У парламенті починається збір підписів за відставку генерального прокурора Юрія Луценка. Про це заявив голова парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв (фракція «Самопоміч»). За його словами, звільнити генпрокурора необхідно у зв’язку з незадовільним розслідуванням злочинів, вчинених проти Євромайдану.

Раніше генпрокурор заявив, що очікує від начальника департаменту спецрозслідувань Сергія Горбатюка активних результатів роботи зі справ Майдану, а також запевнив, що усі справи залишаються в департаменті спецрозслідувань. Проте в інтерв’ю Радіо Свобода Єгор Соболєв заявляє, що йдеться про передачу частини справ іншим слідчим, що шкодить слідству.

– Що саме спонукало знову порушити питання про відставку генпрокурора?

– Справи про терор проти Євромайдану є ключовими в нинішній історії України. Якщо вони не будуть розслідувані, то це зло повернеться, цей терор проти своїх громадян – повернеться. Це соціальний закон. І навпаки: як тільки вони будуть розслідувані і доведені до вироків – розірветься кругова порука між нинішнім і колишнім керівництвом держави.

Тому розслідування справ про терор проти Євромайдану є завданням номер один. Махніцький це завдання провалив, Ярема не виконав, Шокін займався відвертим саботажем, а Луценко почав розвалювати навіть те небагато, що було зроблено до нього. В нас не залишається іншого виходу, як виганяти і цього генерального прокурора.

– Що дає підстави робити такі закиди на адресу генерального прокурора?

– Ще за часів Віталія Яреми був зроблений – під тиском адвокатів, під нашим тиском – дуже правильний крок: всі справи були об’єднані в одну групу. Бо це був добре організований і спланований масштабний терор – спланований групою злочинців на чолі з Януковичем. І створили департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури, який відповідав за те, щоби розслідувати кожен епізод як частину загального злочинного плану.

Тепер Луценко, коли слідство просунулося по окремих епізодах вперед – всупереч усьому небажанню і саботажу – бере і каже: я ними незадоволений, вони робили все це повільно і передає справи іншим слідчим. Ви розумієте, що таке передати справу, яка розслідується два роки? Це майже те саме, що розслідувати справу спочатку! І це величезний удар по перспективах покарання за цей злочин.

– До речі, люди з оточення генпрокурора, реагуючи на Ваші заяви, сказали, що при всіх попередниках усіма цими справами займався один прокурор, очевидно, натякаючи на Юрія Горбатюка. Можливо, тут справ не в генпрокурорі, а в слідчому?

– Думаю, що це дуже класна технологія з боку трьох генеральних прокурорів: ми не розслідували справи Євромайдану, бо нам заважав Сергій Горбатюк. Я буду дуже здивований, якщо в Україні знайдеться людина, крім Яреми, Шокіна і Луценка, яка в це повірить.

Насправді, генпрокурор досі має, фактично, необмежену владу всередині генпрокуратури.

– Ваші опоненти також кажуть: даруйте, а яке це має відношення до антикорупційного комітету?

– Я про це чесно сказав на засіданні комітету: так, це не наша справа, і в нормальному парламенті цим би займався весь парламент. Але біда в тому, що, хоч ця Верховна Рада і була обрана після перемоги Євромайдану, дуже мало людей зацікавлених в розслідуванні терору проти Євромайдану. Навіть наша проста пропозиція – давайте створимо парламентську комісію для контролю, для нагляду, для допомоги в тому, щоби слідство просувалося – не знайшла підтримки. Тому ми змушені цим займатися, оскільки цим ніхто більше не займається.

– Скільки підписів Ви очкуєте зібрати?

– Як і минулого разу, я буду оприлюднювати прізвище кожного депутата, який погодився. Як і минулого разу, я упевнений, що рано чи пізно ця кількість стане критичною – необхідною для того, щоби голосування за недовіру генеральному прокурору відбулося в залі парламенту.

– Даруйте, але мені здається що відставка попереднього генпрокурора була не так справою депутатських підписів, як доволі складних політичних домовленостей.

– Насправді, Петро Порошенко дуже не хотів розлучатися із Віктором Шокіним. І дуже багато факторів зіграли свою роль, щоби ця відставка сталася. Тиск уряду Сполучених Штатів, тиск суспільства, репутаційні проблеми самого Порошенка і наша робота у Верховній Раді, звісно. Я думаю, так буде і цього разу.

Джерело: Радіо Свобода

Предыдущая статьяСавченко официально запросила защиты у нового президента США Дональда Трампа
Следующая статьяОткуда правительство возьмет деньги на повышение минимальной зарплаты