Тепер народнi обранцi отримуватимуть понад 40 тисяч гривень на мiсяць

Якщо полiпшувати життя, то сьогоднi. I тiльки собi. Очевидно, таким принципом керувалися парламентарi, вносячи правки до держбюджету на наступний рiк. Ухвалюючи постанову про висновки та пропозицiї до кошторису, вони не забули про себе — внесли (а робили це швидко й тихо!) пункт про «затвердження нових норм фiнансового забезпечення народних депутатiв», пише газета «Експрес».

Щоправда, на вищi зарплати вирiшили довго не чекати. У спецiальному додатку до ухваленої постанови розписали новi оклади. Притiм зазначили, що пункт про пiдвищення зарплат набуде чинностi вже в листопадi цього року. Щойно спiкер пiдпише постанову, депутати зможуть заробляти бiльше. Скiльки саме? Ось що каже документ.

Посадовий оклад голови Верховної Ради Андрiя Парубiя зросте до 30 мiнiмальних зарплат — нинi це 43,5 тисячi гривень (мiнiмальна зарплата дорiвнює 1450 гривень). Оклад заступникiв спiкера Iрини Геращенко та Оксани Сироїд становитиме 28 «мiнiмалок», тобто 40,6 тисячi гривень.

Решта парламентарiв матимуть вiд 25 до 27 мiнiмальних зарплат, або 36 — 39 тисяч гривень. Бiльше, зокрема, перепаде керiвникам комiтетiв i фракцiй, а також їхнiм заступникам. Наголошуємо: йдеться лише про оклад! До слова, досi зарплата народного депутата становила понад 17 тисяч, без надбавок i премiй.

«Я обурений до глибини душi, — коментує новину вiдомий полiтик i громадський дiяч, Герой України Левко Лук’яненко. — Таке стрiмке пiдвищення зарплат депутатам свiдчить про те, що вони зовсiм вiдiрвалися вiд народу. Не розумiють i не хочуть розумiти життя простого люду. Як можна отак збагачуватися на тлi загальної бiдностi населення?! Пенсiонери в нас отримують якусь тисячу з лишком гривень, ледве зводять кiнцi з кiнцями, а парламентарi думають лише про себе. Це свiдчить про те, що вони насправдi не представники народу, а полiтики-одноденки, якi, незважаючи нi на що, користають з моменту, поки є депутатами, щоб нажити статки. Поки на посадi, схоплю, а далi хоч вовк траву їж. Не мають нi совiстi, нi спiвчуття до iнших людей».

«Справдi, таке пiдвищення зарплат депутатам — просто зневага до українського народу, — каже полiтолог Олександр Федоренко. — Собi пiдвищують зарплату на понад 100%, а мiнiмальну зарплатню чи пенсiю — на якихось 10%. Пригадуєте, коли розпочалася вiйна на сходi, парламентарi врiзали собi зарплату до 6,5 тисячi зi 17 тисяч. Тодi вони говорили, що потрiбнi грошi на захист країни, на виплати учасникам АТО. А тепер що, вiйна вже закiнчилась, що вони знову пiдвищують собi зарплати?..»

«Це доволi аморальна iдея! — додає експерт Українського iнституту аналiзу й менеджменту полiтики Микола Спиридонов. — До квiтня цього року заробiтна плата народних обранцiв становила понад 6 тисяч (депутати обмежувалися голим окладом). З квiтня їм пiдвищили зарплату втричi. А тепер планують збiльшити ще удвiчi. Виходить, що за рiк зарплата народних обранцiв зросла в шiсть разiв. Виникає питання: а кому ще i в якiй сферi так iндексували зарплату?»

— Нашi депутати звертають увагу на рiвень оплати працi їхнiх європейських колег. Кажуть, у всьому цивiлiзованому свiтi парламентарi отримують гiднi зарплати…

О. Федоренко: — Якщо нашi депутати кажуть, що їхнi європейськi колеги заробляють бiльше, то хай звернуть увагу й на те, що там пересiчний громадянин заробляє значно бiльше. У європейських країнах зарплата депутата прив’язана до середньої зарплати в його країнi з коефiцiєнтом вiд 1,2 (так є в Iспанiї) до 5,3 (в Iталiї). Переважно депутати отримують у 2 — 2,5, iнодi у 3 рази бiльше за громадян своєї держави.

