Сайт WikiLeaks опублікував черговий архів документів, де йдеться про роботу Центрального розвідувального управління (ЦРУ) США по створенню програмного забезпечення для злому смартфонів, комп’ютерів і телевізорів, а так само для обходу шифрування в месенджерах WhatsApp і Telegram.

Публікація WikiLeaks стала одним з найбільших «зливів» про секретні документи ЦРУ США, пише Комерсант.

Опубліковані 7818 сторінок і 943 додатків до них, які, як випливає з заяви організації, є лише першою частиною ширшого досьє. Документи охоплюють період з 2013 року по 2016 рік. У них потрапила інформація Центру кіберрозвідку Центрального розвідувального управління США.

Документи показують, що ЦРУ і  розвідувальні організації знайшли спосіб обходити шифрування даних, що застосовується в телефонах і месенджерах, таких, як WhatsApp, Telegram і Signal. За словами представників WikiLeaks, урядові структури мають тепер можливість проникати в телефони з ОС Android і «збирати аудіотраффік і повідомлення до того, як вони будуть зашифровані».

Спеціальні підрозділи ЦРУ, такі, як, наприклад, Група інженерного розвитку, Управління цифрових інновацій та Відділ по вбудованим пристроям розробили і вже почали застосовувати ПЗ, що дозволяє здійснювати спостереження через інфіковані смартфони, комп’ютери і навіть смарт-телевізори. Ця програма, нібито, називається «Плакучий ангел» перетворює смарт-телевізори в свого роду мікрофони.

Тестувався «Плакучий ангел», створений разом з британською MI5 на смарт-телевізорах Samsung. Приблизно те ж саме ПО може робити і з мобільними телефонами.

WikiLeaks зазначає, що ЦРУ більше не є єдиним власником програм для злому різних пристроїв, що включає шкідливі програми, віруси, «трояни», і вони потрапили до хакерів.

«Цей надзвичайний набір, обсяг якого становить кілька сотень мільйонів рядків коду, надає своєму власникові практично всі можливості ЦРУ по проведенню хакерських атак», — повідомляє сайт. При цьому уточнюється, що архів «без будь-яких дозволів циркулює серед хакерів і підрядників, що в минулому працювали на американський уряд». Один з них нібито і передав частину з документів WikiLeaks.

Крім того, згідно з опублікованою інформацією, американське консульство у Франкфурті-на-Майні виконує функції «хакерського» центру ЦРУ координує дії в Європі, на Близькому Сході і в Африці. Держдепартамент США відмовився коментувати цю інформацію. Також, як повідомляє Wikileaks, ЦРУ розробило проект Umbrage, який здатний збирати інформацію про «почерки» різних хакерських угруповань і згодом підробляти їх, використовуючи для маскування.

Представник ЦРУ в своїй відповіді на запити журналістів повідомив, що його організація «не коментує питання автентичності або змісту … документів». З іншого боку, один з колишніх співробітників ЦРУ, ознайомившись з документами, зауважив The New York Times, що деякі кодові назви програм ЦРУ, організаційна схема управління і деякі інші деталі документів виглядають справжніми.

Власник сервісу для обміну повідомленнями Telegram Павло Дуров пояснив, яким чином агенти спецслужб можуть отримати доступ до листування користувачів месенджерів. За його словами, хакери не займаються зломом власне додатків, а використовують уразливі мысця операційних систем пристроїв. «Уявіть замок на схилі гори, — порівняв Дуров додатки-месенджери з фортецею.- Пристрій — це і є гора. Ваш замок може бути укріплений, але гора під ним — вулкан».

Засновник Telegram розповів, що спецслужби можуть зламати безпосередньо пристрій, і вже через нього отримати доступ як до листування, так і до клавіатури, за допомогою якої вводиться повідомлення. Павло Дуров закликав Apple, Google і Samsung усунути уразливості в операційних системах пристроїв.

Голова сенатського комітету Конгресу США у справах збройних сил республіканецьДжон Маккейн заявив, що організація WikiLeaks має зв’язки з Росією. «Я не можу цього стверджувати, але очевидно, що WikiLeaks була пов’язана з Росією», — цитує Washington Examiner сенатора.

Маккейн відповів на питання про те, чи причетна Росія до нової публікації WikiLeaks про методи кібершпіонажу, використовувані Центральним розвідувальним управлінням (ЦРУ). «Ні, звичайно, ні, це був хтось, що сидить в підвалі свого будинку в одній спідній білизні, і курить цигарки», — сказав він.

Источник: Insider

Предыдущая статьяСША не знімуть санкції з РФ до повної деокупації Криму та Донбасу — Держдеп
Следующая статьяУкраина во второй раз представит свои аргументы в Гаагском суде