Супровід Грановським генпрокурора у службовій поїздці підтвердив його неофіційний вплив у коридорах влади

Зустріч генпрокурорів України і Кіпру, можливо, залишилася б і непоміченою, якби поруч із гепрокурором Луценком на фотографіях спостережливі люди не помітили обличчя одіозного депутата Блоку Петра Порошенка Олександра Грановського, пише газета «Експрес». Фотографії з Кіпру виклала у соцмережах для звіту про роботу свого шефа прес-секретар Луценка Лариса Сарган.
Однак щойно спостережливі люди звернули увагу на особу Грановського, прес-секретарка миттю видалила фото із ним. Якби на фото був хтось інший, то, можливо, ніхто би на це і не звернув уваги. Але Грановський — фігура настільки драстична, що відразу виникло чимало запитань. Адже існують підозри, що саме він неофіційно керує  Генпрокуратурою, де Луценко — лише весільний генерал.  У Генпрокуратурі факт присутності Грановського на офіційній зустрічі генпрокурорів не заперечили. “Депутат Грановський справді був присутній наодній із зустрічей із керівництвом прокуратури Кіпру, але він не входив доскладу офіційної делегації”, — повідомив заступник генпрокурора Євген Єнін,наголосивши, що візит депутата не оплачували коштом держбюджету. Ось такий цікавий поворот. До скаду делегації не входив, але на всіх офіційних зустрічах за участю генпрокурора України — був.
Хай там як, але підозри, що у Грановського могли бути особисті мотиви участі в зустрічі, закрадаються. Хоча б тому, що, за даними впливових інтернет-ресурсів, до Генпрокуратури Кіпру надійшло подання з вимогою ініціювати кримінальне провадження щодо Грановського. То хто такий цей Грановський? Що робив він на Кіпрі разом з Луценком? І чому потрапив у поле зору тамтешньої Генпрокуратури? Про це — у розмові зекспертом Інституту політичної освіти Олександром Солонтаєм та громадським активістом, членом Громадської ради з питань люстрації при Міністерстві юстиції України Дмитром Гнапом. — Що відомо про депутата Олександра Грановського? О. Солонтай: — Грановського у травні 2014 року обрали депутатом Київради, а вже за декілька місяців, у жовтні, депутатом Верховної Ради. До цього він очолював спостережну раду компанії “Ассофіт Холдинг Лімітед”, акціонером якої є український бізнесмен російського походження Андрій Адамовський.
Ця компанія відома корпоративними конфліктами навколо київських торговельно-розважальних центрів “SkyMall” і “РайON”. Д. Гнап: — Коли Грановський потрапив до парламенту, неабияк здружився з правою рукою Президента, сірим кардиналом української політики Ігорем Кононенком, став у нагоді як посланець до суддів та прокурорів, і після серії успішно виконаних неформальних завдань від Адміністрації Президента та партії Порошенка йому доручили курувати суддівську та прокурорську системи. О. Солонтай: — Грановський разом з Кононенком курує департамент із розслідування та нагляду в кримінальних провадженнях у сферах державної служби та власності Генпрокуратури. Цей депатамент неформально так і називають — департаментом Кононенка-Грановського. Це такий собі кишеньковий підрозділ Банкової у підпорядкуванні Столярчука, створений в лютому 2016 року, який веде всі делікатні справи на кшталт справ проти Сакварелідзе, Шабуніна, Каська. — Як вважаєте, чому в пратії Порошенка така роль дісталася саме Грановському?  Д. Гнап: — Я би радив звернути увагу на те, як Олександр Грановський став народним депутатом. Грановський намагався щось пояснити, говорив, що він нібито  видатний діяч єврейської громади, що через його громадську  діяльність  у єврейській меншині на нього звернули увагу в БПП і  запропонували  місце у прохідній частині списку.
