В Україні запрацювала агенція, яка зіставлятиме декларації чиновників з рівнем їхнього життя

Нарешті до  Національного агентства з питань запобігання корупції обрали ще двох членів. До Наталії Корчак, яку вчора обрано його головою, та Олександра Скопича доєдналися Руслан Рябошапка і Руслан Радецький. Отже, у НАЗК вже є чотири члени, мінімально необхідні для старту його роботи. П’ятого дооберуть найближчим часом, пише газета «Експрес«.

Нагадаємо, запуск Національного агентства з питань запобігання корупції є однією з вимог Євросоюзу для надання Україні безвізового режиму. І Президент Петро Порошенко під час минулотижневого візиту до Брюсселя уже відзвітував про прогрес у цьому напрямі.

Це остання зі створених в Україні антикорупційних структур, у назвах і сенсі яких українці вже плутаються. З’ясовуємо, чим же і коли всім нам прислужиться? Докладніше розповідає голова правління “Transperensy International Ukraine” Андрій Марусов.

— Чому настільки важливим є початок роботи цього агентства?

— НАЗК важливе, оскільки воно є антикорупційною зброєю наймасовішого ураження. Саме воно організовуватиме роботу веб-порталу, де тепер муситимуть розміщувати свої електронні декларації про доходи чиновники виконавчої влади, судді, прокурори та депутати. А це — майже мільйон людей по всій країні! Також агентство аналізуватиме дані, наведені у деклараціях, та зіставлятиме їх зі способом життя чиновника.

Мало того, звичайні громадяни також зможуть долучитися до роботи НАЗК, щоб перевірити того чи іншого чиновника або народного обранця. Будь-хто зможе взяти фотоапарат чи мобільний телефон, прийти під будівлю, до прикладу, міськради або прокуратури та сфотографувати ті авто, якими приїжджають на роботу слуги народу. Потім перевірити, чи вказані дані про ці авто у декларації чиновника, а також, чи може він дозволити собі таке придбання, виходячи з його легальних доходів. Якщо є серйозна розбіжність, то можна
подавати цю інформацію в НАЗК. Тобто, сотні тисяч українців зможуть самостійно робити перевірку доброчесності всіх чиновників та депутатів будь-якого рівня, щодо яких мають цікавість.

— Які ще функції виконуватиме НАЗК?

Контролюватиме фінанси політсил, адже з літа цього року набирає чинності закон про державне фінансування політичних партій. Тому треба буде стежити, наскільки законно їх отримують і витрачають партійні функціонери.

Крім того, саме НАЗК, а не Кабмін чи парламент, має бути координатором всіх антикорупційних програм та заходів, які відбуваються в державі. Агентство визначатиме, чи досягнуті ті чи інші цілі у боротьбі з корупцією, і що доцільно робити у найближчому майбутньому.

— Повернімося до декларацій. Чим виявлення розбіжностей у них може загрожувати чиновникам?

— Перший крок — це попередження службовця, що є помилки, розбіжності. Йому дадуть кілька днів, щоб їх виправити та надати пояснення. Але якщо розбіжності виявляться надто серйозними, то буде розпочато
кримінальне розслідування щодо походження статків сумнівної особи. Найбільше можливе покарання за брехню чиновника в декларації про доходи — 2 роки ув’язнення.

— Зрозуміло, що п’ять членів НАЗК не зможуть перевіряти декларації по всій країні. Яким буде штат цього відомства?

— Невеликим. Передбачається, що це буде дві-три сотні людей. Визначати, як їх обирати, будуть члени НАЗК.

— І на їх відбір, певно, піде ще кілька місяців …

— Сподіваюся, що ні. Зобов’язання перед Європою полягають у тому, щоб НАЗК вже протягом місяця ефективно запрацювало. Тому маю надію, що дуже скоро по всій країні реально почнуть перевіряти, чи не нажиті статки чиновників корупційним шляхом. Це ще один крок до очищення, реформування та оновлення держави.

Ірина КОВАЛЕНКО, газета «Експрес»

Предыдущая статьяШокина на посту Генпрокурора сменил Севрук
Следующая статьяСаакашвили: Эти ублюдки, эти коррумпированные отбросы, сняв Сакварелидзе, практически захватили власть в Одесской области