Українці, перш ніж діставати телефон і знімати на камеру співробітників ТЦК та СП під час виконання ними службових обов’язків, а потім викладати це в Інтернет, повинні знати, що за це передбачена кримінальна відповідальність. Покарання у вигляді 5 років позбавлення волі, але з відстрочкою виконання вироку на рік, отримав сторож із Прилук. За що загрожує кримінальна відповідальність, вивчав «Апостроф».

Минулого тижня Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області виніс вирок місцевому жителю, який, як встановив суддя, «знаючи, що діяльність ТЦК та СП із проведення мобілізаційних заходів викликала широкий резонанс у суспільстві, зокрема серед осіб, які мають намір ухилятися від мобілізації або не бажають бути призваними на військову службу, а в соціальних мережах виник підвищений попит на поширення інформації про діяльність ТЦК та СП, навмисно вирішив перешкодити законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань під час мобілізаційних заходів».

Допомагав уникати зустрічей з ТЦК на вулиці

Іншими словами, сторож місцевого ліцею спеціально знімав на свій мобільний телефон військових та поліцейських на вулицях міста й викладав фото з особистого акаунта в спеціалізованій групі у «Viber». Він попереджав громадян призовного віку обходити цю частину вулиці, оскільки ця інтернет-група була спеціально створена для того, щоб інформувати жителів Чернігівської області про місцезнаходження та переміщення патрулів поліції та військових ТЦК та СП, аби уникнути вручення повісток та мобілізації.

Суд дійшов висновку, що опубліковані відомості у Viber-каналі про місце видачі повісток «призвели до розкриття форм і методів виконання мобілізаційного плану на території Чернігівської області, зриву мобілізаційних заходів». А також перешкоджали їхній законній діяльності, «оскільки це надавало можливість громадянам України, які бажають ухилитися від виконання військового обов’язку, уникати військового обліку та призову, створюючи перешкоди для формування мобілізаційного ресурсу держави, укомплектування ЗСУ та інших військових формувань відповідно до штатів воєнного часу, ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів».

Записувати на телефон можна, але не поширювати

Таким чином дії сторожа були кваліфіковані за ч.1 ст.114-1 КК України, тобто перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період. Це тяжкий злочин, внаслідок якого завдано шкоду державним інтересам.

У суді обвинувачений беззастережно визнав свою провину та пішов на угоду. У результаті суд постановив визнати його винним у скоєнні кримінального злочину та призначити узгоджене сторонами покарання у вигляді 5 (п’ять) років позбавлення волі. Але звільнити від відбування призначеного покарання з випробувальним строком 1 (один) рік. Водночас конфіскувати на користь держави телефон, на який він знімав співробітників ТЦК.

Як пояснює адвокат Роман Сімутін, протиправна діяльність полягала в тому, що він розміщував ці знімки у спеціалізованих групах, попереджав про роздачу повісток, а це вже підрив національної безпеки, перешкоджання роботі ТЦК та СП і зрив мобілізаційного плану.

«Сьогодні в судах слухається не одна подібна справа. Є різні ситуації. Ніхто не забороняє фіксувати спілкування з представниками ТЦК або поліцейськими, оскільки вулиця – це публічне місце. Але є відповідальність за поширення інформації про критичні, військові об’єкти. От засуджений виклав знімки в інтернет, своїми діями завдав шкоди мобілізаційному процесу. І так, не лише за знімки карають, судять адміністраторів спеціалізованих телеграм-каналів, які попереджали про видачу повісток, про мобільні блокпости. А щодо громадян, які надсилали їм інформацію, — це вперше», – зазначає в коментарях «Апострофу» Роман Сімутін.

У СБУ, а саме вони виявляють такі злочини, «Апострофу» пояснили, що й надалі мають намір припиняти таку діяльність. Оскільки здебільшого викладені в мережу відео роботи співробітників ТЦК і поліції з мобілізації громадян призводять до зростання напруги в суспільстві та до негативного ставлення до співробітників ТЦК. Це підштовхує громадян відмовлятися від виконання своїх конституційних обов’язків.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяПодалі від бюрократії, ближче до шахраїв: сильні і слабкі сторони “Дії”
Следующая статьяНовий старий Кабмін та перестановки в ОП: хто, куди, навіщо