Уряд виділив двом державним банкам приблизно 7 мільярдів гривень

Кабмін прийняв рішення докапіталізувати «Ощадбанк» на приблизно 3,5 мільярда гривень, а «Укрексімбанк» — на 3 мільярди. Докапіталізація буде здійснюватися шляхом випуску облігацій внутрішньої держпозики, пише газета Експрес.

Зокрема, буде випущено 10-річні ОВДП із дохідністю 6% річних. У результаті статутний капітал «Ощадбанку» становитиме понад 38 мільярдів гривень, а «Укрексімбанку» — понад 34 мільярди. Цікаво, що рік тому ці банки було докапіталізовано урядом на 15 мільярдів гривень. Тоді «Ощадбанк» отримав 5 мільярдів, а «Укрексімбанк» — 10 мільярдів гривень.

При цьому в уряді повідомили, що причина докапіталізації — результати проведених у 2015 році стрес-тестів. Тепер ту саму причину для докапіталізації назвав міністр фінансів Олександр Данилюк.

За даними НБУ, загальні витрати на докапіталізацію держбанків з 2008 року по перший квартал 2016 року становили 88,5 мільярда гривень. Якщо до цього додати відсотки на обслуговування ОВДП, за рахунок яких відбувалася капіталізація, то вийде сума приблизно 130 мільярдів гривень.

— Чому виникла необхідність докапіталізації держбанків?

— У цих банків внутрішні проблеми, пов’язані з існуючою специфікою фінансового ринку, — пояснює Олексій Кущ, радник Асоціації українських банків. — Зараз усі банки перебувають у доволі складних фінансових умовах. Це пов’язано з відтоком депозитів, з тим, що погіршується якість кредитних портфелів. Тобто в цих банків уже значна сума збитків, які вплинули на скорочення розміру їх капіталу.

— Чи є якісь особливості, пов’язані з тим, що вони належать державі?

— Державні банки дуже неповороткі в плані бізнес-стратегії. Вони не можуть швидко перебудовуватися, адаптуватися до кризових явищ. Ці установи рухаються за інерцією. Загалом, як свідчить українська практика, державний менеджмент абсолютно неефективний не лише на державних підприємствах, що працюють у реальному секторі економіки, але й у фінансовому секторі. Тут немає високих банківських технологій, банки не залучені до серйозних проектів, пов’язаних із реальним сектором економіки. А ще вони, на жаль, так і не знайши своєї ніші в економічному розвитку країни.

Ці банки часто видають кредити в результаті тиску адміністративних важелів. Їм вказують, яким державним монополіям видавати позики, коли купувати державні цінні папери тощо. Ці фінансові установи використовуються в системі вирішення внутрішньодержавних бюджетно-дефіцитних проблем. Вони гвинтики в механізмі закриття внутрішніх бюджетних дефіцитів, проблем державних монополістів. Тобто їхній ресурс використовується для того, щоб латати різні дірки. Відповідно якість цих основних операцій різко знижується, виникають збитки. Щороку їх треба чимось перекривати.

Зрозуміло, якщо держава не буде за допомогою докапіталізації покривати збитки банків, то це позначиться на їхній ліквідності, на їхньому фінансовому становищі.

— Чи не надто великі суми вливає держава в держбанки з бюджету, тобто з грошей українців?

— Так, справді. Обсяги докапіталізації держбанків (у гривні) значно більші за ті суми, які держава виділяє, наприклад, на науку, зокрема на фундаментальні наукові дослідження. Виходить парадоксальна ситуація: держава приділяє більше уваги двом державним банкам, ніж розвитку науки.

— В «Ощадбанку» та «Укрексімбанку» обслуговується більшість пенсіонерів, студентів та бюджетних працівників. Чи існують якісь ризики для цих людей?

— Я не бачу ризиків, тому що держава гарантує повернення вкладів в усіх державних банках. Незважаючи на те, що «Ощадбанк» та «Укрексімбанк» мають певну специфіку, жодних загроз для вкладників найближчим часом не буде. Найбільша проблема — неефективне використання державних коштів. Ці банки — це бездонна бочка, куди постійно витікають державні ресурси.

Предыдущая статьяЧрезвычайное положение: отключения света могут коснуться 7 областей
Следующая статьяДолжен знать каждый. Полный список семейных кланов которые сейчас правят Украиной