дмитро Тишлеком. Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Info.

Так, тендер на реконструкцію школи у Високопіллі на понад 130 мільйонів гривень виграла компанія “Глобал Білд Інжиніринг”. Ця тернопільська фірма, яка раніше займалася локальними підрядами і, за повідомленнями ЗМІ, мала зв’язки з місцевою владою, почала працювати на Херсонщині з кінця 2023-го. За інформацією джерел Bihus.Info, її придбала група бізнесменів, що раніше займалася автодорогами на сході країни. Це може підтверджуватися зміною директора фірми – ним на початку 2024-го став Олександр Сєнченко з Донеччини, який раніше очолював “Першу українську дорожньо-будівельну компанію”. Паралельно із школою у Високопіллі, компанія також отримала ще одне замовлення – на відбудову селищної ради у Великій Олександрівці за майже 90 мільйонів гривень.

Трохи згодом їй же віддали замовлення на утримання автодоріг на Херсонщині за ще майже 70 мільйонів гривень. В тендерних документах йдеться про те, що техніку переможець збирається орендувати в тому числі в компанії “Донбассугольстрой”. Остання належить Анні Самойленко – дружині заступника голови Херсонської ОВА Антона Самойленка, який займається в області відбудовою і чиє призначення у 2023-го співпало з “заходом” “Глобал Білд Інжинірингу” на херсонські тендери.

 У коментарі  Bihus.info заступник голови Херсонської ОВА інформацію не спростовував, а запевнив, що знає представників майже усіх компаній, що виграють торги в області.

Разом з цим, журналісти знайшли ще низку цікавих зв’язків “Глобал Білд Інжинірингу”. Так, співвласниками “Першої української дорожньо-будівельної компанії”, яку раніше очолював новий директор “тендерного щасливчика”, є Віктор Коркішко та Олександр Гарбуз. Вони також є співвласниками ще низки будівельних компаній, які реалізовували програму “Велике будівництво” на Донеччині, Київщині і власне Херсонщині. Серед їхніх партнерів певний час була також Наталія Нечепоренко – близька подруга скандального ексзаступника голови Нацполу Дмитра Тишлека. Минулоріч Bihus.Info розповідали про те, що Тишлек тривалий час проживав в елітному маєтку під Києвом, записаним на Нечепоренко і про те, що ця родина є партнером відомого російського кримінального авторитету.

Ще одним товаришем Тишлека є так званий ідеолог “Великого будівництва” Юрій Голик, в чиїй київській квартирі також свого часу проживав експоліцейський. За даними джерел Bihus.Info, після початку повномасштабного вторгнення і зниження актуальності програми “Велике будівництво”, Юрій Голик в Офісі Президента міг також відповідати за процеси у відбудові.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяРодина експосадовця “Укрзалізниці” після його звільнення обросла майном на $300 000
Следующая статьяЗамість Буковелю — Ізки та Космач: обираємо тихі місця для відпочинку в Карпатах