Реформа держслужби передбачає запровадження вiдкритих конкурсiв на посади i вiдмежування чиновникiв вiд полiтичної дiяльностi

Пiд тиском Заходу парламент таки ухвалив новий Закон «Про державну службу».

Експерти вважають, що цей закон цiлковито змiнить систему держслужби, вiдмежувавши чиновникiв вiд полiтики i
позбавивши їх низки привiлеїв.

Закон набуде чинностi у травнi наступного року. Докладнiше про те, що змiниться у системi держслужби пiсля того, як закон запрацює, газеті «Експрес» розповiв експерт «Реанiмацiйного пакета реформ» Вiктор Тимощук.

— Якi головнi новацiї передбачає новий закон про держслужбу?

Найважливiша новацiя — конкурсний добiр на всi посади державної служби без винятку. Iдеться про те, що за конкурсом добиратимуть людей i на нинiшнi посади першої та другої категорiй (у майбутньому це буде категорiя А). Це посади керiвникiв центральних органiв виконавчої влади, голiв мiсцевих держадмiнiстрацiй, керiвникiв департаментiв мiнiстерств, якi нинi розподiляють за партiйними, бiзнесовими та iншими квотами.

Для вiдбору кандидатур буде створено спецiальну комiсiю з питань вищого корпусу — колегiальний орган, який має забезпечити формування вищого корпусу держслужби. Ця ж комiсiя повинна буде захищати вищих державних службовцiв вiд свавiльного звiльнення. Тобто, переведення чи усунення чиновникiв iз посад вiдбуватиметься зi згоди згаданої комiсiї. Уже не буде так, що особа, попрацювавши помiчником депутата, згодом стане керiвником департаменту мiнiстерства.

Створивши професiйний вищий корпус держчиновникiв, мiнiмiзувавши плиннiсть кадрiв на цих посадах, а також полiтичний i бiзнесовий вплив на них, ми нарештi зможемо оздоровити всю державну службу.

— Якi ще нововведення чекатимуть держслужбовцiв?

— Ще одна ключова рiч — часткове обмеження полiтичної дiяльностi для держслужбовцiв. Для вищих чиновникiв це цiлковита заборона членства в полiтичних партiях, для решти чиновникiв — заборона перебування на керiвних посадах у партiях. Закон має розмежувати полiтику i адмiнiстрування. Полiтики, якщо вони не отримали мандата вiд виборцiв, повиннi пiти, а держслужбовцi-професiонали мають залишатися i надавати свої послуги наступним легiтимним полiтикам.

— Сама кiлькiсть держслужбовцiв не зменшиться?

— Закон не ставить такої мети. Але одна з його норм заохочує до скорочення держслужбовцiв. За законом, фонд оплати працi чиновникiв два роки має бути незмiнним. Однак за рахунок звiльнення держслужбовцiв можна перерозподiляти грошi мiж тими, хто залишиться на посадi. Тож можна сказати, що є непрямий стимул до скорочення.

— Пiльги для держслужбовцiв i спецпенсiї залишатимуться?

Низка посадовцiв, якi нинi є державними службовцями, втратять такий статус. Перш за все це стосується помiчникiв депутатiв парламенту. Статусу держслужбовця не матимуть i Президент, мiнiстри, їхнi заступники, прокурори. Це полiтичнi фiгури.

Спецпенсiй закон не передбачає. Щоправда, нинi тривають дискусiї довкола того, що робити зi службовцями, яким вже надали право на спецпенсiї. Єдина преференцiя у держслужбi, якої немає у приватному секторi, — додаткова оплачувана вiдпустка. Якщо службовець пропрацює бiльш нiж 5 рокiв, за ним, як i сьогоднi, зберiгатиметься можливiсть заробити додатковi 15 днiв вiдпустки — з розрахунку за кожен пропрацьований рiк. Тобто сумарно його оплачувана вiдпустка може становити до 45 днiв. Це, можна сказати, доволi iстотний бонус.

Аби мати нову якiсть державного управлiння, нам потрiбно ще змiнювати процедури, iнституцiї. Тобто мають ще бути змiни до законiв про Кабiнет Мiнiстрiв, про центральнi органи виконавчої влади i так далi. Час народним депутатам братися i до них.

Наталiя ВАСЮНЕЦЬ, газета «Експрес»

Предыдущая статьяПорошенко получил просьбу наказать «Кроликов», Повалий и Лорак за «предательство Украины»
Следующая статьяВ Лукьяновском СИЗО не выдают справку о смерти активиста «Белого молота»