Тільки офіційно щомісяця в Україні купують 20 тисяч «стволів»

Кількість зброї в країні збільшується. Роззброюватися громадяни України вперто не бажають, пише газета «Експрес».

Хтось проходить офіційну процедуру і купує рушницю, хтось користується послугами чорного ринку, який пропонує все що хочеш — від пістолетів до автоматів, кулеметів та гранатометів.

— Скільки ж зброї нині у насeлення?

Приблизно два з половиною мільйони одиниць зареєстрованої легкої стрілецької зброї тепер легально є у власності громадян, — каже Георгій Учайкін, голова Української асоціації власників зброї. — Це мисливська гладкоствольна і нарізна зброя, це травматична зброя і це приблизно 50 тисяч одиниць нагородної зброї, яку за 20 років держава видала різним особам за ті чи інші заслуги.

— Це офіційна статистика?

— Ні, це реальна статистика. Не вірте статистиці МВС, яке заявляє, приміром, про 850 тисяч зареєстрованих «стволів» на руках у населення. У них і з обліком проблеми, і свого часу бази даних були втрачені. Реальна цифра значно більша і становить приблизно два з половиною мільйони одиниць.

— А скільки ж тоді незареєстрованої зброї?

— За нашими підрахунками — чотири з половиною мільйони одиниць. Йдеться лише про легку стрілецьку зброю. Сюди не враховуємо гранатомети, гранати, вибухівку, які також є в наших людей.

— Офіційне придбання зброї — складна процедура?

— Та ні. Загалом треба витратити приблизно тисячу гривень і місяць часу. Охочий повинен звернутися в дозвільну систему МВС із заявою, сплатити мито, подати необхідні документи: медичну довідку, довідку про відсутність судимості, довідку про проходження навчання з поводження зі зброєю, страховку, довідку від дільничного про навність умов зберіганння тощо. Потім громадянин отримує дозвіл на придбання зброї, йде з ним в магазин, купує рушницю чи карабін, реєструє її і отримує дозвіл на володіння зброєю.

Таким чином з 21-річного віку можна придбати мисливську гладкоствольну зброю, з 25-річного — нарізну. Але ці вікові обмеження абсурдні. В АТО воюють і хлопці, яким по 18 — 19 років. Там він стріляє з автомата, автоматичного гранатомета чи ще хтозна з чого, захищаючи Батьківщину, а виходить, що в цивільному житті держава не може йому довірити зброю.

— Попит на зброю серед населення останнім часом збільшився?

— За нашими підрахунками, щомісяця громадяни купуть 20 тисяч нових «стволів». Люди прагнуть озброїтися, щоби захистити себе.

— Нелегальний ринок також зріс?

— Він тепер розквітнув. Тож той, хто захотів мати бойовий пістолет, права на володіння яким українці не мають, звернувся до чорного ринку, де його можна придбати. Нині зброя надходить на чорний ринок і з пограбованих свого часу арсеналів, і з зони АТО.

— Противники продажу зброї кажуть, що велика її кількість в громадян призведе до сплеску злочинності…

— Це нісенітниця. Злочини скоюють із нелегальною зброєю, яку ніхто не простежить. А легальна, зареєстрована зброя потрібна громадянам для того, щоби захистити себе, свою сім’ю та власність від злочинців.

Віктор ДУДАР, газета «Експрес»

Предыдущая статьяНа Волыни хотели поджечь дом местного депутата
Следующая статьяЧто связывает военного прокурора Матиоса и беглого коммуниста Калетника?