Експерти порахували, що тіньового спиртного в країні вже виробляють більше, аніж легального

З нового року акцизи на спирт та пиво зросли на 20% та 12% відповідно. Тож 1 березня варто чекати нового стрибка цін на алкоголь, адже на 20% підвищиться акциз на горілку, й на 12% — на ігристі вина, шампанське й вермути, пише газета Експрес.

З 1 січня також зросла відпускна ціна спирту на 10,8% — до 31,5 грн./л напою класу «Люкс». Тож з березня «Укрспирт» обіцяє підвищити ціни на свою продукцію ще на 8%. Отже, «півлітра» на поличці додасть щонайменше 10 — 12 грн.

Чи зросте через це тіньовий ринк? Які його обсяги?

— За моїми підрахунками, у 2016 році тіньовий ринок спиртного сягнув 62% від загального ринку алкоголю, — розповідає Ігор Товкач, незалежний аналітик спиртного ринку. — Якщо вживання легального спиртного становило 179 млн. літрів, то нелегального — 293 млн. літрів. Свого часу я замовляв дослідження в компанії «ПрайсвотерхаусКуперс». За їхніми даними, 67% тіньового ринку — це лікеро-горілчані вироби, 30% — вино й 3% — пиво. Переважна більшість тіньового спиртного продається через інтернет. Ви можете забити в Гугл «куплю спиртне дешево» і вам видасть сотні пропозицій горілки за ціною 13 — 17 гривень за 0,5 л. Тоді як на полиці магазинів така ж пляшка не може коштувати менше, ніж мінімальна роздрібна ціна, тобто трохи нижче як 70 гривень. Різниця — 3,5 раза!

— Погодьтеся, що навіть у сотнях підпільних підвалів не вдасться виготовити ці мільйони нелегального спиртного. Чи можливо, що таке спиртне штампують на заводах у третю-четверту зміну, але просто частину продукції не засвічують?

— Є один цікавий документ — законопроект 5445 за підписом В. Гройсмана. Його легко знайти на сайті. У пояснювальній записці до нього наводяться цифри, що в 2015 році 45% спирту перебувало в тіні, втрати бюджету від цього оцінили в понад 6 млрд. гривень. На той час в країні офіційно працювали тільки 10 спиртзаводів. Невже ніхто не міг забезпечити належного контролю, що ці десять нещасних спиртзаводів змогли відправити 45% свого спирту в тінь?! Оце мені незрозуміло.

— Яким чином фальсифіковане спиртне може потрапляти в мережу?

— Як зізнався один із великих фальсифікаторів, який має три підпільні заводи — менеджери в супермаркетах теж хочуть їсти. Тож він їм заплатив, от і все. Звернув увагу на цікаву тенденцію: одна компанія виступила дистриб’ютором молдовської енергетичної харчової добавки «Пшенична», що виговлена на основі спирту, міцністю 40%, але акцизної марки взагалі не має. Така продукція імпортується сюди не як алкоголь, ціна — 27 гривень за півлітра. І такий напій не має обмежень у реалізації. Отже, тіньове спиртне просувають на наш ринок найрізноманітнішими шляхами.

— Як фальсифікують дороге спиртне? Навіть знамениту горілку «Фінляндія» продають у паперовому упакуванні.

— Усе просто. Замість whisky на пляшці пишуть whiskey. Назва, також співзвучна — «Black Level». Пляшка та оформлення етикетки також автентичні оригінальному віскі «Black Lable». Є ром, наприклад, «Captain Morgan», а на фальсифікованій пляшці пишуть «Captain Black», але оформлення та пляшка один в один як у дорогого справжнього рому чи віскі. Такий товар, що коштує приблизно 80 гривень, я бачив навіть у мережевих магазинах.

— Кому вигідно, щоб тіньовий ринок спиртного зростав?

— Це дуже великі гроші. Сукупні втрати від тіньового ринку у 2014 році оцінили у 12,2 млрд. гривень. З врахуванням того, що в 2015 — 2016 році легальний ринок спиртного сильно просів, а ціни зросли, йдеться про втрати приблизно 20 млрд. гривень щорічно. Це ті гроші, які держава недоотримує. Побороти цей ринок можна, головне — бажання. Адже найбільше фальсифікату виробляється з державного спирту. Це абсолютна нісенітниця, що держава не може проконтролювати його виробництво.

Предыдущая статья«Он будет слепой и хромой»: Появилось видео планирования похищения Гончаренко
Следующая статьяВ Украине запретили российский телеканал «Охота и рыбалка»