Вони вважали себе «робін гудами», бо крали тільки в багатих. Хоча бідним не віддавали…
 Історія із затриманням групи автозлодіїв, які спеціалізувались на викраденні й поверненні за «возврат» лише елітних авті вок почалася у Львові. Ви, до речі, помітили, що саме Львів дуже часто стає останніми роками джерелом негативної інформації? Та це ми так, до слова. А тепер послухаймо, як це було…
 
Спершу, навесні 2015 року, у Відділ розкриття незаконних заволодінь транспортними засобами обласної Нацполіції надійшла оперативна інформація про те, що в місті Лева невідомі громадяни ефектно викрали не менш ефектну автівку і після низки перемовин повернули, але, на відміну від Сови з мультика про Вінні-Пуха, — не «зададом» (як згодом напише у Фейсбуку керівник управління внутрішньої безпеки Роман Рибіцький, цю інформацію оперативники карного розшуку отримали, розслідуючи викрадення автомобіля львівського громадського діяча Сергія Круглова, хоча в «Ратуші» чомусь таких даних нема).   
 
   Власник, якого намагались розкрутити на покази, вперто мовчав, тому довелось залучати  додаткові ресурси, зокрема й агентуру. Картина, яка вималювалась, примусила розшуковиків звернутися по допомогу власне у внутрішню безпеку — несподівано для самих оперативників, вони відчули, що хтось невідомий, але при погонах, цю злодійську «тусовку» тихенько «дахує». В обставинах підвищеної конспірації почалася спільна тривала спецоперація з детальним документуванням, у якій вже були задіяні не тільки працівники львівської внутрішньої безпеки, а й їхні колеги з Києва, — пише Ратуша.
   Сьогодні, коли група автозлодіїв вже затримана, можна з упевненістю сказати, що у справі ще нема багатьох епізодів їхньої бурхливої діяльності, адже автовласники не мають жодного зацікавлення світити свої імена, тим паче, що серед жертв фігурує навіть прізвище народного депутата України з Хмельницького і чиновників з Адміністрації Президента. Наразі в справі фігурують епізоди з викраденими автомобілями в таких містах, як Житомир, Хмельницький, Рівне, Львів, Івано-Франківськ, Київ. Кількість автомобілів теж різна, якщо в Житомирі група викрала одну автівку, в Хмельницькому — дві, у Львові — три, то в Києві вже задокументовано п’ять таких епізодів. І це тільки за останні півроку. На своїй сторінці міністр Аваков взагалі зазначив, що ця група «монополістів» ТІЛЬКИ У КИЄВІ викрала і повернула за винагороду 67 (!!!) елітних автомобілів!
 
   Спершу за жертвами тривалий час стежили, потім вмикалася відшліфована до дрібниць технологія викрадення. Виконавці переслідують обраний автомобіль до повної його зупинки. У момент, коли водій виходить зі салону машини і прямує до під’їзду будинку, магазину, ресторану, повз нього на максимально короткій відстані проходить один із виконавців — на вигляд звичайний перехожий, щоправда з портфелем-папкою в руках. Насправді це — спеціальне досить дороге обладнання (вартістю до 20 тисяч євро) для зчитування інформації з електронного ключа іномарки. Як тільки ключ зчитано, інший виконавець, який перебуває поблизу автомобіля жертви, отримує сигнал на спеціальний блок. Машина «бачить» начебто свій електронний ключ і розблоковується. 20 секунд, і автівкою вже кермує крадій.  Чотириколісні красені — «Мерси», «Лексуси», «БМВ» і «Тойоти» — переганяли у «відстійник» неподалік. Враховуючи те, що за допомогою пристрою для перехоплення електронного ключа автомобіль можна завести лише раз, викрадачі переважно не вимикали мотор, попередньо запасаючись пальним. 
 
Через свого лідера, колишнього курсанта інституту внутрішніх справ, який мав чудові стосунки з відомими чиновниками, політиками, бізнесменами, спортсменами, артистами, виходили на потерпілих (інколи самі потерпілі телефонували йому, бо чоловік стверджував, що «вирішує питання»), отримували від господаря грошову мзду і ключ від автомобіля (бо інакше його технічні складності просто не могли повторно завести), відганяли транспорт у домовлене місце, телефонували господареві, який його забирав. Інколи від моменту скоєння злочину до повернення техзасобу минало не більш як три години! Власники були щиро вдячні. Лише одного разу в банди вийшов «облом»: господар викраденої «тачки», яка була застрахована на повне «каско», відмовився виплачувати злодіям 20 тисяч доларів за повернення новенької автівки, бо йому це було… економічно невигідно. Тоді власнику автомобіль повернули… без грошей! Ще одну круту «тачку» наші земляки поцупили з підземної стоянки в «Ашані» на вулиці Стрийській. Себе викрадачі вважали «робін гудами», мовляв, у бідних не крадемо, а в багатих забираємо не останнє. Щоб було зрозуміло: найдешевші автівки, над якими «працювала» група — це були новенькі  «Land Cruiser-200» (за них брали «возврат» тільки 15 тисяч «баксів»). За «Мерседеси» S класу просили 20 — 35 тисяч «зелених» компенсації. Не на бідних натрапили… Деякі з «робін  гудів» виходили з групи, вважаючи, що під час розподілу «заробленого» їм виділяють недостатню частку. Конкуренції не могли витримати навіть ОЗГ, очолювані чистим криміналітетом. Адже для так званих «блатних» група «Психа» працювала начебто під прикриттям правоохоронців, а для поліції — під керівництвом криміналу. Насправді ж — самі по собі.
 
http://ratusha.lviv.ua/up/news/article/04_2017/perva1.jpg
 
   Щоб не допустити витоку інформації, одночасно в різних містах держави, з різницею в 5 — 10 хв, провели 48 санкціонованих обшуків. Вилучені вісім елітних автомобілів, на яких пересувалися фігуранти, десятки коштовних годинників, гроші, пристрої для зчитування сигналу з електронного ключа автомобілів, кілька десятків мобільних телефонів, наркотичні речовини та зброя. 
 
