Глава держави увійшов у першу п’ятірку рейтингу найбагатших аграріїв України за 2016 рік.

Як з’ясовується, підприємства Президента виробляють не лише цукерки, а й борошно, молоко, манну крупу, печуть хліб, утримують величезне поголів’я худоби та свиней. А ще у його власності — десятки тисяч гектарів земель, де вирощують найрізноманітнішу агропродукція.

У цілому, активи Порошенка в аграрній сфері експерти оцінили сумою 607 мільйонів доларів. Це дозволило йому посісти почесне четверте місце серед найбільших агробаронів країни, — пише Експрес Online.

Про один із найменш відомих бізнесів Президента, аграрний, розмовляємо з Максимом Біровашем, одним із укладачів рейтингу найбагатших аграріїв.

— Якими саме аграрними підприємствами володіє Петро Порошенко?

— Аграрний бізнес Порошенка — це холдинг «Укрпромінвест-Агро» (УПІ-Агро) —  материнська структура в цьому бізнесі. До нього входять десятки агропідприємств, серед них — “Агропродінвест”, “Поділля”, “Зоря Поділля”, “Дніпроагролан”, “Мас-Агро”, “Агрофірма Іванківці” ті інші. А також зерносховища, хлібзавод, транспортні компанії тощо. Керує аграрним напрямом батько Президента — 78-річний Олексій Порошенко. Слід
зазначити, що корпорація “Roshen”, крім кондитерських фабрик, володіє Вінницьким молочним заводом “Roshen”.

— На чому саме спеціалізуються ці підприємства?

— Холдинг “Укрпромінвест-Агро” займається насамперед вирощуванням сільськогосподарських культур. У загальному обсязі виробництва частка їх становить 94%, тоді як частка тваринництва — 6%. Найбільше полів — під цукровим буряком (з них збирають 1,35 мільйона тонн буряків) і зерновими, переважно пшеницею (170 тисяч тонн), кукурудзою (270 тисяч тонн) і ячменем (22 тисячі тонн). Крім того, вирощують сою та соняшник. Також підприємства холдингу виробляють цукор та борошно, крохмаль та
патоку з кукурудзи. Стосовно тваринництва — ферми, які належать господарствам Порошенка, утримують 5200 голів великої рогатої худоби (з них 2800 — молочні корови) і 21 тисячу голів свиней.

— Який обсяг продукції виробляє агрохолдинг Президента?

— Основним напрямом агробізнесу Порошенка є вирощування цукрових буряків та виробництво цукру, — каже Максим Біроваш, один із укладачів рейтингу найбагатших аграріїв. — Холдинг «Укрпромінвест-Агро» має два цукрові заводи —  Крижопільський і Гайсинський. У 2015 році ці заводи виробили 195 тисяч тонн цукру, що дозволило компанії вийти на 2 місце серед українських виробників (з часткою ринку 11%). Потужність переробки цукрових буряків становить приблизно 8 тисяч тонн за добу.

До речі, Гайсинський цукровий завод — єдиний в Україні, який працює на вугіллі, а не на газі. “Укрпромінвест-Агро” продовжує освоювати нові ринки. Зараз продукцію компанії експортують в 15 країн. Інвестиції в її розвиток у 2015 році становлять 374 мільйони гривень. За ці гроші придбали переважно сільськогосподарську техніку.

Цікаво, що при створенні холдингу планували, що його заводи будуть забезпечувати цукром лише кондитерські фабрики корпорації “Roshen”. Але нині на частку кондитерських підприємств припадає лише 15% виторгу “Укрпромінвест-Агро”. Тому що цукрові заводи хочуть продати цукор якнайдорожче, а кондитерське виробництво — купити якнайдешевше. Тому Порошенко вирішив, що краще ці бізнеси розвивати окремо.

— Які ще продукти виробляють підприємства Президента?

— “Укрпромінвест” — лідер української борошномельної промисловості. Потужності компанії з переробки зернових представлені Вінницьким хлібокомбінатом, який виробляє борошно та манну крупу. За результатами 2015 року компанія зайняла 4 місце за обсягом виробництва борошна та увійшла до п’ятірки найбільших вітчизняних експортерів цього продукту.

Також аграрне господарство Порошенка володіє найбільшими в Україні підприємствами з переробки кукурудзи — Дніпровським крохмалепатоковим комбінатом, що заробив торік 380 мільйонів гривень, та Дніпровським «Iнтеркорн Корн Просессiнг Iндастрi» з 296 мільйонами доходу. Реалізує продукцію комбінатів ТОВ «Асоціація «Крохмалопродукт», що також належить фонду Порошенка.

—  А які можливості Вінницького молочного заводу?

