Проти повного недопущення Російської Федерації до участі в олімпійських змаганнях в Бразилії виступив президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томас Бах. Але свідчення та висновки об’єктивної та незалежної антидопінгової ради експертів WADA щодо Росії є цілком справедливими. Такої думки дотримується спортивний редактор Штефан Нестлер.
Махінації із допінг-контролю проводила влада Росії

Відповідно до результатів аналізу та перевірки антидопіногового агенаства (WADA), докази щодо Росії є переконливими. На думку юриста із Канади Річарда Макларена, котрий курував моніторинг WADA, російська влада має відношення до вживання спортсменами від РФ допінгу під час ігор в Сочі. Міністерство спорту Росії завжди мало контроль над махінаціями з позитивними пробами допінгу в своїх атлетів. Така інформація оприлюднена у звіті. Інакше кажучи, влада не тільки приховувала те, що російські спортсмени вживають заборонені речовини, а й безпосередньо маніплювала цією спортивною аферою.

 

Результати зникали

Також члени антидопінгової комісії зазначили, що вони мають факти та доказову базу з приводу того, що система допінгових маніпуляцій використовувалася і в літньому спорті. Якщо російські спортсмени мали “плюсові” тести на наявність допінг-речовин, то їхні аналізи в такому спорті, як веслування на байдарках, каное та академвеслування, велосипедний спорт, футбол, дзюдо, плавання, гандбол та волейбол, якимось дивним чином зникали.

Вживання допінгу спортсменами від Росії було регулярним та систематичним. Про це повідомив голова комісії Макларен.

 

Все вирішить керівник МОК

Доля російських спортсменів та РФ тепер залежить від рішення Томаса Баха, який очолює МОК. Він заявив, що не підтримує ініціативу повністю виключити Росію з олімпійської арени в Ріо-де-Жанейро. І тепер він змушений стримати слово.

“Ясна річ, що було втручання з боку інститутів, тому і МОК реагуватиме на рівні інститутів і без жодних сумнівів”, — говорить Бах.

 

Геть із олімпіади

Висновки ж Макларена свідчать проте, що держава дійсно втручалась в обробку результатів аналізів на допінг.

Тому, на його думку, збірну від РФ на Олімпійських іграх -2016 мають відсторонити від змагань, якщо МОК дійсно планує дотримуватися ідеї “нульової толерантності” щодо використання заборонених речовин спортсменами.

 

Треба політична воля

Можливою лазівкою для цієї ситуація могла б стати правова, коли Спортивний арбітражний суд, ухвалив би рішення, що усунення представників всієї російської команди дорівнює покаранню усіх спортсменів за злочинні дії окремих осіб, та наполягав би, аби ці жорстокі покарання були приведені в дію лише у випадках, які вдалося довести. Однак виникає тоді питання, яким чином потрібно карати загалом очолюване державним органом споживання допінгових речовин. Тут, радше, необхідний політичний сигнал, а МОК не повинен пропустити можливість його надіслати.

 

Предыдущая статьяСеменченко прокоментував заяву Турчинова про введення воєнного стану
Следующая статьяЭрдоган: Если Евросоюз уважает демократию, он примет желание турецкого народа вернуть смертную казнь