Уже незабаром стрімко злетять ціни на хліб, крупи, м’ясо та побутову техніку, запевняють аналітики

Знецінення гривні та подорожчання електроенергії на 25% стали ключовими факторами, що впливатимуть на цінову політику цієї осені. Головні торговельні мережі вже підготували свіжі цінники, та й на ринках оперативно відреагували на нові реалії. “Беріть, бо завтра точно буде дорожче”, — відверто кажуть продавці, пише газета Експрес.

То що ж і наскільки подорожчає цієї осені? Розпитуємо керівника Українського аналітичного центру Олександра Охріменка.

— На які товари підвищуватимуть ціни насамперед?

— Впевнений, що подорожчає майже все. Будь-який магазин використовує електроенергію — і не лише для освітлення, а й для роботи холодильних камер — це вже буде одним із факторів зростання ціни. Більшість виробників товарів також використовують електрику, без неї не можуть працювати ані пекарні, ані швейні цехи.

На жаль, суттєво підвищать ціну на головний продукт для багатьох українців — хліб. У цьому випадку, окрім подорожчання електроенергії, додалося ще й підвищення вартості зерна — новий урожай дорожчий від минулорічного на 40%. На дуже різкий стрибок цін виробники соціально важливого продукту навряд чи наважаться, та, думаю, все ж найближчим часом ціна на хліб зросте мінімум на 20%.

— А як із іншими продуктами?

— Більше треба буде платити за всі імпортні овочі та фрукти — мінімум на 20%. Аналогічно підвищать ціни на крупи, які ми завозимо з-за кордону, до прикладу, рис. Також зростатиме вартість оливок, оливкової олії, консервів іноземного виробництва, тобто всього продуктового імпорту. І в деяких випадках здорожчання виглядатиме невиправдано надмірним. Адже бізнесмени при продажу товару враховують не лише поточну ситуацію в країні, але й можливі ризики. Так, деякі інтернет-магазини вже рахують за курсом 30 гривень за долар…

— Що буде з цінами на м’ясо?

— Найбільше дорожчатиме курятина — на 20 — 30%. Усе — через зростання вартості зерна на 40%, без якого птицю не нагодуєш. Думаю, не подорожчає яловичина. Вона й тепер уже вартує приблизно 100 гривень за кілограм, тому попит на неї мінімальний. Сало та свинина можуть здорожчати на 10 — 15%, бо восени їх традиційно купують частіше. — Чи є продукти, ціни на які зростатимуть не так різко?

— Деякі товари дорожчатимуть переважно через сезонний фактор, до прикладу, молоко та яйця, пропозиція яких восени традиційно зменшується. Отож найближчим часом ціни на них підвищать, але незначно: думаю, не більше, аніж на 7%. Кардинальніше подорожчання на ці продукти, припускаю, буде вже взимку. А от взагалі не мали б дорожчати овочі: урожай картоплі маємо добрий, капусти та моркви також достатньо.

— А як буде з іншими, не харчовими товарами?

— Ціни на них також повзтимуть вгору через згадувані курс долара та високу вартість електрики. Це стосується і техніки, і ліків, і більшості інших товарів.

— І як українці виживатимуть за таких реалій?

— Менше купуватимуть. У нас й так за останній рік вже знизилося споживання основних груп товарів: м’яса, риби, фруктів та навіть макаронних виробів.

Люди стараються самостійно вирощувати більше овочів, мають свиней, курей. На зиму ж активно запасаються консервацією. Тобто економлять, як і де тільки можна.

Ірина КОВАЛЕНКО

Предыдущая статьяДвести «азвоцев» под судом в Киеве требуют освободить «сына Перуна»
Следующая статьяСеверная Корея взорвала самую мощную ядерную бомбу в мире