Комітет Верховної Ради з питань освіти визнав недоцільним виготовлення золотих та срібних медалей для випускників шкіл за кошти державного бюджету. “Апостроф” з’ясував, чи готове Міністерство освіти і науки до скасування нагород та що думають з цього приводу батьки й експерти.

Комітет з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України ухвалив рішення визнати недоцільним централізоване виготовлення за кошти держбюджету золотих і срібних медалей у школах. Про це у соцмережі написав голова комітету Сергій Бабак.

З 2015 року золота чи срібна медаль не дає жодних переваг під час вступу до закладів вищої освіти. Таким чином, медаль випускника — це така собі відзнака своєї рідної школи за успіхи у навчанні”, — повідомив нардеп.

При цьому, продовжив він, кількість медалістів зростає високими темпами: в 2019 році їх було 11,4 тис., а в 2024 — вже 24,8 тис. “У 2024 році кількість медалістів становила майже 9,5% від загальної кількості випускників. Тобто кожен десятий — медаліст. Оце рівень! Всі дослідження показують падіння результатів навчання, а кількість медалістів зростає. Український освітній парадокс”, — підкреслив нардеп.

Бабак також зауважив, що списки медалістів формуються і передаються в лютому-березні, за декілька місяців до завершення навчання. Тобто потенційних медалістів “дотягують” оцінками до кінця року, навіть якщо вони перестають сумлінно вчитися.

Водночас чинне законодавство не зобов’язує державу виготовляти медалі. Так, наказ МОН від 17.03.2015 № 306, яким затверджено Положення про золоту й про срібну медалі, прийнятий відповідно до статті 23 Закону України “Про загальну середню освіту”, який вже більш, ніж 4 роки як втратив чинність. Тож комітет рекомендував Міністерству освіти і науки України забезпечити виконання вимоги нового Закону України “Про повну загальну середню освіту”.

Наразі зацікавленими органами центральної влади та органами місцевого самоврядування у сфері освіти ведеться обговорення щодо скасування нормативно-правових актів, якими передбачене нагородження учасників освітнього процесу золотою та срібною медалями”, — повідомили “Апострофу” у Міністерстві освіти і науки.

Між тим міністр освіти і науки України Оксен Лісовий вважає, що питання скасування медалей у школах необхідно винести на громадське обговорення.

Що думають про скасування медалей батьки школярів

Попри те, що медалі не надають переваги для зарахування на бюджет до закладу вищої освіти, батьки школярів не підтримують ідею їх скасування. “Я проти. Це чудова традиція нагородити дитину за старання і відмінні знання”, — каже “Апострофу” Марина Пахуща.

Скоріше всього «за» медалі. Повинна ж бути якась винагорода дитині, яка мотивувала б краще навчатися. У них і зараз мало мотивації, а що буде, якщо все скасувати? ТАби лише медалі давали справді заслужено, а не так, як часто буває”, — поділилася думками Маргарита Яковцова.

Я — за медалі, — розповідає Марина Горбацька. — Вважаю, що дитина, якщо вона розумна, має бути нагородженою. Це момент, який на все життя буде приємним спогадом. Нехай дітей, які цього заслуговують, «виділяють» з-поміж інших. У нашому районі ще дають грошову премію медалістам, 1000 грн, можливо, зараз і більше. І, мені здається, це дуже гарний бонус за знання і старання учня”.

Психолог, психотерапевтка Анна Крайлюк іншої думки. “У своїй практиці зустрічала багато людей, які мають масу труднощів у житті через те, що були відмінниками. Адже тиск на дітей у вигляді вимоги: “ти маєш здобути медаль” є величезним фактором, що провокує неврози, як у дітей, так і в дорослих, що були тими дітьми”, — пояснила вона.

Фахівчиня також нагадала, що сучасна особистість повинна вміти аналізувати, працювати в команді, бути креативною, проактивною і здатною витримувати невдачі.

На жаль, шкільна програма віддалена від реального життя, — продовжує Крайлюк. — Не розповідають про те, як вибудовувати здорові стосунки, не вчать, як будувати бізнес, не розповідають про сексуальне життя, фінансову грамотність, збалансоване харчування, як турбуватись про своє здоровʼя та купу інших важливих питань. Про все це мають дбати батьки. Тож дуже важливо, щоб вони фокусуватися на цьому, а не на вимозі мати золоту медаль”.

Ціна питання: чи будуть таки давати медалі в школах

Як зазначають у профільному комітеті Ради, у 2024 році виготовлення медалей коштувало державному бюджету 2,936 млн грн. А на 2025 рік бюджетний запит на медалі становить 4,6 млн грн для золотих і близько 1 млн грн для срібних медалей.

Відповідно до статті 16 Закону України “Про повну загальну середню освіту”, за особливі успіхи у навчанні, дослідницькій, пошуковій, науковій діяльності, культурних заходах, спортивних змаганнях тощо до учнів можуть застосовуватися різні види морального та/або матеріального заохочення і відзначення. Це можуть бути похвальні листи, грамоти, золоті чи срібні медалі. Види та форми заохочення і відзначення учнів визначаються установчими документами закладу освіти та/або положенням про заохочення і відзначення учнів, що затверджується педагогічною радою закладу освіти.

Ми НЕ відміняємо золоті і срібні медалі, — наголосив Сергій Бабак. — Школи і надалі можуть відзначати своїх найкращих випускників медалями. Ми вважаємо недоцільним витрачати мільйони гривень платників податків на централізоване виготовлення медалей. Впевнені, що засновники шкіл (територіальні громади) зможуть собі дозволити виготовлення медалей своїм найкращим випускникам, якщо захочуть”.

Тобто вручення медалей комітет хоче залишити, але не виготовляти їх за рахунок державних коштів. Це вписується в логіку урізання витрат на освіту на 2025 рік.

Мова не йде про економію бюджетних коштів. Мова йде про їх фізичне скорочення. Це при тому, що заробітна плата для вчителів підвищуватися не буде. Вона прив’язана до мінімальної заробітної плати, яка заморожена. При тому, що інфляція — 10%. Тобто вчитель матиме на 10% реального доходу менше”, — пояснює “Апострофу” економіст Олег Пендзин.

Чи вистачить грошей на медалі у місцевих бюджетах — питання неоднозначне. “Ресурсів додаткових у нас практично немає. Що є, все використовується якщо не на потреби фронту, то на нагальні потреби”, — каже “Апострофу” депутат Дунаєвецької міської ради Микола Тимчишин.

Узагалі не знаю, що буде з місцевими бюджетами на наступний рік, чи будуть там якісь кошти і чи не закінчиться тим, що у зв’язку з переведенням економіки на воєнні рейки місцеві бюджети будуть “схлопнуті”, а всі гроші передані центральному бюджету й місцеві існуватимуть виключно по кошторису, затвердженому Мінфіном — такий варіант теж можливий. Бо грошей немає”, — застеріг економіст.

Тож цілком можливо, що за медалі для дітей платитимуть самі ж батьки. “Що таке золота медаль? Це за великим рахунком латунь, пофарбована в золотий колір. Це ж не такі великі видатки. Якщо дійсно є потреба, чому б самим батькам не скинутися на ці речі?” — ставить риторичне питання Пендзин.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяКабмін заморожує прожитковий мінімум: що буде із зарплатами українців
Следующая статьяОпубліковано рейтинг ТОП-25 найбагатших українців