Українських «зірок» OnlyFans зобов’яжуть платити податки з доходів, які вони одержують завдяки цій інтернет-платформі. При цьому досі не врегульовано питання кримінальної відповідальності за вироблення дорослого контенту, яким відомий OnlyFans. «Апостроф» розбирався, наскільки реально налагодити оподаткування тих, хто заробляє на OnlyFans, у YouTube чи TikTok.

Податкова служба України має у своєму розпорядженні дані про громадян нашої країни, які заробляють на розміщенні контенту на інтернет-платформі OnlyFans, і очікує з їхнього боку сплати податків з отриманих у такий спосіб доходів. Про це написав у своєму телеграм-каналі голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За словами нардепа, кількість українських виробників платного контенту на OnlyFans постійно зростає, а заробітки деяких із них обчислюються мільйонами.

Гетманцев нагадав, що відповідно до Податкового кодексу України, громадяни, які отримують доходи за межами нашої держави, зобов’язані подавати податкові декларації та, відповідно, сплачувати податки з цих доходів.

«Позитивно ставлячись до будь-якого заробітку грошей, не повʼязаного з насильством, наполегливо рекомендую таким громадянам все ж таки виконати податковий обовʼязок — задекларувати доходи та сплатити податки» , — заявив він.

Нардеп також додав, що якщо виробники контенту OnlyFans не подадуть податкові декларації у визначений законом термін, їм можуть донарахувати податок від суми отриманого доходу за ставкою 18% та військового збору за ставкою 1,5%, а також 25% штрафних санкцій.

За його словами, це стосується не лише «зірок» OnlyFans, але й інших інтернет-платформ.

Ремарка Данила Гетманцева про «будь-який заробіток» мабуть не є випадковою. Справа в тому, що створена в 2016 році як соціальна мережа для виконавців, OnlyFans сьогодні відома головним чином через контент для дорослих, що розміщується на її платформі. Хоча на ній, як і раніше, зареєстровані музиканти, а також фітнес-тренери, шеф-кухарі та інші виробники контенту.

Штаб-квартира OnlyFans розташована у Лондоні. Соцмережа функціонує як сервіс, за допомогою якого передплатники, або «фанати» (OnlyFans перекладається з англійської як «тільки фанати»), платять безпосередньо «зіркам». 80% виплачених коштів отримує автор контенту, решту 20% забирає компанія (що, по суті, є комісією за надання свого віртуального майданчика).

Сьогодні на OnlyFans зареєстровано кілька мільйонів виробників контенту (у 2023 році їх було більше 3 мільйонів) та понад 200 мільйонів користувачів.

Податки чи тюрма

У заочну дискусію з Данилом Гетманцевим вступив його перший заступник у податковому комітеті Ради Ярослав Желєзняк. Він нагадав, що в Україні на сьогодні досі існує кримінальна відповідальність за поширення порнографії (стаття 301 Кримінального кодексу «ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів», максимальний термін – сім років позбавлення волі – «Апостроф»), а тому «зіркам» OnlyFans, у разі декларування відповідних доходів, буде загрожувати реальний термін ув’язнення.

«Тому ви якось вже вирішіть — або ми їх по тюрьмам кидаємо, або оподатковуємо», — написав Железняк у своєму ТГ-каналі.

При цьому мало того, що згадана стаття КК безнадійно застаріла та залишилася у вітчизняному законодавстві ще з радянських часів, вона ще й є джерелом корупції.

«Поліція наїжджає на дівчину, вона продовжує викладати контент і платить хабарі поліції, щоб вона її не чіпала, — каже в коментарі «Апострофу» керівник аналітичного напряму мережі «АНТС» Ілля Несходовський. — А якщо знімуть кримінальну відповідальність, і вони почнуть платити податки, до бюджету надходитимуть десятки мільйонів доларів» .

Однак, якщо вивести кримінальну відповідальність за дужки, то Данило Гетманцев безумовно правий – податки з доходів платити треба. І великі закордонні компанії, як правило, самі платять податки (хоч і намагаються їх максимально оптимізувати), і співпрацюють з податковими органами в тому, що стосується їхніх клієнтів (але виключно в рамках закону).

«Оскільки ці платформи західні, вони чудово розуміють необхідність сплати податків і, відповідно, у тому числі, таку інформацію (про виробників контенту, в даному випадку, OnlyFans — «Апостроф») надають», — пояснює Ілля Несходовський.

