Від українських правоохоронних органів вимагають якнайшвидше та найоб’єктивніше провести розслідуваня цинічного вбивства медійника  Павла Шеремета, щоб не повторити долі справи  Гонгадзе, яка стала для нашої держави кривавою раною.

 

Імена замовників Гонгадзе й досі не названі

Нагадаємо засновник “Української правди” Георгій Гонгадзе був викрадений восени 16 років тому. Згодом його тіло без голови знайшли під Києвом у лісі. Протягом усього часу розслідування цієї справи в нашій державі змінювалися прокурори, слідчі, президенти і міністри, але справа щодо вбивства Гонгадзе на даний момент такі не завершена. Ми маємо лише частково встановлені факти і покарання виконавців злочину. Замовники – й досі розгулюють на свободі, їхні імена так і не назвали.

 

Одне видання, два вбивства

Павло Шеремет теж був показово вбитий в центрі української столиці, коли він на автівці Олени Притули, співзасновниці “УП”, їхав на ранковий ефір, в машині спрацював вибуховий пристрій. Що, окрім “Української правди” поєднує цих двох медійників?

Аналітики кажуть, що смерть Шеремета нагадує “рімейк справи Гонгадзе”, щоправда політичний контекст тут інший.

“Спільним є те, що вбивства мають відношення до одного засобу масової інформації і те, що ці обидві події могли спричинити дестабілізацію внутрішньої ситуації в державі”, — говорить Сергій Таран, очільник центру «Соціовимір».

Але, на його думку, знак дорівнює тут ставити не варто, оскільки політичні обставини є різними.

“Георгія Гонгадзе вбили після публікації на “УП” кількох антивладних викривальних матеріалів, а  Шеремет не вів воєн із владою. Іммовірно, що в нього були вороги за межами країни, але в Україні його ніхто не вважав опозиційним журналістом”, — говорить Таран.

Аналітик зазначає, що схема відрізнялася, адже Георгія спочатку викрали, тому що не хотіли зайвого шуму, а вбивство Павла було організовано показово – автомобіль вибухнув в самому серці Києва.

 

Владі ніщо не заважає розкрити вбивство Шеремета

Представники медіа дали слово, що будуть слідкувати за тим, як йде розслідування справи Шеремета і тиснути на владу, аби слідство не затягувалося і справу розкрили “по гарячих слідах”. Таку думку висловила Наталя Лігачова, директор ГО «Детектор медіа».

“Необхідна потужна воля політиків. Якщо така воля існує, то жодна недореформованість системи правоохоронних органів не заважатиме розслідувати цей цинічний і демонстративний злочин”, — говорить Лігачова.

Вона стверджує, що залученість до пошуку вбивць  журналіста ФБР, значить, що влада має політичну волю завершити цю кримінальну справу повністю. Наталія Лігачова переконана, що можливості  оперативно знайти вбивць і знайти винуватців  є високими. Але доказова база у поліції та оперативників повинна буди “залізною”.

 

Чи шукатимуть “цапа відбувайла”?

“Докази мають бути надзвичайно всеохопними та потужними, оскільки сьогодні існує тотальна недовіра українців до всіх органів, зокрема й до політичної влади. Ось чому в медіа можуть “просувати” меседжі про  так званих “призначених” бути винними. Ситуація є надскладною, тому й доказова база повинна бути потужною”, — говорить очільниця ГО “Детектор медіа”.

У справі Гонгадзе брак політволі став головною перепоною для об’єктивного і незалежного розслідування справи щодо вбивства Георгія Гонгадзе 16 років тому. Парадоксально, але теперішній генпрокурор Юрій Луценко у ті часи був одним із засновників руху “Україна без Кучми”, який розпочався після скандалу із плівками Мельниченка, спровокованим позбавленням життя журналіста. Сьогодні ж Юрій Луценко повинен дати відповіді на ті питання, які він шістнадцять років тому задавав тодішнього очільнику ГПУ М. Потебеньку.

 

Усі версії вбивства Шеремета не озвучують

Українська Нацполіція переконує, що має готовність швидко і об’єктивно розслідувати вбивство Павла Шеремета.

Після того як була проведена експертиза трупа Ярослав Тракало, директор департаменту комунікації Нацполіції України, повідомив:”Слідство продовжується”.

У поліції кажуть, що кримінальні справи Гонгадзе і Шеремета не має потреби порівнювати.

“Тут і способи позбавлення життя були різними, і технічних можливостей для розкриття вбивства у нас наразі більше”, — каже Іван Варченко, радник міністра внутрішніх справ.

Усі мотиви вбивства Шеремета він не розкриває, але й не виключає те, що дана справа має декілька контекстів та вимірів.

“Є певне коло осіб, діяльність котрих було викрито у матеріалах видання “УП”, саме вони потенційно могли таким чином вирішувати свої проблеми, фізично прибравши журналісти. Ми працюємо над цією версією також”, — говорить Варченко.

Також він відзначив, що активно аналізують версію, щодо того, що смерть медійника була вигідною, аби дестабілізувати ситуацію в країні.

«Як свідчить світова практика таких злочинів розкрито надзвичайно мало, оскільки підготовка зловмисників є дуже ретельною і продуманою. Однак ми докладемо усіх зусиль, щоб Україна стала виключенням і резонансне вбивство журналіста  було розкрито”, — сказав Варченко.

Предыдущая статьяФСБ не нашла запрещенных материалов в квартире Пионтковского, — Фейгин
Следующая статьяБоевики ИГИЛ устроили теракт в Кабуле, как минимум 20 человек погибли