В США відбувся перший раунд дебатів між кандидатами в президенти країни Джо Байденом та Дональдом Трампом. Обидва кандидати налаштовані рішуче та готуються до «поєдинку». Але британське видання The Daily Mail днями повідомило, що у Демократичній партії нібито розмірковують над заміною Джо Байдена іншим кандидатом, якщо нинішній погано покаже себе на дебатах або якщо його рейтинг продовжить знижуватися. Наскільки реальним є такий поворот подій і кому вигідна заміна Байдена, розбирався «Апостроф».

А які є варіанти

Інформація про те, що демократи можуть замінити кандидата у президенти США від своєї партії, шириться вже кілька місяців. Деякі західні ЗМІ навіть посилалися на соцопитування, які показали, що американці хочуть бачити президентом країни молодшого кандидата. Чутки про можливу заміну 81-річного Байдена особливо активно почали розповсюджуватись напередодні дебатів і, що цікаво, особливо активно цю тему педалюють російські прокремлівські ЗМІ.

В якості «замінників» Байдена The Daily Mail згадує Мішель Обаму, віце-президента Камалу Харріс, Ненсі Пелосі (спікера Палати представників США у 2019-2023 роках) та Чака Шумера (лідера більшості в Сенаті).

Сценарій заміни такий. На партійному з’їзді в Чикаго, який пройде в серпні, Байден може оголосити, що відмовляється від висування кандидатом на виборах і замість нього демократи призначать нового кандидата, наприклад, дружину колишнього президента Барака Обами Мішель.

Проте опитані «Апострофом» експерти у такому варіанті подій сумніваються та вважають його малоймовірним.

«Справді, теоретично така заміна на з’їзді демократів можлива, — каже «Апострофу» професор Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка, доктор політичних наук, американіст Сергій Галака, — але демократи на сьогоднішній день не мають гідного кандидата на заміну. Віце-президент Камала Харріс, на мій погляд, слабка, а про Мішель Обаму я взагалі мовчу».

Крім того, за словами експерта, на розкрутку нового кандидата потрібен час, а його вже немає.

«Я думаю, що кандидатом залишиться Джо Байден», — говорить Сергій Галака.

Згоден з поглядом професора і директор інституту зовнішньополітичних досліджень, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця.

«Теоретично заміна Байдена можлива, але практично це не реально, — каже він, — справа в тому, що Байден тримає монополію в Демократичній партії, він зрізав усіх молодших конкурентів. У демократів наразі немає розкручених кандидатів. Я думаю, що Байден, незважаючи на свій поважний вік, від кандидатства не відмовиться і йтиме до кінця. Та й часу на розкручування нового кандидата демократи вже не мають. Їм потрібно буде тоді повністю змінювати виборчу стратегію, що може призвести до поразки на виборах».

Втім, Григорій Перепелиця упевнений, що Джо Байден і так програє.

А ось політичний експерт-міжнародник Володимир Воля припускає, що на виборах у США може статися і форс-мажор, враховуючи вік Байдена.

«Чим ближче до виборів, тим менша ймовірність заміни кандидата, оскільки це зруйнує виборчу кампанію демократів, яку вони вели понад рік, — сказав у розмові з «Апострофом» Володимир Воля. — Щоправда, у виборчій кампанії може статися і форс-мажор, враховуючи вік Байдена, і тоді демократам справді доведеться терміново міняти кандидата, але про перемогу тоді можна забути».

Схоже на політтехнологію

«Я припускаю, що поширення чуток про заміну Байдена — це виборча технологія, — каже Володимир Воля. — Таку інформацію можуть розповсюдити зі штабу Трампа, щоб дезорієнтувати виборців Байдена».

Подібної думки дотримується і політтехнолог Віталій Бала, але вважає, що роблять це самі демократи.

«Я цілком припускаю, що така інформація — політтехнологічний проект, — пояснює «Апострофу» Бала. — Але запущений цей проект не республіканцями, а самими демократами, може, штабом Байдена, з метою зробити діагностику серед своїх виборців. Інша річ, що цю політтехнологію можуть використовувати як республіканці, так і агенти впливу Кремля, не дарма ж інформацію підхопили та поширюють прокремлівські ЗМІ».

«Я не виключаю, що тему про заміну Байдена запустив ще один кандидат у президенти США, племінник 35 президента демократа Джона Кеннеді, Роберт Кеннеді-молодший. Він член Демократичної партії та йде на вибори, як незалежний кандидат. Він молодший і опитування американців дають йому майже 17% голосів», — продовжує Віталій Бала.

«Як би там не було, але Джо Байден не має іншого виходу, як іти в президенти, навіть незважаючи на свій поважний вік. З огляду на ситуацію у світі, у геополітичному плані – це правильно і грає на користь Україні», – резюмував він.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяПутін і ядерна зброя: чи готовий очільник Кремля натиснути «червону кнопку»
Следующая статьяПідвищення тарифу на світло: які будуть платіжки і куди підуть гроші