Він додав, що ставка оподаткування в Україні набагато нижча, ніж, наприклад, у Європі: » З таких доходів, враховуючи ті обсяги, які були зазначені, там сплачується близько 40%, а у нас лише 19,5%» (18% — податок на доходи фізосіб та 1,5% — військовий збір).

Проте абсолютно незрозуміло, які саме дані отримала податкова про моделей OnlyFans.

«У нас є тільки усна заява, що податкова має дані. Така заява має на меті, щоб людина задекларувала все сама, — розповідає в розмові з виданням податкова консультантка Олександра Томашевська. — Але я б особисто спершу з’ясувала, що вони там бачать. Я знаю, які дані збирають податкові органи, і я не бачу там даних про суми. З погляду адміністрування, у податкової немає законних підстав отримати деталізацію за всіма доходами. Хіба що OnlyFans сама виявила бажання надати таку інформацію. Але іноземні компанії нічого не роблять такого, що не передбачено законом, тобто мають бути правові підстави».

У зв’язку з цим Томашевська як податковий консультант радить зіркам OnlyFans зачекати якнайдовше.

«Якщо йдеться про доходи за 2024 рік, то раніше літа 2025 року з податкової нічого не надішлють, бо обов’язок декларування – до 1 травня, і до цього ніхто закон не порушує. Звичайно, може прийти інформаційний лист, але він не буде підставою для нарахування до сплати податків. І навіть якщо прийде запит, його, в принципі, можна оскаржити, мовляв, доведіть, що це саме я», — сказала експертка.

(Не)вловимі блогери

Насправді, оподаткування виробників контенту OnlyFans, якщо відкинути момент, пов’язаний із кримінальною відповідальністю, є лише окремим випадком, оскільки українці, як і громадяни інших держав, заробляють і на інших платформах, і деякі з них мають мільйонні аудиторії та відповідні доходи.

Українці заробляють у YouTube, TikTok, Facebook, Telegram та на інших платформах. І на сьогодні питання щодо оподаткування їхніх доходів вирішено.

«Воно вже є, (щодо них діють) загальні правила», — сказав «Апострофу» перший заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Тобто йдеться про вже згадані 19,5% — 18% податку на доходи плюс 1,5% військового збору (якщо Верховна Рада проголосує за новий податковий пакет, військовий збір підвищиться до 5%, а загальне податкове навантаження на доходи громадян – до 23%).

Це — якщо блогер не зареєстрований як фізособа-підприємець. ФОП, що працює на єдиному податку третьої групи, сплачує 5% від своїх доходів.

Таким чином, система оподаткування таких громадян створена, проте це не означає, що вона функціонує.

«Деякі люди хочуть декларувати, і вони декларують, тому що вони оцінюють ризики. Деякі не декларують. З’ясувати це, натиснувши, наприклад, на YouTube, неможливо. Витягти інформацію про кошти, які отримували українці на іноземних платформах, фактично нереально», — каже Олександра Томашевська.

Вона навела приклад YouTube-блогера Олександра Слобоженка, щодо якого відкрито кримінальне провадження про ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

«Його викрили завдяки його ж власним заявам про те, який він знаменитий і багатий. А, якби він сидів тихо, його статки так і залишилися б анонімними», — пояснила експертка.

Також не забуватимемо, що багато українських блогерів (а також «зірок» OnlyFans), залишаючись громадянами України, переїхали на постійне місце проживання в інші країни – через війну, чи з іншої причини.

«Якщо ці люди досить давно перебувають за кордоном, вони набувають статусу податкового резидента (у тій чи іншій країні), і в такому разі Україна взагалі нічого не побачить (у тому, що стосується податків)», — каже Ілля Несходовський.

Резюмуючи, зазначимо, що співвітчизники, які заробляють на OnlyFans, так само як і на будь-якій іншій платформі, повинні сплачувати податки з отримуваних ними доходів. Однак шанси на те, що фіскали доберуться до них усіх, не такі вже й великі. А це означає, що мільйонних і, тим більше, мільярдних надходжень до бюджету від таких податків, принаймні цього року, можна не чекати.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяПід час війни нардепи продовжують обростати елітною нерухомістю – ЗМІ
Следующая статьяПогана практика з СРСР: чому у школах досі вимагають носити шкільну форму