Майбутні вибори мера і депутатів Київради, які повинні відбутися 25 жовтня, в команді Віталія Кличка викликають серйозну стурбованість. Незрозуміло з ким піде команда Кличка, не зрозуміло також остаточно, за якими правилами пройдуть ці вибори.

Але найголовніше, не зрозуміла реакція киян.

Ще рік тому Віталію Кличку по суті був наданий карт-бланш більшістю голосів киян. Скептики наголошували, що вибір цей був продиктований не стільки раціональними мотивами, скільки бажанням представити обрання Віталія Володимировича у вигляді якоїсь панацеї він всіх столичних проблем. За великим рахунком виборці проголосували за якийсь віртуальний персонаж, який самі ж наділили всіма необхідними для ефективного мера якостями.

Правила гри

Економічна криза в Україні, як би дивно це не звучало, в деяких випадках призводить і до позитивних структурних змін в державі. Згідно з прийнятим у першому читанні Верховною Радою проекту закону про місцеві вибори (№ 2831-3), у ряді регіонів буде кількісно скорочений депутатський корпус. Торкатися нові зміни будуть також і Київради, в якому кількість депутатів з нинішніх 120 скоротиться до 80. Для прикладу, в дванадцятимільйонній Москві в Мосміськдумі засідає 45 депутатів, у Лондонській асамблеї (населення Лондона перевищує 9 мільйонів чоловік) засідає 25 депутатів, а в трьохмільйонні Києві – 120.

Підніметься також прохідний бар’єр для партій з нинішніх 3% до 5% (для блоків партій ця цифра становитиме 7%). Більше того, у виборах тепер зможуть приймати виключно члени партій, а тому партійне брендування в таких умовах стає ключовим елементом виборчої кампанії.

Нарешті, чутлива тема для Віталія Кличка – мерські вибори відбудуться в 1 або в 2 тури? Законопроект якраз увазі голосування у два тури в столиці. Але Кличко, який набрав у травні 2014 року на мерських виборах 56% голосів киян і Кличко зразка жовтня 2015 – це вже різні політики. Якщо говорити про соціологічні виміри на початок липня 2015 року, проведених ГО «Рух за реформи», то Віталій Кличко раніше залишається найпопулярнішим політиком серед киян. Однак тут варто враховувати два нюанси. По-перше, протягом року стабільно динаміка рейтингу Кличко йде на зниження (сьогодні, згідно зі згаданим опитуванням, ця цифра становить близько 22%), і незрозуміло, який рейтинг буде у київського мера до жовтня 2015 року. А по-друге, досі не озвучено жодного скільки-небудь серйозного імені політика чи громадського діяча, який міг би скласти конкуренцію Кличку.

Побоювання мера

У сформованій ситуації на порядку у команди Кличка стоїть два ключових питання – з ким йти на вибори, і як зберегти мерське крісло. При цьому ці два питання дуже тісно взаємопов’язані.

На даний момент у Київраді існує гігантська фракція «УДАР-Солідарність», яка, згідно з соціологічними опитуваннями, проведеними ГО «Рух за реформи», після перевиборів не збере 78 місць, які має блок сьогодні. При цьому до цих пір не вирішено питання, як дві партії – УДАРі «Солідарність» – підуть на вибори в жовтні: разом чи окремо.

Стартові позиції виглядають переважно у «Солідарності», яка розкручує свій партійний проект на імені президента. УДАР сам, як партійний проект, згідно згаданим опитуванням, сьогодні в Києві балансує на межі подолання прохідного бар’єру, і його проходження до Київради в значній мірі залежить від особистого рейтингу мера.

Тому останні два місяці між двома партіями йде досить жорстка дискусія про ступінь представництва людей Порошенка і Кличка на округах. Якщо в 2014 році квотування проходило 50/50, то зараз, згідно інсайдерської інформації, команда президента хоче роздобути 75% округів, що в принципі не влаштовує вже Кличко, який у такому разі втратить контроль над Київрадою.

Якщо Кличко піде окремо від «Солідарності» зі своїм політичним проектом, то його чекає ще одна серйозна загроза – самі мерські вибори. Одна справа вигравати мерські вибори без скільки-небудь серйозного конкурента в один тур, і зовсім інше, якщо проти Віталія Кличка буде виставлений дієздатний опонент. Таким може стати, наприклад, спікер Верховної Ради Володимир Гройсман, який на відміну від Кличка, має позитивний бекграунд в плані управління великим містом. Та й поточний рейтинг Гройсмана по Києву становить близько 16% (дані «Української правди») – навіть без ведення будь-якої агітаційної кампанії.

Існує і ризик у разі проведення виборів у два тури. Маючи свій стабільний електорат, який раніше голосує за харизму Кличко-бренду, київський мер за рік управління містом уже встиг також обзавестися і антиелекторатом, який готовий голосувати за кого завгодно, але іншого. А з огляду на згадану негативну динаміку рейтингу Кличка, восени проти чинного мера зможе «вистрілити» навіть відносно невідомий опозиційний кандидат.

«Побоювання Віталія Кличка з приводу проведення двох турів у столиці не безпідставні. Фракція Кличка у Верховній Раді вже встигла «кинути» свого однопартійця Валентина Наливайченка, проголосувавши не так давно за його відставку. У якості «подяки» Кличко очікує прийняття парламентом закону про однотурове голосування в Києві, який має полегшити чинному меру зберегти свою посаду. Але Порошенко поки що зволікає. Він не впевнений у своєму союзникові, який може його підвести вже в президентському 2019 р. Тому я як раз очікую, що вибори глави столиці все-таки пройдуть у два тури і у Кличка в цьому випадку виникнуть дуже великі проблеми з переобранням », – вважає один з представників громадської організації« Рух за реформи »Вадим Якимець.

У кожному разі, майбутні вибори для Кличка вже не будуть парадною пробіжкою. Навіть якщо Кличко вдасться переобратися (шанси на це поки що досить великі), його вплив у Київраді може значно зменшитися, а при певних розкладах може скластися так, що депутатський корпус стане опозиційним чинному меру.

Источник: coruption.net

Предыдущая статьяРада приняла закон о местных выборах
Следующая статьяУкраинские вице-премьеры зарабатывают по 6,1 тыс. грн