Путін після початку повномасштабного вторгнення в Україну постійно лякає Захід застосуванням ядерної зброї. Причому завжди шукає нові «червоні лінії». Спочатку він говорив, що застосує тактичну ядерну зброю, якщо Україна битиме по Кримському мосту. Україна вдарила. Потім Путін заявив про застосування ядерки в разі, якщо Україна битиме по «новим російським регіонам». Україна б’є по російських військових обєктах на тимчасово окупованих територіях щодня. Новий напад ядерного попелу стався у кремлівського диктатора під час візиту до В’єтнаму 20 червня. На пресконференції в Ханої Путін заявив, що розглядає можливість внесення змін до своєї ядерної доктрини у відповідь на нібито дискусії на Заході про «зниження порога для використання ядерної зброї та розробку менш потужної зброї». Що стоїть за словами Путіна, розбирався «Апостроф»

Американський інститут вивчення війни (ISW) зазначив, що російська ядерна доктрина дає змогу використовувати ядерну зброю лише у разі «виняткових випадків» загрози суверенітету та територіальній цілісності Росії. Експерти припускають, що Путін, зокрема, визначив можливу стратегічну поразку Росії в Україні як кінець російської державності.

ISW припускають, що подібними заявами очільник Кремля натякнув, що залишає за собою право застосувати ядерну зброю, якщо РФ зазнає поразки на лінії фронту. Це на його думку має стримати союзників України від досягнення спільної стратегічної мети – поразки Росії.

В Інституті вважають, що загроза Путіна є частиною кампанії ядерного шантажу, спрямованої на те, щоб союзники України не вели рішучих дій, які допоможуть «подолати незаконне вторгнення Росії в Україну», а тому дуже малоймовірно, що цей шантаж призведе до фактичної ядерної ескалації.

«Застосовувати ядерну зброю Путін, швидше за все, не ризикне, але якщо навіть він на таке зважиться, то нарветься на удар у відповідь Заходу», — зазначив російський опозиційний політик Ілля Пономарьов.

На його думку, Путіну не допоможуть його численні дачі.

«Захиститися від ядерного удару у відповідь у цій ситуації неможливо, навіть якщо все буде заздалегідь підготовлено, і він заздалегідь там укриється, то точно це не про його всілякі дачі, тому що жодного ядерного удару це не витримає», — підкреслив Пономарьов.

«Колективний Захід хоче уникнути подібного сценарію, — зауважив в коментарі «Апострофу» в свою чергу азербайджанський військовий аналітик Агіл Рустамадзе, — але, на мій погляд, такий сценарій малоймовірний і не тому, що Путін, як пишуть деякі ЗМІ, насправді не має жодної ядерної зброї. Вона є. І тактична, і стратегічна. Він її не застосує, оскільки на нього накинеться тоді весь світ і навіть дружні йому країни, такі як Китай».

«Якби Росія хотіла застосувати ядерну зброю — вона б її застосувала ще на початковому етапі повномасштабного вторгнення. А так це тільки лякалки», — резюмував експерт.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяСкандали Тищенка: мордобій у Раді, ковідні гулянки та вояжі на курорт під час війни
Следующая статьяВибори президента США: чи можуть демократи замінити Байдена іншим кандидатом