Жовтень уже встиг налякати перепадами погоди й тиску. Спершу деякі регіони накрив сніг, тоді — зливи. Одесою пройшла страшна буря, у результаті якої троє людей загинуло. Через раптове погіршення погодних умов різко збільшилась кількість хворих із застудами, пише газета «Експрес».  Тільки за період з 3 до 12 жовтня було зареєстровано 153 тисячі випадків ГРЗ.

«У 51% це парагрип, — повідомила завідувачка Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій Міністерства охорони здоров’я Тетяна Дихановська. — Грипу поки що не фіксували в жодному регіоні». Однак на початку нового тижня ситуація може змінитися. Новий штам вірусу грипу, H3N2 (Гонконг) має вперше зайти на територію нашої країни. До речі, саме нові штами становлять чи не найбільшу небезпеку, особливо для дітей і літніх людей. То чого чекати від нового сезону грипу? Коли та якою може бути епідемія? — У кожному сезоні циркулює три віруси грипу, — пояснює Федір Лапій, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П. Л. Шупика, головний позаштатний імунолог столиці. — Завжди йдеться про поєднання двох вірусів грипу А й одного вірусу грипу В. Отож, за прогнозами, під час холодного сезону 2016 — 2017 років циркулюватиме вірус грипу А H1N1/Каліфорнія. Він є пандемічним і циркулює з 2009 року. Саме цей вірус був основним під час сезонів 2009 — 2010, 2010 — 2011, 2015 — 2016 років. На нього перехворіло багато українців, тож є передумови вважати, що в більшості сформувався до нього імунітет. А головне, що цей вірус не буде активним, як у попередні роки.

— Які інші два штами прийдуть?

— Очікується вірус грипу В, який не є схильним до серйозних мутацій, на відміну від вірусів грипу А, тож особливої загрози не становитиме. У переважній більшості випадків вперше він атакує організм людини ще в дитячому віці, тому в дорослих на нього вже мав би виробитись імунітет. Окрім цього, вірусологи попередили про загрозу з боку вірусу грипу А H3N2/Гонконг (цим збудникам прийнято давати назви залежно від регіону, де їх вперше було ідентифіковано). Можна припустити, що саме він домінуватиме під час нового сезону. Треба мати на увазі, «Гонконг» небезпечний важкими ускладненнями та навіть летальними випадками…

— Чи правда, що найбільшу небезпеку цей вірус становитиме для дітей та пенсіонерів?

— Будь-який вірус грипу небезпечний передусім для цих верств населення. Адже йдеться про вікові категорії, коли імунна система працює в слабшому режимі. У дітей ще не сформувався імунітет, а в осіб старшого віку ця система є ослабленою. Та, крім того, до групи ризику належать вагітні жінки, особи з хронічними недугами серцево-судинної й дихальної систем, не залежно від статі чи віку. Особливого захисту потребують діти віком до п’яти років.

— Захиститись якось можна?

— Для цього науковці щороку відстежують циркуляцію вірусів, аби створити нову вакцину, залежно від того, циркуляція яких саме збудників передбачається. До слова, вони роблять окремі прогнози для південної та півенічної півкуль. Склад препарату для щеплення затверджують для кожної півкулі окремо. Що найважливіше, вакцину проти грипу для нового сезону вже створили, тож можна починати вакцинацію. Але треба мати на увазі, щоби на основі щеплення в організмі людини з’явився потужний бар’єр, потрібен час. Імунітет починає формуватися через два тижні після вакцинації, але необхідної потужності набуває через чотири тижні. Саме тоді формується найбільш ефективний захист. Тому треба зважати на прогнози фахівців. Приміром, здебільшого на території України пік захворювання на грип припадає на січень, лютий і навіть березень. Хоча торік інтенсивне зростання кількості хворих відбулось у грудні.  Перша хвиля збільшення рівня захворюваності на грип часто починається в листопаді, тож загалом жовтень є чи не найкращим періодом для  щеплення проти цієї хвороби.

Предыдущая статьяСамолет с чиновниками Евросоюза разбился на Мальте
Следующая статьяГенпрокурор Луценко оформив будинок на підставну особу, — Лещенко