   Львів знову має підставу бути гордим: з шести членів встановленого ОЗГ (організоване злочинне угруповання) четверо — громадяни Львівщини (із них троє були раніше суджені), один — одесит та один киянин. Затриманим у порядку ст. 208 КПК України оголошено підозру у вчиненні правопорушень, передбачених статтями 255 («Створення злочинної організації»), 289 («Незаконне заволодіння транспортним засобом»), 190 («Шахрайство»), 263 («Незаконне поводження зі зброєю») та 309 («Незаконне зберігання наркотичних засобів без мети збуту») Кримінального кодексу України.
 
   Організатор злочинної схеми — 38-річний киянин, колишній курсант Національної академії внутрішніх справ України, якого відрахували з вишу за вживання «драпу». Він був учасником злочинних груп, які промишляли розбоєм, грабежами та рекетом. У кримінальному світі відомий під прізвиськами «Карп», «Псих» та «Жид». «Карп» сибаритствував: серед автопарку сім’ї — «Мерседес» 222-ї моделі, у дружини фігуранта — «Ауді S3 8V», за Києвом — дорогий будинок, за кордоном теж нерухомість, для дитини — квадроцикл, домашні улюбленці, вартість одного цуценяти — 5 тисяч доларів США, золото, діаманти і подібні «аксесуари» елітного клану. Через своїх колишніх однокурсників, які посіли серйозні посади у різних правоохоронних структурах України, «Псих» налагодив зв’язки і зі злочинним світом, і зі світом «злодіїв у погонах». Мав своїх людей у судах та СБУ. Консультував його відставний підполковник  міліції, екс-співробітник кримінального блоку Голосіївського райуправління міліції Києва, який працював над… розкриттям злочинів, пов’язаних із незаконним заволодінням автотранспорту. Вийшовши на пенсію наприкінці 2013 року, підполковник добре володів оперативною обстановкою у столиці та підтримував тісні зв’язки з працівниками різних правоохоронних структур.
 
   Серед членів ОЗГ зі Львова фігурує уроженець Донецька, якого в кримінальних колах знають на прізвисько «Валєра-боксер» або «Валєра-кувалда» (він у розшуку), мешканець Сихова, неодноразово суджений за барсетки, грабежі і розбої Володя-«Макарон», який просто до того «партизанив» Львовом, не входячи в жодні угруповання і «бригади», і ще один цікавий чоловік, якого люди називають «Бодя-«Каєн» (їздив на «Каєні»). Якщо з першими двома все зрозуміло («Кувалда», до речі, навіть входив колись у групу кримінального авторитета зі Сокальщини Бєтіва і ще донині розбирається в судах зі старими кримінальними епізодами), то навіщо це знадобилось «Каєну» — поліцейські не розуміють донині. Він — бізнесмен (займався обробкою граніту), дружина — бізнесмен, батьки — забезпечені люди. Як пояснює на слідстві «Каєн», він вклав у справу до 30 тисяч доларів США (саме на його кошти за кордоном були куплені сканери й антени, з допомогою яких розблоковували складну сигналізацію в елітних автомобілях), бо розраховував отримати з цих автоманіпуляцій «великі дивіденди». Себе «Каєн» називає «спонсором акції».
 
   І хоча розкриття цієї справи було спільною спецоперацією Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України, Департаменту карного розшуку, Головного слідчого управління, бійців спецпідрозділу КОРД, Центрального апарату СБУ, Генеральної прокуратури України, однак беззаперечним є те, що це насамперед успіх карного розшуку і внутрішньої безпеки поліції. Прокурор Генеральної прокуратури Олександр Новіков на брифінгу теж зазначив, що успішна спецоперація правоохоронців стала можливою завдяки професійній роботі Департаменту внутрішньої безпеки, який упродовж тривалого часу документував злочини, вчинені цим угрупованням. Найсмішніше, що в одного із членів ОЗГ теж прізвище Новіков… Поза всяким сумнівом, БІЛЬШІСТЬ епізодів автовикрадень залишаться в тіні, а заклики поліції до гіпотетичних пограбованих автовласників мельдуватися не будуть почуті — ніхто не хоче, аби його вважали жертвою автомобільного «Робіна Гуда»…
 
Микола САВЕЛЬЄВ
 
Р. S. Печерський райсуд Києва обрав мірою запобіжного заходу організаторові та чотирьом учасникам групи тримання під вартою на два місяці, з правом внесення застави. Екс-курсанта міліцейського вишу, рішенням Печерського райсуду, на два місяці залишено під арештом, з правом внесення 5 мільйонів гривень застави. Чотирьом його поплічникам встановили заставу — від 800 тисяч до 3-х мільйонів гривень. Не зайвим буде нагадати, що за приблизними підрахунками
Предыдущая статьяИз-за морозов Украина рекордно опустошила запасы газа в подземных хранилищах
Следующая статьяVIP-клієнти Миколи Злочевського