Зареєструвавши нерухомiсть, вже можна отримати паперовий документ з пiдписом та печаткою

Набув чинностi Закон «Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо вдосконалення державної реєстрацiї прав на нерухоме майно та захисту права власностi». Цей документ передбачає чимало змiн у реєстрацiї нерухомостi, пише газета »


«.

— Iз сiчня українцi не отримували на руки жодного паперового офiцiйного документа про проведенi реєстрацiйнi дiї, що вимагали рiзнi органи та установи, суди, — розповiдає юрист Євген Власов. — Зокрема, й свiдоцтво про право власностi на нерухоме майно. Було чимало скарг вiд громадян. Тому цим законом вирiшили усунути недолiки та порушення, якi були виявленi за останнiй рiк.

— Про якi змiни йдеться? Невже повернули свiдоцтво про право власностi?

— Нi. Але пiд час реєстрацiї тепер на бажання особи видають витяг як офiцiйний документ про проведення реєстрацiйної дiї щодо нерухомостi. Вiн коштуватиме заявниковi 18 гривень (за кожну реєстрацiйну дiю). Тобто власник може отримати паперовий документ з пiдписом та печаткою державного реєстратора. Iнформацiйна довiдка скасована.

Є ще одне важливе нововведення. Державний реєстратор повинен повiдомити власника нерухомостi про отримання заяви на проведення реєстрацiї об’єкта нерухомостi.

— Яким чином?

— Якщо в Державному реєстрi прав буде iнформацiя про електронну адресу власника як адреси для зворотного зв’язку, то шляхом надсилання на неї iнформацiї про тип заяви, її реєстрацiйний номер, дату та час подання, прiзвище, iм’я та (за наявностi) по батьковi заявника з накладенням власного електронного цифрового пiдпису. Отже, для того щоб використати повною мiрою таке нововведення, доведеться пересвiдчитися в наявностi в реєстрi вiдповiдної контактної iнформацiї.

Тепер у власникiв нерухомостi з’явилася й можливiсть шляхом вiдправлення заяви реєстраторовi зупинити проведення будь-яких реєстрацiйних дiй щодо об’єкта. Наприклад, якщо власник вважає проведення реєстрацiйної дiї рейдерським захопленням. Але це можна зробити не бiльш нiж на 10 робочих днiв. Пiсля цього, в разi неподання судового рiшення про заборону про проведення реєстрацiйних дiй, можливiсть проведення реєстрацiйних дiй вiдновлюється. До цього реєстрацiйнi дiї зупиняли лише на пiдставi судового рiшення. Проте з практичної точки зору за 10 робочих днiв отримати вiдповiдне судове рiшення, яке набуде законної сили, неможливо.

— Якi ще змiни передбаченi цим законом?

— Збiльшилися строки для оскарження дiй реєстраторiв з 30 днiв до 60, що є позитивним. А термiни проведення реєстрацiї прав на нерухомiсть скоротили вдвiчi — з 14 робочих днiв до 5. Так, право власностi та iншi речовi права (крiм iпотеки) можна зареєструвати протягом 5 робочих днiв, обтяження, iпотеки прав — протягом 2 робочих днiв. Внести змiни в записи Державного реєстру прав, отримати iнформацiю з Державного реєстру прав у паперовiй формi можна буде протягом одного робочого дня.

Тимчасове зупинення державної реєстрацiї прав, внесення запису про скасування державної реєстрацiї прав, внесення запису про скасування рiшення державного реєстратора повинно бути оформлено тепер протягом двох годин.

Нагадаю, що адмiнiстративний збiр за реєстрацiю впродовж 5 днiв права власностi на нерухомiсть становить 140 грн. (стандартний розмiр), 2 днiв — 1380 грн., 24 годин — 2760 грн., 2 годин — 3450 грн.

Предыдущая статьяЗащита Януковича отказалась принять подозрение в госизмене
Следующая статьяЕвропейские аудиторы заявили, что нет эффекта от финансовых вливаний в Украине