Землі дослідного господарства «Дмитрівка» Національної академії аграрних наук («Дмитрівка») суттєво зменшилися за останні 10 років, перейшовши до приватних рук за сумнівними схемами. Якщо порівняти супутникові знімки, можна побачити, що площа трьох озер, зроблених для потреб господарства, значно скоротилася, а одне вже ледве можна розглядіти. А зараз тут з’являється котеджний комплекс «Власне місто» колишнього чиновника Київського обласного Держземагентства, пишуть Гроші.

Про це пише «Економічна правда» у своєму розслідуванні.

Зазначається, що ділянки, на яких розташований комплекс, до 2015 року були державними у використанні «Дмитрівки». А саме котеджне містечко «Власне місто» – проект підприємця Ярослава Корніяченка, який є директором ТОВ «Власне місто». Окрім нього власниками компанії, зареєстрованої у 2021 році, є дружина Корніяченко Наталія, а також Оксана Гуцуляк. Їм належать частки 50%.

Також повідомляється, що забудовником комплексу є засноване у 2016 році ТОВ «КГЛ груп», а його бенефіціари – Оксана Гуцуляк, Наталія Корніяченко та Роман Лопата, який до літа 2024 року також був одним із бенефіціарів «Власного міста». При цьому власниками земель, на яких будується об’єкт, є родини Корніяченків, Гуцуляків та Лопати, про що свідчать дані Державного земельного кадастру, а також Василь Перепелюк, двоюрідний брат Гуцуляка.

Як пише видання, у 2015 році Корніяченко працював першим заступником начальника Головного управління Держземагентства у Київській області та деякий час – начальником управління. Він володіє 16 ділянками у «Власному місті» та кількома — у Дмитрівці. Його дружина має 105 ділянок у містечку, свідчать дані Державного земельного кадастру про право власності та майнові права у відкритих базах даних.

Окрім того, як з’ясували журналісти, Оксана Гуцуляк володіє 71 ділянкою у «Власному місті», а її чоловік Володимир до 2018 року відповідав за розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки у Генпрокуратурі. При цьому тодішнє журналістське розслідування виявило, що подружжя в Дмитрівці мала незадекларовану будівлю, записану на близьку подругу Оксани.

Також повідомляється, що за час перебування на посаді Корніяченко вже фігурував у судових справах, пов’язаних із землями НААН. Приміром, у 2014 році він видав наказ, яким припинив право користування дільницями ДП «ДГ «Новосілки» академії під Києвом, після чого ті опинилися у власності однієї із структур УДСК «Укрбуд». Тоді суд дійшов висновку, що таке рішення було ухвалено у межах закону.

Про те, як «Дмитрівка» втратила свої землі, журналістам розповів її керівник В’ячеслав Сидоренко.

«У 2015 році у нас незаконно вивели 418 гектарів. Ми зверталися і досі звертаємося до Нацполіції, прокуратури, до нашого попереднього керівництва НААН. Ніхто не реагує. Зверталися до Держгеокадастру, до районної адміністрації, де нам відповідали, що ніхто цю землю не виводив. Вона у нас не виходила із постійного користування і досі за нами рахується», – розповів Сидоренко.

При цьому наголошується, що з відповідей Держземагентства на листи керівництва «Дмитрівки» випливає, що ці землі скоротилися «загадково».

Так, за словами керівника господарства, 2012 року Києво-Святошинська РДА своїм розпорядженням передала ці землі у довгострокову оренду двом підприємствам. У 2015 році вони відмовилися від цієї оренди, але користування землями повернулося не до «Дмитрівки», а до Держземагентства і стали землями запасу. Потім їх поділили на менші ділянки та приватизували.

Видання повідомляє, що витяги із Державного земельного кадастру свідчать, що у 2021 році власність на ділянки для будівництва «Власного міста» перейшла до забудовників, і тоді на цій території почалося будівництво котеджів. При цьому, крім ділянок, на яких зведені котеджі, задуми забудовників поширюються на штучні озера та частину лісу, також розташовані до недавнього часу на державній землі.

Журналісти з’ясували, що ці ділянки перестали бути державними у 2019 році. Наразі вони перебувають у комунальній власності, проте рішенням Дмитрівської сільської ради одну з них, на якій розташоване озеро, продали Ярославу Корніяченку за 700 тис. грн. Згодом на цю ділянку наклали арешт, і вона залишилася у власності ОТГ. При цьому у зверненні «Дмитрівки» до Нацполіції зазначається, що група осіб через «чорних» реєстраторів кілька років змінювала дані у реєстрах, щоб перевести ці ділянки у комунальну власність.

«Хоча історія почалася у 2015 році, вона не дійшла до суду. Тоді ж Генпрокуратура внесла справу про втрату земель «Дмитрівки» до Єдиного реєстру. Займався нею департамент із розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ, який до 2018 року очолював Гуцуляк. Справа не отримала руху», – пише видання.

За даними джерел видання, зараз Нацполіція розслідує справу про виведення у комунальну власність ділянок, на яких розташовані озера та частина лісу.

Ярослав Корніяченко

Ярослав Корніяченко / pragmatika.media
візуалізація КМ "Власне місто"

візуалізація КМ «Власне місто» / pragmatika.media
візуалізація КМ "Власне місто"

візуалізація КМ «Власне місто» / pragmatika.media

Раніше ми писали про те, що голова Львівської ОВА Максим Козицький витратив 25 млн грн із бюджету на дорогу до приватного курорту свого батька Зіновія Козицького.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяОстерігайся електро­самоката! Водії без прав і знань ПДР
Следующая статьяУ липні 104 нардепам компенсували з бюджету оренду житла: хто отримав найбільше