15 липня українські газети пишуть про те, кому можуть бути вигідні вибухи у Львові, чим український уряд намагається зацікавити іноземних інвесторів, хто виступає проти об‘єднання громад і чому зброю пропонують легалізувати.

Кому вигідні вибухи у Львові

«Сегодня» намагається з’ясувати, що означають вибухи біля відділень міліції у Львові.

Видання зазначає, що в МВС їх пов’язують із подіями на Закарпатті, організованими заради дестабілізації ситуації в країні.

Не виключає такого варіанту і політолог Олексій Гарань. «Те, що зараз відбувається на Західній Україні, вигідно Путіну, тому він може намагатися розширити зону дестабілізації в нашій країні, щоб тиснути на Україну під час переговорів», – каже політолог.

Його колега Володимир Фесенко припускає, що до вибухів могли бути причетні не росіяни.

«Гадаю, Дмитро Ярош (лідер «ПС», депутат парламенту. – Ред.) до такого не доходить, але деякі представники ПС вважають, що воювати з українською міліцією — більш благородне завдання, ніж воювати з РФ», – цитує газета експерта.

У самому «Правому секторі» причетність до вибухів у Львові спростовують. Між тим глава МВС Арсен Аваков наголошує, що бандитизм не можна переводити у внутрішній конфлікт проукраїнських патріотичних сил, зазначає газета.

Чим зацікавити інвесторів

Що пропонував інвесторам під час свого візиту до США прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, з’ясовує «Україна молода».

Видання розповідає про участь української делегації на чолі з прем’єром у Першій інвестиційній конференції Україна-США.

На думку газети, українці для розмови з потенційними партнерами винайшли ноу-хау. За словами міністра економіки Айвараса Абромавічуса, «ми сфокусуємося на транснаціональних компаніях, адже ці структури присутні в більшості країн світу, зокрема і з великими геополітичними ризиками».

Окрім транснаціональних корпорацій, яким нині хочуть розчистити дорогу в Україну, урядова делегація апелює також до фондів прямих інвестицій, зазначає газета.

Видання повідомляє, що Арсеній Яценюк на відкритті бізнес-форуму запропонував вкладати кошти в сільське господарство, енергетичний сектор та інфраструктуру.

«Щоби підтримати бюджетників, нам потрібен дуже сильний і сучасний приватний сектор. Нам потрібен ваш досвід, ваші технології, ваші фахівці на місцях», – цитує газета слова Арсенія Яценюка, адресовані американській аудиторії.

На думку видання, у США до української ініціативи поставилися уважно.

Об’єднання громад

Що гальмує процеси децентралізації в країні на рівні територіальних громад, з’ясовує «День».

Газета посилається на спікера Володимира Гройсмана, який заявив, що вже 19 облрад підтримали плани сформувати громади — об’єднання кількох населених пунктів, які матимуть певну фінансову незалежність.

Водночас голова парламенту заспокоює тих, хто виступає проти змін: «Якщо вас усе влаштовує — ніхто не буде змушувати, але якщо хочете бути успішними — є інструмент це зробити».

За словами віце-прем’єра Геннадія Зубка, «ми не формуємо зараз території і не змінюємо меж населених пунктів».

«Ми хочемо змінити ментальність — спочатку об’єднання громад, а вже після цього — об’єднуються території», — цитує газета урядовця.

Про переваги, які отримають після об’єднання сільські громади, розповідають у регіонах і представники профільного міністерства.

Як повідомляє газета, представник цього відомства Лідія Євтушенко, виступаючи на семінарі сільських голів у Рівненській області, зазначила, що «на місцях помилково думають, що децентралізація — це прокрустове ложе, ніби всіх підганяють під одну мірку».

Зброю легалізують?

null
Преса пише, що пістолети і автомати почали осідати у населення ще з часів Майдану

«Комсомольская правда в Украине» намагається відповісти на запитання, яке після конфлікту в Мукачевому набуло більшої актуальності: що робити з тотальним озброєнням українців поза зоною військового конфлікту.

Газета пише, що, за оцінками Асоціації власників зброї, українці мають на руках понад 4,5 мільйона одиниць нелегальних стволів.

На думку голови спостережної ради асоціації Георгія Учайкіна, міліція не здатна контролювати цей обіг зброї, а пістолети і автомати почали осідати у населення ще з часів Майдану.

«Зброю везуть із зони АТО демобілізовані, волонтери. Якби ми затримували всіх, у кого знаходимо зброю, у нас би не вистачило місць в ізоляторах, і тому відкриваємо кримінальне провадження тільки за великі партії зброї», — зізнається на умовах анонімності один зі співробітників міліції Київської області.

Колишній заступник міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко каже, що був проти закону, який дозволяв би цивільним мати вогнепальну зброю, а тепер став прихильником.

«Надто багато зброї зараз на руках у населення і частину її треба легалізувати — іншого виходу не бачу», – каже пан Корнієнко.

Джерело: bbc.com

Предыдущая статьяКому належить ринок української інтернет-торгівлі
Следующая статьяСхема работы контрабанды на границах Украины