Порошенку сподобалася звичка Януковича літати на невеликі відстані вертольотом

У той час, як нещодавно Україну визнано найбіднішою країною Європи за купівельною спроможністю населення, наші керманичі не відмовляють собі в шикуванні. Днями свій штрих додав Президент Порошенко. Останнім часом він вподобав літати країною на гелікоптері. Ну точнісінько, як Янукович! Пише газета «Експрес».

Мова йде не про польоти у важкодоступні райони або прифронтову зону — щодо цього питань не повинно виникати. Але польоти на відносно невеликі відстані — дивують. Адже це доволі дороге задоволення. Та, схоже, Президента це особливо не турбує.

Ось цього літа він літав до Житомира — «за два кроки» від столиці. А днями прилетів вертольотом у Бердичів — на відкриття тренувального центру Сил спецоперацій. Прилетів майже таємно — візит відбувся у закритому режимі. Проте не пройшов повз увагу місцевих мешканців.

«Приблизно о третій годині дня у повітрі почувся гул гвинтокрилів, — розповів житель Бердичева Олександр Доманський. — Незабаром два зелені гвинтокрили приземлились за будівлею колишнього клубу військової частини. Ще через хвилин п’ять приземлився вертоліт білого кольору». Чому три вертольоти? Бо разом з Порошенком прилетіли міністр оброни Степан Полторак та начальник Генштабу Віктор Муженко. Кожен — на власному повітряному транспорті.

Ось і вийшло, що три посадовці прилетіли в Бердичів на трьох (!) вертольотах. Порошенко, до речі, літає на гвинтокрилі свого «злочинного» попередника. Президентський Мі-8МТВ-1 з бортовим номером UR-PAB зроблений в 2002 році в Казані. У 2006 році його придбало Державне авіаційне підприємство «Україна». А на початку 2013 року авіаремонтна фірма в Санкт-Петербурзі модернізувала Мі-8  спеціально для президента Януковича. Було зроблено капітальний ремонт, а пасажирський салон переобладнано у VIP-стилі. Це обійшлося бюджету України в 5,35 мільйона доларів! Ремонт закінчили влітку 2013 року — тож Янукович новою «іграшкою» встиг зовсім мало натішитися. А тепер нею тішиться Порошенко.

У Полторака та Муженка вертольоти обладнані скромніше. Але це ті ж таки Мі-8 — з подібними технічними характеристиками. Тож легко розрахувати приблизну вартість цього «групового» польоту. Повітряна відтань від столиці до Бердичева — 150 кілометрів. Авіапальне нині вартує в межах 20 — 25 тисяч гривень за тонну. Один гелікоптер при крейсерській швидкості 220 км за годину спалює 0,72 тонни. Тож виходить, що три вертольоти на політ у Бердичів і назад спалили гасу на 60 — 65 тисяч гривень. І це без урахування витрат на техобслуговування та оплату роботи екіпажів.

А між тим Бердичів не так далеко від Києва — 170 кілометрів. Та й якість доріг відмінна. Відтак шлях в один бік машиною займає півтори години. Тож якби Президент поїхав кортежем (і задля економії взяв би до себе в бусик Полторака та Муженка) — витратив би на пальне лише 3 — 4 тисячі бюджетних  гривень. Тобто у 15 — 20 разів менше за вертольотний вояж! У бідній країні з куцим бюджетом це було б доречною економією. Натомість глава держави не лише літає будь-куди на вертольоті, а ще й привчив до цього своїх підлеглих. Тож тепер вже не посмієшся над вертольотними звичками Януковича. Бо Порошенко в цьому сенсі — такий самий.

Предыдущая статьяАфера года. Операция — национализация Приватбанка
Следующая статьяПутин: Никто, кроме России, не верил, что Трамп победит