Команда Саакашвілі недвозначно заявила, що братиме владу, в тому числі й радикальними методами

Після недовгих вагань чи не найбільш безкомпромісний український політик Міхеїл Саакашвілі чітко і доступно дав зрозуміти, що більше не готовий чекати.

Сакашвілі вимагає змін — швидких і рішучих. Але якщо ще декілька місяців тому він говорив як член команди Порошенка, то після різдвяних свят тональність його публічних виступів різко змінилась, пише газета «Експрес».

«Серед сьогоднішніх українських політиків майже не залишилось чесних людей». Саакашвілі дає зрозуміти, що не братиме у союзники нікого з нинішнього політикуму і піде у похід по найвищу владу на чолі руху, який сам створив.

Ще вчора він відкидав можливість створення власної партії, а вже сьогодні члени його команди не приховують, що це — справа короткого часу.

Яку мету Сакашвілі поставить перед собою? Мандат депутата? Посада міністра? Крісло прем’єра? Близькі до Саакашвілі люди говорять на цю тему відверто: «Кріслом прем’єра ніхто обмежуватися не буде».

Звісно, якийсь час після старту Саакашвілі з новим політичним рухом нерозв’язаним залишалося просте запитання: як він здобуде доступ до влади, якщо найближчі вибори — аж за декілька років?

Відповідь теж з’явилася. Саакашвілі вперше дав її публічно: «Треба вжити радикальних заходів. Бо завтра і післязавтра може бути пізно. Треба діяти, час не жде. Треба брати відповідальність і йти на рішучі кроки».

Щоб ні у кого не залишилося сумніву, що означає «рішучі кроки», Саакашвілі усе розгорнуто пояснив: «Прийдемо до них і скажемо: “Ми зібрали мільйон підписів і кажемо: ось народ виніс вам вердикт. Ухвалюйте рішення і дайте можливість новому поколінню, новій крові, новим порядним людям замінити тих, які вже 25 років протирають штани і перетворили Україну на найбіднішу країну в Європі. І якщо вони скажуть, що ті підписи підроблені чи не відображають волі народу, то ми всі, мільйон людей, прийдемо під урядові будівлі й скажемо: “Ми прийшли, і час вам іти. Час усе змінювати. Час іти вперед. Нас дуже багато”.

Ці слова — дуже важливі. Вони опираються на підтверджену життям здатність Саакашвілі діяти рішуче, ефективно, досягаючи цілей, не зважаючи на перешкоди.

Саакашвілі — гравець, політик із величезним досвідом революційного способу здобуття влади. І нема сумніву, що він не чекатиме чергових виборів. Він або створить політичні умови, за яких чинна влада піде сама, або змусить її це зробити, в тому числі й силовим тиском.

Саакашвілі перейшов Рубікон. Його вже ніщо не зупинить. І усе вказує на те, що основні події, де він буде режисером, сягнуть кульмінації  вже у найближчі місяці.

Саакашвілі, здається, справді готовий стати тараном, що зруйнує чиновницьку систему, яка встояла після Майдану.

Чи є в Саакашвілі шанс досягти успіху?

Нова мета Саакашвiлi

Антикорупцiйний рух Мiхеїла Саакашвiлi набирає обертiв. На початку минулого тижня учасники руху провели черговий форум. Цього разу — пiсля Одеси i Києва — вони навiдалися до Харкова.

Саакашвiлi виступив iз 40-хвилинною промовою. Як звично, не шкодував гострих слiвець на адресу можновладцiв, називав їх злодiями i корупцiонерами, звинувачував у тiм, що довели країну до зубожiння. Притiм колишнiй очiльник Грузiї раз у раз наголошував, що часу в українцiв немає, треба дiяти вже i негайно.

«Вони, — каже Саакашвiлi, — повиннi пiти». Якщо пiдписи не допоможуть, пригрозив губернатор Одещини, мiльйон людей
вiн приведе на Печерськi пагорби.

