Віктор Пшонка – генеральний прокурор часів президентства Віктора Януковича та його вірний соратник, відомий поціновувач золота та розкоші. І він, і його син Артем Пшонка оголошені у розшук в Україні. Чим живе родина зараз, залігши на дно та перебуваючи у тіні? Схоже, в одному родина Пшонки точно собі не зрадила – у своїй пристрасті до золота. Журналісти програма «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший», виявили сліди колишнього прокурора в анексованому Криму, знайшовши там його діючий ювелірний бізнес, який родина Пшонки перевезла з материкової України.

13 квітня 2014 року у Ростові-на-Дону відбулася спільна прес-конференція українських втікачів – колишнього президента Віктора Януковича, екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та колишнього генпрокурора Віктора Пшонки.

Це була остання поява Віктора Пшонки на публіці. Після втечі з України та цієї прес-конференції він безслідно зник з інформаційного поля. На відміну від Януковича та Захарченка, Пшонка жодного разу не коментував обвинувачення Генпрокуратури України, яка за цей час уже навіть зупинила одне з кримінальних проваджень щодо нього.

В Генпрокуратурі журналістам «Схем» розповіли, що Віктору Пшонці повідомлено про підозру у вчиненні злочинів та оголошено в розшук. Але кримінальне провадження щодо розкрадання 69 мільйонів гривень, виділених для ремонту приміщень Генпрокуратури України, зупинене, оскільки підозрюваний переховуються від органів слідства та суду, а його місце перебування невідоме. «Решту епізодів злочинної діяльності Пшонки В.П. розслідується», – йдеться у листі Генеральної прокуратури на запит програми «Схеми».

Так само безслідно зник і син Віктора Пшонки Артем, колишній впливовий народний депутат. Чим вони займаються тепер?

Вотчина Пшонки

Місто Краматорськ Донецької області вважається центром машинобудування Донбасу та одним із центрів ювелірного бізнесу України.

 

А ще Краматорськ називають вотчиною Віктора Пшонки. Тут він почав будувати свою прокурорську кар’єру та одночасно з нею і бізнес своєї родини.

Очевидно, саме тут, у рідному Краматорську, у Віктора Пшонки з’явилася любов до золота, яку оцінила вся країна після його втечі з України, коли відчинилися двері до маєтку екс-генпрокурора.

Мешканці Краматорська розповідають: родина Пшонок до самої втечі з країни контролювала ювелірний бізнес у місті. «Ось його бізнес – ювелірні заводи. Ось один, за цим будинком ще один», – показує правозахисниця з Краматорська Зінаїда Глушкова.

Віце-президент Асоціації ювелірів України Геннадій Ліпатов розповів «Схемам» про ювелірні компанії родини Пшонки: «Було кілька ювелірних підприємств, які належали, скоріше за все, Артему Вікторовичу Пшонці – сину Віктора Павловича. Але це було три підприємства з двадцяти. Одне з них називається «Золото», друге – «Укрзолото». «Бомонд Преміум» було підприємство, яке існувало з кінця 1990-х. А потім Артем Пшонка його викупив».

За часів президентства Віктора Януковича Віктор Пшонка був генеральним прокурором, а його син Артем – народним депутатом від Партії регіонів. Звісно, самі вони в засновниках не «світилися», але ставили «своїх» людей.

Засновниками краматорського підприємства ТОВ «Торговий дім Укрзолото» виступали кілька осіб, серед яких Михайло Буров – помічник Артема Пшонки.

Одним із засновників інших двох підприємств – ТОВ «Ювелірний завод «Золото» і ТОВ «Краматорська ювелірна фабрика «Укрзолото» був Ігор Косарєв– ще один помічник Артема Пшонки.

А ювелірною фірмою «Бомонд Преміум» керував Юрій Кононов, який до цього працював в «Укрзолото».Про масштаби та обороти цієї ювелірної діяльності Пшонок можна лише здогадуватися, враховуючи статистику, наведену експертом.

«Кожен десятий виріб, тобто 10% ювелірних виробів із золота, були виготовлені в Краматорську. Краматорськ був на третьому місці за обсягами виробництва ювелірних виробів із дорогоцінних металів. На першому місці був Київ, потім Харків», – пояснює Геннадій Ліпатов.

Орієнтація на Росію

«Схеми» вирішили перевірити, чи працює ювелірний сімейний бізнес Пшонок у Краматорську нині. Але побувавши в місті, журналісти виявили, що військові дії на Донбасі змусили багатьох місцевих ювелірів закрити виробництво і вивезти обладнання в інші регіони. Схоже, не став винятком і бізнес родини Пшонки.

За місцем реєстрації фірми «Бомонд Преміум» журналістам «Схем» розповіли, що ювелірного заводу там вже немає. «Був тут завод. Зараз вже немає. Переїхав», – сказав чоловік на території. За його словами, він працював на цьому заводі і також підтвердив, що ювелірні підприємства Краматорська «Бомонд Преміум», «Укрзолото» та «Золото» контролювалися родиною Пшонки.

Пошуки у Краматорську Михайла Бурова – помічника Артема Пшонки, який формально володів бізнесом, – теж закінчились нічим. Сусіди розповіли, що за місцем реєстрації його вже давно не бачили: «Давно ми його не бачили. Батько Бурова працював в прокуратурі водієм нібито. Мав відношення, працював, возив Пшонку».

Але місцеві ювеліри підказали, де шукати ювелірні підприємства екс-генпрокурора. За їхніми словами, обладнання з краматорських ювелірних заводів родини Пшонки було вивезено до Криму.

Моніторинг російських ювелірних підприємств, які відкрилися в Криму після анексії Росією, виявив «золотий слід» Пшонок.

За даними Єдиного держреєстру юридичних осіб Росії, у вересні 2014 року в Севастополі було зареєстровано ТОВ «Ювелірний завод «Золотий стандарт». Його засновником є Євгенія Фріга – дружина Михайла Бурова, помічника Артема Пшонки.

Подружжя Бурових – формальні власники ювелірного бізнесу родини Пшонок спершу у Краматорську, потім у

Того самого Бурова, який був засновником краматорського «Торгового дому Укрзолото».

Структура ювелірного бізнесу, пов’язаного з Пшонкою, у Криму

На офіційному сайті підприємства пишуть: «Ювелірний завод «Золотий стандарт» в місті Севастополь – лідер ринку Криму в сфері виробництва обручок та ювелірних прикрас з фіанітами».

Ювелірний завод з орбіти екс-генпрокурора Пшонки у Севастополі в Криму

Схоже, що Віктор та Артем Пшонки хоч і ведуть непублічний та навіть потаємний спосіб життя, ймовірно, у Росії, проте не зраджують сімейним традиціям і цінностям. І продовжують кувати своє золото вже в окупованому Росією Криму.

Источник: Радіо Свобода

 

Предыдущая статьяКаждый украинец уже должен 42 тысячи гривен
Следующая статьяГрузинский криминальный авторитет приехал в Украину для «коронации»