Насправді я поїхав після цього до  київської центральної синагоги, показав фотографію Грановського, назвав його прізвище, ім’я — там сказали, що не знають такого діяча єврейської громади і що у синагозі він ніколи не з’являвся. Очевидно, Грановський потрапив до прохідної частини списку БПП за гроші. Цю інформацію свого часу оголошував Томаш Фіала, відомий бізнесмен чеського походження, інвестиційний банкір, який працює у Києві. Думаю, у цьому не варто сумніватися. Бо сам Грановський, як я вже сказав, до пуття пояснити, як потрапив до парламенту не може. — Чим Грановський займався до депутатства?  — Протягом багатьох років він працював менеджером у компанії бізнесмена Андрія Адамовського “Ассофіт Холдінг Лімітед”, брав участь в оборудках із освоєння грошей “Укрзалізничпостачу” (підприємство, яке здійснює закупівлі для “Укрзалізниці”. — Авт.) за часів Януковича. Про це є свідчення самих Грановського та Адамовського під час судових слухань на Британських Віргінських островах, де вони разом зі своїм іншим партнером, другом Іванющенка, Філіпенком ділили спільний бізнес. Там і Адамовський, і Грановський зізнаються, що гроші заробляли на тендерах «Укрзалізниці». Тобто Грановський давно працював на Адамовського. Але оскільки  Адамовський — персона непублічна, з російським паспортом, сам до українського парламенту не пішов, а замість себе купив місце своєму молодшому партнерові Грановському. — Чи правда, що компанію, яку очолював Грановський, підозрюють у рейдерстві?
— Так, Грановський до приходу у Київраду, а потім в український парламент очолював кіпрську компанію “Ассофіт Холдинг Лімітед”. “Ассофіт” відібрав у “Аррікано” ТРЦ  “SkyMall”. За “Аррікано” стояв Гіллар Теддер, за “Ассофітом” — Адамовський та Грановський. Теддер подав на них до Лондонського арбітражу. В Україні він усі суди програв, оскільки Адамовський і Грановський контролювали тут усю правоохоронну й судову вертикаль. Лондонський суд ухвалив рішення повернути Теддеру “SkyMall”, однак Грановський та Адамовський проігнорували його. Щоб якось змусити їх виконувати це рішення, компанія Теддера подала заяву до Генпрокуратури Кіпру з вимогою заарештувати кіпрські активи компанії “Ассофіт Холдинг Лімітед”, яку очолював Грановський. — Можливо, це і спонукало Грановського взяти учать у зустрічі керівників прокуратур України і Кіпру?
— Чи проводить Генпрокуратура Кіпру перевірку стосовно Грановського, я не знаю. Але відомо, що компанія “Аррікано”, яка до конфлікту з Адамовським була власником ТРЦ «SkyMall», у липні цього року подала заяву до Генпрокуратури Кіпру з вимогою притягнути до відповідальності Адамовського та Грановського за відмивання грошей. Ідеться про конфлікт навколо одного з найбільших київських торговельних центрів “SkyMall”, який Грановський та Адамовський “віджали” у естонського бізнесмена Гіллара Теддера. О. Солонтай: — Насправді у ГПУ є управління міжнародно-правового співробітництва. Саме це управління мало б надавати правову допомогу Генпропрокуратурі за кордоном, зокрема й організовувати офіційні зустрічі на кшталт тієї, що відбулась на Кіпрі. Д. Гнап: — Те, що робить Грановський, можна трактувати як перевищення влади і службових повноважень. Це взагалі не його справа організовувати зустрічі генпрокурора України з генпрокурором іншої держави.
Навіть якщо він каже, що наше МЗС і наші посольства працюють погано. Нехай вони триста разів працюють погано, але ніхто із народних депутатів не має права  втручатися у діяльність Генеральної прокуратури, зокрема надавати їй якісь дружні послуги. Тому що в цивілізованій країні це може бути сприйнято або як політична корупція, або як зловживання владою, або як тиск на незалежний орган — прокуратуру. Там за такі речі взагалі позбавляють мандата, і Міністерство юстиції проводить спеціальну перевірку. Генпрокуратура, за Конституцією, повинна бути рівновіддаленою від усіх гілок влади, зокрема й від законодавчої. А тут юрист без диплома (у нього немає профільної юридичної освіти) Грановський демонструє абсолютно цинічне нехтування українським законодавством і Конституцією, фактично впливаючи на Генпрокуратуру. Ще й виправдовує чимось свій вплив. Людина попалась і намагається викрутитись. Варіантів викрутитись красиво у Грановського немає. То вже викручується як може.
Предыдущая статьяЮжная Корея спешно готовится отражать ракетные удары КНДР
Следующая статьяНардеп Андрей Лозовой заявил, что кнопкодавит сознательно