Екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко стверджує, що економіка зростатиме, якщо уряд і Нацбанк не будуть… заважати.

Кабінет Міністрів створив групу міжнародних радників, яку очолив колишній віце-прем’єр Словаччини Іван Міклош. Співголовою групи став відомий реформатор екс-віце-прем’єр Польщі Лєшек Бальцерович. До групи радників увійшли також екс-голова МВС Польщі Єжи Міллер і польський політик Мирослав Чех.

Чи вдасться їм навернути нашу економіку на правильний шлях? Про це — в інтерв’ю газети Експрес з відомим фінансистом Олександром Савченком.

— Бальцерович зазначив, що в Україні «починається економічне зростання й воно триватиме, якщо будуть продовжуватися реформи». Чи є це зростання безповоротним? Якою загалом є сьогодні ситуація в нашій економіці, на вашу думку?

— Позитивний тренд утворився сам собою на тлі адаптації бізнесу й людей до фактично бездіяльності Кабміну та НБУ. Крім того, далося взнаки незначне покращення на світових ринках. Як відомо, ми залежимо від зовнішніх факторів. Насамперед, від умов торгівлі, тобто цін нашого експорту та імпорту. Нині ситуація сприятлива: газ дешевшає і буде далі падати в ціні протягом двох — трьох місяців, а наш експорт зростає. Зокрема дещо зростають ціни на зерно й на метали. Це штовхає економіку догори.

Однак до всього цього поки що жодного стосунку не має ані Нацбанк, ані уряд. Більше того, зараз навіть краще, щоб ці структури нічого не робили, бо тоді, природно, економіка України зростатиме за умови, що Кабмін і НБУ не робитимуть великих помилок.

— Покращення в економіці позначилося також на курсі гривні. Офіційний курс становить вже 25,12 гривні за долар, а не 30, як дехто прогнозував…

— Я, мабуть, єдиний економіст, який прогнозував, що з другого кварталу цього року почнеться укріплення гривні. І бачимо, що, дійсно, вітчизняна валюта має тенденцію до зростання. Відповідно Нацбанк і Кабмін будуть робити все можливе, щоб це укріплення… не відбувалося далі.

— Чому вони проти цього й що робитимуть?

— Вони будуть викуповувати долари і робитимуть гривневу емісію під закупівлю долара, тому що панівному класу, тобто нашим експортерам, невигідне укріплення гривні. А ще це невигідно Кабінету Міністрів, тому що йому буде важко наповнювати бюджет.

— Уряд взяв на роботу багато найманих працівників-іноземців, чимало радників. Чи все це допомагає економіці?

— Воно не заважає, і не допомагає. Поки що це лише номінальні діячі. Зокрема Лєшек Бальцерович — це, по суті, ікона реформ. Він сьогодні більше виступає не як технік-реформатор, а як філософ-реформатор. Однак його позитивні висловлювання щодо України, сама його підтримка, присутність дуже важливі для нашого потенційного економічного зростання.

— Чому?

— Тому що деякі інвестори будуть прислуховуватися до його думки й почнуть заїжджати в Україну, щоб подивитися, що тут відбувається. І, можливо, вони вирішать, що тут справді можна щось зробити.

— На думку Бальцеровича та Міклоша, основними перешкодами на дорозі реформ є корупція й популізм…

— Це заявляють усі, хто має можливість говорити протягом, мабуть, 25 років. Популізм і корупція — дійсно головні проблеми українського суспільства. До цього я би ще додав тотальну неосвіченість людей і бізнесменів, відсутність культурного продукту. А це дуже сильно впливає на суспільство й економіку.

Українці неосвічені й некультурні. Якщо до цього додати, що наша верхівка — це популісти й корупціонери, то можна сказати, що саме так народжуються невдалі нації, до яких, на жаль, належить і Україна. Ми нереформовані, незгуртовані, корумповані. Саме тому бідні й у нас дуже низькі темпи зростання. Саме через це Путін обрав Україну в якості жертви. Тому Бальцерович каже все вірно.

— Що маєте на увазі, коли говорите, що ми неосвічені й некультурні? Ми ж звикли навпаки, бити себе в груди й говорити, які ми освічені й культурні.

— Є показники, які демонструють це. Зокрема, скільки витрачається державою на підтримку культурного продукту — кіно, театрів, музеїв, інших культурних продуктів. Наприклад, бюджет 2016-го на кінематограф — 273 мільйони гривень. За цим показником ми чи не на останньому місці в світі. Люди дуже мало ходять у театри, на концерти, в кіно. За цим показником ми на останньому місці в Європі.

За якістю та масовістю освіти українці дуже сильно опустилися вниз. Фіктивна ситуація з державними вузами не може тішити. Дві третини з них треба закривати. Це ілюзія освіти. Вони збирають гроші через дітей, але взамін не дають їм жодних знань. Якщо такі виші позакривати, це покращить ситуацію з освітою.

Отже те, що ми працьовиті, культурні й освічені — це міфи, які були народжені за часів Радянського Союзу. І це треба усвідомити, якщо ми хочемо йти вперед. А тоді почати реальні реформи й в освіті, і в культурі, і за іншими напрямами. Але саме тут у нас колосальні проблеми. Крім того, заважає комплекс меншовартості.

— Як усе це стосується економіки?

— Від названих показників економіка залежить напряму. Як приклад, у травні ми відзначаємо дуже багато свят, багато днів не працюємо. Це дуже негативно впливає на економіку. Ми дуже мало працюємо. У нас найбільше свят, ніби ми живемо в африканській країні. Їх треба скорочувати, особливо комуністичні — 1, 9 травня та інші. Залишити суто українські й інтернаціональні. І тоді буде видно, що ми дбаємо про економіку. До речі, якщо наведемо із цим порядок, то ВВП країни зросте одразу на 2%.

Світлана ОЛІЙНИК

Джерело: expres.ua

 

 

 

Предыдущая статьяСломать может, построить — вряд ли, — политолог о Луценко-генпрокуроре
Следующая статьяОпубликована таблица голосования Европы за Джамалу