Наприклад, депутати Бельгiї, Словенiї, Швецiї, Iрландiї отримують усього вдвiчi бiльше вiд середньостатистичного громадянина своєї країни — вони працюють за коефiцiєнтом 2. Обранцi в Польщi, Португалiї, Британiї — за коефiцiєнтом 2,7, Нiмеччини — 2,8, Австрiї — 3,1, Латвiї — 3,3. Найвищi зарплати щодо середньої у країнi мають депутати Болгарiї — з коефiцiєнтом 3,5, Естонiї — 4, Литви — 4,3 та Iталiї — 5,3.

Середня зарплата в Українi — трохи бiльше як 5 тисяч гривень. Тож iз коефiцiєнтом 1,2 (як в Iспанiї) зарплатня українського депутата має становити 6 тисяч гривень, з коефiцiєнтом 2 (як у Бельгiї) — 10 тисяч, а з коефiцiєнтом 3,1 (як в Австрiї) — 15,5 тисячi гривень. I навiть якщо перерахуємо зарплату за коефiцiєнтом парламентарiв Iталiї — 5,3, який є найвищим, то матимемо суму 26,5 тисячi. А не 36 i не 40 тисяч, скiльки платитимуть нашим обранцям.

— Очевидно, з надбавками буде ще бiльше?

О. Федоренко. — Так, 36 тисяч — мiнiмальний оклад народних обранцiв. Насправдi вони зароблятимуть значно бiльше. Бо ж мають iще надбавки, премiї, виплати на депутатську дiяльнiсть (нинi ця сума дорiвнює розмiру зарплати — понад 17 тисяч гривень). До речi, про витрати на депутатську дiяльнiсть парламентарi нiяк не звiтують, отже, можуть розпоряджатися тими коштами, як хочуть. А ще депутати отримують грошi на оплату працi своїх помiчникiв (нинi це 25 тисяч без урахування податкiв). На посади помiчникiв можуть оформляти родичiв, знайомих, яким потрiбне лише посвiдчення, а грошi забирати собi…

— Може, депутати працюватимуть якiснiше, якщо зароблятимуть бiльше?

М. Спиридонов: — Сумнiваюся, що Верховна Рада цього скликання здатна полiпшити якiсть своєї роботи. Навiть якщо їм давати по мiльйону гривень. Не раз на мiсяць, а раз на тиждень. До речi, дуже цiкавi прiзвища тих, хто голосував за пiдвищення зарплат. Для прикладу — Олексiй Порошенко. Важко збагнути, чому спадкоємець великої бiзнесової iмперiї не може прожити на нинiшню зарплату.

— Прихильники iдеї пiдвищення депутатських зарплат переконують, що на такий крок треба йти, щоб унеможливити полiтичну корупцiю. Як вважаєте: високi зарплати вiдiб’ють бажання в депутатiв брати грошi за голосування в олiгархiв чи очiльникiв партiй?

Л. Лук’яненко: — Корупцiю таким чином не викорениш. Якщо людина має жагу до збагачення, то хоч скiльки б їй дав, вона однаково прагнутиме наживи. Якщо ж людина має совiсть, думає про Україну, спiвчуває iншому, то працюватиме добре, незважаючи на зарплату.

М. Спиридонов: — Суто теоретично не вiдкидаю, що гiдна зарплата може допомогти зниженню корупцiї в парламентi. Але це явно не про нинiшнє скликання мова. Бiльшостi з тих, хто обраний, хоч по мiльйону дай, вони все одно шукатимуть можливiсть для отримання додаткового доходу.

О. Федоренко: — Переконаний, що розмiр депутатських зарплат нiяк не вплине на рiвень корупцiї у Верховнiй Радi. Давно вiдомо, скiльки народним обранцям платять за перехiд iз фракцiї до фракцiї, за «потрiбнi» голосування. Цi суми в сотнi, тисячi разiв перевищують розмiр їхнiх зарплат…

Предыдущая статьяНардеп объяснил, почему задекларировал триллион гривен
Следующая статьяТруханов о губернаторе Саакашвили: «И сегодня этот политический мусор будет рассказывать, как нам жить в своем городе»