Вартiсть деяких презентiв, якi подарували народним обранцям, перевищує мiльйон гривень

Громадський рух «Чесно» дослiдив рiчнi декларацiї, якi здали нещодавно депутати, та виявив у них щось дуже цiкаве: щонайменше троє законодавцiв упродовж останнього року одержали подарунки та призи вартiстю понад мiльйон гривень!

Так, Сергiєвi Мартиняку («Воля народу») дiсталися в подарунок 1 мiльйон 468 тисяч гривень, пише газета «Експрес«. На другому мiсцi — Сергiй Власенко («Батькiвщина») з подарунком на 1,5 мiльйона гривень. А безсумнiвний чемпiон серед мазунчикiв долi — Нестор Шуфрич з «Опозицiйного блоку». Вiн задекларував подарункiв на 10 мiльйонiв 900 тисяч гривень!

— Крiм трiйки лiдерiв за вартiстю подарункiв, є ще низка народних обранцiв, якi отримали трохи меншi, але все-таки дуже
значнi суми, — розповiдає аналiтик руху «Чесно» Сергiй Андрушко. — Так, Олена Сотник iз «Самопомочi» у графi «призи, виграшi, подарунки» задекларувала 998 тисяч гривень, тобто де-факто є ще однiєю мiльйонеркою за сумою подарункiв.

Олесь Довгий iз «Волi народу» отримав подарункiв на 745 тисяч гривень, Аркадiй Корнацький з БПП — на 362 тисячi гривень, Антон Геращенко з «Народного фронту» — на 325 000, Руслан Князевич iз «БПП» — на 203 тисячi, Вадим Кривенко з БПП — на 178 000, а Iгор Шурма з «Оппоблоку» — 141 тисячу…

— А як самi народнi обранцi пояснюють це все?

— По-рiзному. От, наприклад, Сергiй Власенко каже, що отримав пiвтора мiльйона гривень у подарунок вiд батькiв-пенсiонерiв. А звiдки такi грошi, мовляв, у стареньких i допитуйтесь. Схоже пояснення має й Руслан Князевич… Олена Сотник пояснює, що майже мiльйон гривень у графi «подарунки» — це та сама квартира, яку спочатку отримав у подарунок її чоловiк вiд матерi, а згодом вiн передарував це житло вже народнiй депутатцi… Вiрите?

Натомiсть позафракцiйний Борислав Береза 3 мiльйони подарункiв для своєї родини пояснив спадщиною. Але якщо це справдi так, то не зрозумiло, чому грошi вказано в графi «призи, виграшi, подарунки», адже для спадщини в декларацiї є окрема графа!

— Чому народнi депутати вписують такi величезнi подарунки й виграшi, звiтуючи про доходи? — долучається до розмови член правлiння «Центру протидiї корупцiї» Олександра Устинова. — Рiч у тому, що вже прийнятий закон про електроннi декларацiї, також запрацювали антикорупцiйнi органи. За кiлька мiсяцiв стартує електронне декларування, яке передбачає новi принципи звiтування про доходи.

— I як дiя цього закону ускладнить життя публiчним особам?

— Зокрема, ранiше треба було декларувати тiльки грошi, що зберiгаються на банкiвських рахунку, а тепер — усi без винятку.
Крiм того, якщо в попереднi роки за брехню в декларацiї, загалом кажучи, мiг лише хтось морально засудити у пресi (та й
то реально журналiсти та громадськi активiсти мали змогу опрацьовувати мiнiмум декларацiй), то тепер за такий обман
передбачена кримiнальна вiдповiдальнiсть — до 2 рокiв ув’язнення
. Якщо виявиться, що в декларацiї людина вказала одну суму, а покупок зробила на значно бiльшу, в неї виникнуть серйознi проблеми.

Iрина КОВАЛЕНКО, газета «Експрес»

Предыдущая статьяТука перешел на работу в Кабинет Министров Украины
Следующая статьяСтало известно, кто выкупил принадлежавший Коломойскому санаторий «Форос» в Крыму