Чи не в усіх містах України цього року зросли ціни на харчування у дитячих навчальних закладах

Батькам доводиться виділяти на це чималі суми. Адже прогодувати школяра дорожче, ніж депутата парламенту. Не вірите? Порахуймо, пропонує газета «Експрес«.

«Маю двох хлопців-школярів, — розповідає житомирянка Оксана Крижанівська. — У меншого, на щастя, сніданки безплатні. А старший син-шестикласник щодня купує собі у школі обід. Без цього годі обійтися. Адже в сина по сім уроків, додому приходить аж о 15.30 і не може бути до того часу
голодним».

Шкільну їдальню орендує приватний підприємець, що й виставляє свої ціни на харчі. Скільки вартує тут обід? Якщо взяти лише другу страву (каша зі салатом та шмат сардельки) і компот — виходить 13 гривень. Коли ж купити ще й суп за 3 — 5 гривень, а також булочку до компоту — треба заплатити 20 — 24 гривні! Багато це чи мало?

«Для когось, може, й мало, — каже пані Оксана. — Але 20 гривень — це на один день. А якщо помножити цю суму на 22 — 23 навчальні дні на місяць, вийде близько 450 гривень. І це лише на одну дитину. А в багатьох родинах по двоє дітей-школярів, тож батькам треба щомісяця відкладати 900 гривень лише на харчування у школі! А в інших містах пообідати обходиться і в 25 — 30 гривень».

Натомість наші депутати можуть їсти значно дешевше. Днями в інтернет потрапило фото меню у парламентській їдальні. Читаючи його, думаєш, що це якийсь жарт. Але то не жарт, а прояв турботи депутатів про себе! Тож скільки вартує поїсти «по-депутатському»? Почнемо з перших страв: гречаний суп — 12,45 гривні, суп із локшиною — 11,06. Хочете салатику? Можна. З морської капусти — 6,49, з крабовими паличками і сиром — 8,81. Любите каші? І тут є гарний вибір. Молочна — 7,45, гречана — 5,39, рисова — 4,52. Картопляне пюре — 7,69. А можна обійтися й макаронами — по 3,46 за
порцію. Чим усе це запити? Або узваром по 4,50, або напоєм з шипшини по 2,60.

Ось такі ціни в парламентській їдальні. Замовивши суп, кашу, салат та компот, «слуга народу» викладе  за обід лише 23 — 24 гривні. Тобто, майже так само, як і школяр у їдальні провінційного міста. «Тож у цьому сенсі в нас з ними рівність, — сумно усміхається Оксана Крижанівська. — А в зарплатах? Для депутата з його статками такі ціни — смішні. А я отримую 1400 гривень на місяць. Виходить, майже всю свою зарплату віддаватиму на харчування дітей. Хіба ж це справедливо?»

Сергій БОВКУН

Предыдущая статьяБанда с битами избивает киевлян на Оболони
Следующая статьяВ Киеве пройдет парад секс-меньшинств в поддержку Львова