— Це одне з найбільших підприємств із виробництва молочних продуктів у Європі. Воно спеціалізується на виробництві вершкового масла та сметани, а також різних видів сухого знежиреного молока. Переробляє понад 600 тонн молока за добу. Свою продукцію підприємство експортує в 40 країн. Це країни Азії, Північної та Центральної Америки, Африки, СНД. Минулого року “Rochen” отримала дозвіл постачати молочні продукти на ринок ЄС. У найближчі роки компанія має намір інвестувати в розширення виробничих
потужностей приблизно 25 мільйонів євро.

— Якою площею земель володіють господарства Президента?

— Офіційний земельний банк “Укрпромінвест-Агро” становить 122 тисячі гектарів.
Основні земельні угіддя розміщені у Вінницькій області. А також в інших областях центральної частини держави — Полтавській, Житомирській, Черкаській, Дніпропетровській  та Кіровоградській областях.

— Контролюючи такі великі аграрні ресурси і займаючи воодночас найвищу посаду в країні, Порошенко може зловживати своїм службовим становищем, лобіюючи інтереси свого бізнесу?

— Це непросте запитання, бо про такі факти завжди обмаль інформації. Але дещо все-таки стає відомо. Наприклад, така деталь: Гайсинський завод Порошенка на 50% заповнив квоту, дозволену Євросоюзом на постачання цукру, він торік експортував у країни ЄС більш ніж 10 тисяч тонн продукції. Хоча, як ви розумієте, цукрових заводів у країні чимало.

Ірина ЛОПУХ

До речі

Порошенко — на церковному розписі

На фресці — Президент Петро Порошенко та його родина, зображенів давньоримських одежах!  Отакої! А ще декілька років тому ми сміялися з колишнього генпрокурора Пшонки, який виставляв себе на домашньому фото в образі римського імператора. Але то було просто фото. А тут — настінний розпис на стіні каплиці!

Волонтер Юрій Касьянов, який оприлюднив знімок із фрескою, запевняє — фото справжнє. Мовляв, зроблене в маєтку Порошенка в селі Козин. А конкретно — у каплиці на території маєтку. Саме там нібито намальована така фреска.

«Це не фейк, — стверджує Юрій Касьянов. — Багато хто бачив це в каплиці Президента».  Каплиця вмаєтку дійсно існує — зведена вона в 2007 році. Відтак оприлюднене блогером фото виглядає таки справжнім. Принаймні, частини архітектурного планування на цьому знімку збігаються із зовнішнім виглядом каплиці, знімки якої можна знайти в інтернеті.
Тож виходить, Порошенко вже потрапив на настінні розписи в храмовій споруді! До речі, не він перший такий з українських можновладців. Ще 2010 року в селі Верин на Львівщині тамтешній храм художник розмалював зображеннями Віктора Ющенка та його родини.

Каплиця в маєтку Порошенка, безперечно, освячена  православними ієрархами — або з УПЦ, або з УПЦ КП. Але чи нормальна це практика — зображувати в храмовому розписі далеко не святих людей? Тим більше — політиків? Виходить, це вже мовби ікони, до яких вже й молитися треба?! Я запитав про це фахівців.

«Ікона — це зображення або образ, котрий вміщає у собі винятково духовність, — пояснює Віктор Голубовський, протоієрей Української Православної Церкви. —  На іконах зображають Бога, Божу Матір, Ангелів та святих. З цього можна зрозуміти, що до людини, яка ще живе на землі, ніхто не молиться.

— Але навіщо в храмах, як бачимо, подекуди зображують можновладців — в даному випадку президентів?

— Інколи у храмах дійсно зустрічаються церковні фрески, де зображені представники влади, меценати або інші відомі люди. Якщо людина побудувала храм, її пам’ять і добру справу увіковічують у цій же церкві. З історії відомі такі фрески в церквах. Особисто я зустрічав в одному з Волинських монастирів настінний портрет XVII століття, який зображує політичного діяча і мецената того храму — Адама Кисіля.  Тож подібна традиція існувала в давні часи. Але тепер подібних розписів не зустрінути.

— То як правильно розуміти ці розписи? Адже іконами їх не назвеш?

— Звісно, це не ікони. Саме тому  присутні на зображенні особи повинні бути  намальовані без німбів або інших атрибутів, що використовуються при написанні ікон».

— А як можна оцінити суто етичний бік такої справи?

— Це питання слід поставити самим можновладцям. Якщо Порошенко бажає виглядати на розписі в одязі римського патриція — це його справа.

Предыдущая статьяШахтеры выйдут на митинг из-за отсутствия финансирования угольных предприятий
Следующая статьяВ Одессе 21 человек госпитализирован после отравления тортом «Наполеон»