Найвищі в Україні зарплати сьогодні в працівників авіатранспорту, а найнижчі в освітян і медиків, пише газета «Експрес«.

Держстат оприлюднив свіжі дані: за останній рік реальна зарплата в нашій країні зросла майже на 8%. Проте чи може це тішити українців, якщо роботодавці завинили своїм працівникам 1 мільярд 849 мільйонів гривень, а за підсумками року уряд очікує на інфляцію в межах 12%?

Цікаво, що найвищі середні зарплати цієї весни були зафіксовані в авіаційному транспорті — 20,8 тисячі гривень, фінансовій і страховій діяльності — 10,2 тисячі й сфері телекомунікацій — 9,5 тисячі гривень. Власне ці зарплати піднімають показники статистичної середньої зарплати штатного працівника підприємств, установ та організацій. У квітні вона становила 4895 гривень. Це в 3,6 раза вище від рівня мінімальної зарплати (1378 грн.).

Проте це навряд чи втішить працівників охорони здоров’я, чия середня платня за квітень становила 3094 гривні, або освітян із зарплатою 3362 гривні за місяць. До того чимало українців постійно стикаються із проблемою затримки зарплати. Статисти констатують, що найбільша заборгованість спостерігається у промисловості (70,8%), а також транспорті, складському господарстві, поштовій і кур’єрській діяльності.

— Справді, в Україні за рік серйозно зросла номінальна середня зарплата — на понад 22%, однак по реальних зарплатах ми ще не змогли вийти на рівень минулого року, — каже Людмила Черенько, завідувачка відділу досліджень рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень. — Саме в квітні-травні 2015-го дуже зростали ціни на товари та послуги, відповідно, для того, щоб ми побачили зростання реальної зарплати, індекс споживчих цін мав би бути нижче як 20%, а він у нас зріс на понад 40%. Отже ціни ми ще не наздогнали.

— Чи можемо ми взагалі вважати офіційну статистику щодо зарплат і боргів реальною?

— Не можемо, тому що в нас великий відсоток зарплат у тіні. Якщо до загострення кризи його оцінювали в 33-50%, то тепер деякі експерти кажуть навіть про більше, ніж 50 відсотків.

— А коли наші зарплати будуть такими, на які справді можна жити? Коли вийдемо принаймні на докризові?

— Незабаром ми побачимо зміни на краще, бо все ж дедалі більше розрахунків переводять у безготівкові. Крім того, влада впроваджує зміни, аби бізнесу було невигідно проводити тіньові операції, мати подвійну бухгалтерію.

Щодо повернення до докризових показників, то нагадаю, що криза розпочалася в 2008 році, але ми з неї ще не вийшли. Якщо ми повернемося до щоквартальної індексації мінімальної зарплати (як це було до останнього витка кризи), то, за моїми підрахунками, до кінця 2017 року вийдемо на рівень 2013-го. Але на рівень 2007 року повернутися ще не зможемо, навіть якщо економіка буде зростати. Однак принаймні до 2020 року Україна точно перетне рівень 2013 року й вийде на рівень 2010-го.

Світлана ОЛІЙНИК

 

Предыдущая статьяГПУ возбудила дело против нардепа от партии Порошенко
Следующая статьяСудья Вячеслав Пидпалый, незаконно снявший арест со счетов Арбузова, остался безнаказанным. Документ