Саакашвiлi сподiвається, що їхнiй Антикорупцiйний рух пiдтримають не лише на Пiвднi та Сходi, а й у рештi регiонiв країни. Але очевидно, що його мета — не лише здобути прихильнiсть українцiв як очiльник громадського руху, а досягти бiльших висот. На що ж може претендувати Саакашвiлi? I якi його шанси взяти найвищi полiтичнi вершини?

Олексiй Голобуцький, полiтолог, заступник директора Агентства моделювання ситуацiй:

— Президентом чи депутатом Саакашвiлi поки що стати не може, оскiльки закон передбачає, що для того, аби пройти до парламенту, людина повинна п’ять рокiв проживати в Українi, а щоб претендувати на посаду глави держави — 10. А от прем’єрське крiсло вiн має шанс посiсти. Разом з тим, якщо будуть оголошенi достроковi парламентськi вибори, одеський губернатор може доволi швидко створити партiю, назвати її, наприклад,  «Блок Мiхеїла Саакашвiлi» й керувати нею, навiть не будучи у виборчому списку. Так робить, наприклад, Качинський  у Польщi, розставивши всюди своїх людей.

Вiн — вiдомий реформатор. I коли говорять про його кiнцеву мету, може йтися не про якусь посаду в українському полiтикумi. Думаю, Саакашвiлi хоче досягти очевидного успiху в бiльшiй, нiж його, країнi, тобто Українi.

Крiм того, ставши уособленням реформ i в Українi, Саакашвiлi змiцнить свою репутацiю у свiтi. Для нього це важливо. Не вiдкидаю, що Саакашвiлi може цiкавити робота в авторитетних мiжнародних органiзацiях, наприклад, в ООН. Вiн хоче посiсти своє мiсце в iсторiї.

Андрiй Миселюк, директор Iнституту соцiально-полiтичного проектування «Дiалог»:  

— Ще тодi, коли вiдбувся Перший Антикорупцiйний форум в Одесi, стало зрозумiло: це перший крок Саакашвiлi задля створення полiтичної партiї.

З погляду позицiонування вiн вибрав дуже вдалу нiшу, адже є величезний суспiльний запит на початок реальної боротьби з корупцiєю. Губернатор Одещини, який збирає довкола себе всiх тих, що не хочуть далi терпiти корупцiю у країнi, виглядає дуже виграшно на тлi iнших чиновникiв, котрi цю тему iгнорують або обмежуються формальними заявами.

Саакашвiлi має дуже великi амбiцiї. Йому затiсно в межах Одеської областi. У нього зовсiм iнша траєкторiя розвитку як полiтичної фiгури, як полiтичного актора першого плану, нiж перетворення Одещини на взiрець успiшних реформ. Хоч вiн сам не каже, що хоче посiсти пост прем’єра, проте його земляки, зокрема Сакварелiдзе, запевняють, що Саакашвiлi був би добрим прем’єром. Це такий загальновiдомий трюк, коли перша особа говорить: «Нi, я нi на що не претендую», а його оточення заявляє протилежне.

Саакашвiлi може нацiлитись i на президентську посаду. Початок конфлiкту мiж ним i чинним Президентом — лише питання часу. Дуже близького.

Андрiй Юсов, спiвголова ради Iнституту нацiональних iнтересiв:

— Немає сумнiвiв, що результатом полiтичної активностi Саакашвiлi буде створення нової партiї. Очевидно, що вiн i команда, яка долучилася до його проекту, розраховують на достроковi парламентськi вибори, поки Саакашвiлi в трендi (а вiн справдi входить до трiйки найпопулярнiших полiтикiв у державi). Зрозумiло, що водночас iдеться про прем’єрськi амбiцiї
екс-президента Грузiї. Проте цiлком можливо, що з часом iз Конституцiї заберуть обмеження щодо термiну проживання в країнi кандидата на пост глави держави, i Саакашвiлi може претендувати на цю посаду.

Iрина КОВАЛЕНКО, Наталiя ВАСЮНЕЦЬ, газета «Експрес»

Предыдущая статьяVIP-авария в Киеве: водителю Омельченко доплатили еще $10 000 за молчание — источник
Следующая статьяПорошенко созвал лидеров фракций на Банковую